Математически турнири 1-4 клас тема 63

• 66 482
  • 736
  •   1
Отговори
# 135
  • Варна
Според мен Иван Салабашев е едно от трудните.
Иначе при нас МБГ есен мина и синът ми (3 клас) сподели ,че задачите са били много гадни . Но айде да кажем, че той едва ли е мерило, предни години е вземал само бронзови медали от МБГ, та не е от най-добрите ми е мисълта . Blush

# 136
@rumka833 ВМС и КМС са от по-лесните, малко над училищно ниво. То това им е и чарът, да са достъпни.

Кенгуруто е специфично - хем е лесно, хем има и няколко по-завъртяни задачи. Като цяло не е особено трудно,  но за сметка на това за малките е тегаво заради многото текст.

Еврика все още не сме посещавали, ще видим. Но споменът ми е че е някакво средно.
Н. Събева дали имаше общо в предните години, т.е. чакаме ли завои там?

За заралийското "Математически таланти" - ще имам наблюдения в края на учебната година. Започва горе-долу на ниво МБГ за дребните. Подозирам че частично целта му е подборна.

Останалите регионални са ми мъгла.

@Алисса Затова и сложих ИС и ХП в една подгрупа, като в тези години ХП е сякаш малко по-трудното. Нищо чудно нейде 5+ да се обръща. В тази връзка, интересни резултати има по принцип от ХП-тата .. но това за съвсем друга тема.

Има ли нещо по-тегаво от МП, като цяло? Там по правило за 3-4 клас си има две задачи, които са съвсем встрани. Отделно че наистина няма време за всичките (което е и целта на цедката).

@br Тепърва МБГ да обявят задачите и класирането, та да се види има ли повдигане на трудността. Което в дългосрочна перспектива може и да е полезно за децата. Особено за тези, които искат да ходят навън и да се борят с разни квоти по университети. Азиатчетата не спят, и най-вече са много. Simple Smile

# 137
От състезанията, на които дъщеря ми е ходила, като най-трудни бих определила Салабашев и Хитър Петър. За ХП освен като трудност, има и уловката, че за грешен отговор се отнемат точки, което не е така в останалите известни ми състезания.

# 138
  • София
Хитър Петър според мен е доста по-лесно от пролетното математическо. На Черноризеца децата не са ходили.
"Трудността" при пролетното е, че са малко и трудни задачи. Няма от де да хванеш точка, ако не зацепиш задачата.
Математика за всеки е същата трудност, но там от първия модул все ще изкараш точки. Че и от втория поне нещичко...

# 139
Ами, то за ТЕБ нищо не изглежда да е трудно Simple Smile Ама за детето ти - втори клас ли, кой клас сте - вероятно СА трудни. ЕК Е трудно, и ти се вижда по резултатите. Дали има единици деца, които имат максимален брой точки. Миналата година 1вокласниците с над 75 точки от общо 100, бяха около 20 за цялата страна. Няма как да си изкривиш душата и да кажеш, че не им е било трудно Simple Smile
Мери с аршина на детето, не с твоя Simple Smile Вероятно твоето детенце е супер ТОП, и ги решава с лекота. Но това не ги прави лесни .

По отношение на азиатските състезания - и тук вече станаха достъпни за явяване. Но не мисля, че е нужно нашите състезания да правим както тяхните. Те са си техни, нашите са си наши. Аз като цяло не съм съгласна, че заради единици деца, които искат да се тренират за изява на вънпни състезания, трябва да се уврежда духа на МБГ и да се прави по-трудно, отколкото е сега. Сега е добро и харесвано именно защото не е мега-свръх недостъпно Simple Smile

Имам познато дете, което е едно невероятно талантливо дете. С родителите му сме разговаряли - че ако иска предизвикателни задачи - такива, които НАИСТИНА да се изпотиш докато решаваш: то няма да ги намериш в твоя клас. А трябва да си запишеш детето да участва на състезанията за горния клас. Но - това са наистина единични бройки деца, които са много талантливи.

Последна редакция: ср, 23 окт 2024, 10:40 от rumka833

# 140
Вчера решавахме с децата ми теми от "Черноризец Храбър" - една от задачите беше абсолютно идентична и в темата за 2 клас, и в темата за 3-4 клас. Малкият я сметна наум, а баткото (който е математическата сила в семейството), я беше сгрешил. Извод нямам Grinning

# 141
  • Бургас
Здравейте!
Знаете ли дали в някоя школа, не в училище, се провежда Математика без граници за гр.Бургас?

# 142
  • София
Здравейте!
Знаете ли дали в някоя школа, не в училище, се провежда Математика без граници за гр.Бургас?
На сайта на организатора са посочили вариант за явяване на децата от Бургас, когато в училището им не се провежда състезанието: https://www.mathematicalmail.com/category.php?id=344

# 143
Според нашият опит от миналата година / 4 клас/ и липса на такъв / задачите са решавани вкъщи след състезанието/ и като момент когато се провежда подредбата е следната.
1 МП - поради ограниченото време.
2. Ключът към знанието 2-ри кръг - разликата с МзВ е средно над 5т - участват малко , но много силни таланти.
3. МзВ - средно 1-2 точки по-малко изкарани спрямо предната година. Предвид ''поумняването'' на децата предполагам, че ще продължи да се усложнява.
4. ПМС - поради 6-тата задача изцяло непонятна за децата на тази възраст... решена едва от няколко....
5 ИС - много трудно за момента когато се случва
6 ХП.
7 Някъде тук е областният кръг.
Останалите са забавни и лесни, раздават се награди доста. Децата имат нужда от тях.
Най не ми харесва ЕК - лесни задачи поднесени по объркващ начин / т.е. печели този който внимава, а не че знае най-много математиката/.
Ребус тази година го прегледах - задачите бяха приятни.
Като цяло състезанията  са много и за всеки вкус и цел.

# 144
  • София
Някои първолак днес да е бил на състезанието "Математика без граници"?

# 145
  • София
Сигурно, но есенният кръг на състезанието се провежда във времевия интервал от 18 до 31 октомври 2024 г. в различните училища и учебни центрове, съответно не е коректно все още да се обсъжда в детайли, преди да се е провело навсякъде.

# 146
  • София
Сигурно, но есенният кръг на състезанието се провежда във времевия интервал от 18 до 31 октомври 2024 г. в различните училища и учебни центрове, съответно не е коректно все още да се обсъжда в детайли, преди да се е провело навсякъде.
Ясно , така е, не се бях замислила.
Успех тогава на всички 🙂
А резултата кога ще се разбере?

# 147
Синът ми се яви на МБГ на 18.10 и вчера класната е казала резултатите, но аз не ги откривам никъде.

# 148
Нали точно това се писа - няма как да бъдат публикувани резултати преди последната дата на състезанието. Класната очевидно ги е сметнала и съобщила неофициално.

# 149
  • София
те проверяват задачите на място почти веднага, смятат и точките.
но за класиране и медали се чакат всички.

Общи условия

Активация на акаунт