Oткакто детето започна детска градина постоянно се разболявам

• 2 664
  • 39
  •   1
Отговори
# 30
  • София
И аз вярвам в същото. Като дете обедувах и ми даваха АБ. В един момент развих резистентност и ги спрях. След 1-2 г. просто спрях да боледувам.
На децата ми не давам АБ, освен при крайна необходимост. Много рядко боледуват.
Витамин Д пък ми разреши проблем, който дълго време не разбирах откъде идва, но по друг повод направих изследване и установих липса. След допълнителен прием проблемът ми се разреши за по-малко от 2 месеца, а го имах от тийнейджърските години.

# 31
Куриозно, но покрай коронавируса на доста места беше установено, че масово хората страдат от липса на витамин Д - в Испания беше масово. Много хора живеят живот, в който пряко слънце не виждат, пък ако добавим и манията по слънцезащитна, съвсем. Миналото лято се усетих, че повече от месец не се бях показвала на слънце. Рано сутрин водя набързо детето на градина, минаваме по сенки. Прибирам се, седя у дома или в офиса - ако ходя с колата накъде, пак не виждам слънце. Ако ходя на работа - по плътна сянка, на спирката и пак по сянка до офиса, а в него никога не огрява слънце. Вечер в парка на плътна сянка. Колко хора са така, някои и в парк или другаде на открито почти не стъпват.

# 32
  • София
Липса на вит. Д има и без да ти липсва слънце. Аз буквално от 1/2 до 2/3 от деня съм на открито, а имам дефицит.

# 33
Включвам се по повод дългото боледуване. Обикновено, ако Ви изписват продължителни лечения с антибиотици, чревната микрофлора съвсем се избива, а с това пада и общият имунитет. Не знам защо лекарите хич не тачат пробиотиците и обикновено не ги изписват паралелно с антибиотиците. Те доказано помагат за възстановяването на щетите по чревната флора, като така се подобрява и общият имунитет. Оралните пробиотици помагат и на вагиналната микрофлора също (не толкова бързо, колкото вагиналните пробиотици, но все пак).

Естествено, има значение видът на пробиотика и щамовете в него. Ако не сте пробвали още, минете курс от 1-2 месеца с пробиотици и вижте как ще Ви се отрази. Бавно е, но на мен доста ми помага този подход, особено грипавите месеци.

# 34
  • Бургас
Проблема е, че масовите пробиотици, които се продават са с по 2-3 вида лактобацил, а в чревната миклофлора има десетки видове и не само лактобацили. Така че колкото и пробиотици да пиеш пак може да имаш дисбактериоза.

# 35
Irene, съгласна съм, пробиотиците не са панацея в никакъв случай. В общия случай, дисбиозата може да е в резултат на лоша диета, диабет, липса на витамини, стрес, разклатени хормони или въобще комбинация от всичко посочено. Просто споменах, че има изследвания, които доказват ползата им и имам лични наблюдения, че наистина помагат.

За да не съм голословна, ето например изследване, което разглежда пробиотиците, които доказано помагат при наличието на конкретни патогени:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7121371/

Ползата от пробиотиците върху вагиналната микробиота:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9366906/

Полза от пробиотици при инфекции на пикочните пътища:
https://academic.oup.com/cid/article-abstract/78/5/1154/7470427? … ctedFrom=fulltext

По същия начин, по който витамините и имуномодулаторите не гарантират вечно здраве, по същия начин и пробиотиците не правят човек непоклатим. Но не пречи да се пробват.

# 36
Личната ни лекарка изписва антибиотик в много, много краен и належащ случай, а не "превантивно". Обикновено за вируси изписва или препарати на билкова основа, минава за няколко дни, но все пак си боледуваме.

Онзи ден майка от групата на детето сподели, че след многобройни боледувания са се сетили да проверят дали не е алергия. Хрема, главоболие, силни болки в гърлото и кашлица, сега ще прави изследвания от какво са алергични.

# 37
Здравейте мили мами,

Не знам дали аз си внушавам нещо, организма ли ми е отслабнал или наистина проблемът идва от детската градина, но откакто дъщеря ми смени детската градина през Октомври 2023 ( преди това ходеше на занималня с по-малко деца и съответно по-малко часове) всеки месец съм болна поне по 2 пъти.... Преди можех за цяла година да се разболея максисум 1-2 пъти, но сега е нещо страшно.
Малката от друга страна се разболява по-рядко, понякога може и цял месец и нещо да изкара без да се разболее. Знам, че при децата, особено при по-малките, като започнат с ясли/детски градини с цели седмици стоят вкъщи,  но поне при моята щерка това що-годе нормално преминава........За разлика от мен, която вече съм пред умирачка. Ако искайте вярвайте ама за последните 6 месеца съм изпила поне 3 различни антибиотика и още куп други лекарства, дори сега като ви пиша този пост ме боли гърло и ме втриса.
 Моля споделете мнение дали това е само при мен или и вие сте имали такива "периоди", където сте се разболявали заедно с децата  постоянно? Или явно трябва да обърна сериозно внимание на организма си. Благодаря!

Е, да. Това е очакван проблем. В градините се въдят селектирани щамове, които разказват играта на някои хора. Докато тръгне детето на градина, ние не боледувахме, предишните поне десет години не бях вземала болничен, баща и също. Такива зверски ангини ни носеше, стрептококови инфекции, херп ангини, че мислех, че никога няма да спре да ме боли гърлото. Голяма мъка беше...

Препоръчам ти клеева тинктура, коларгол и никога антибиотик без антибиограма. При нас в крайна сметка помогна най-вече това, че спряхме градината, стабилизирахме се и тръгна направо в училище.

# 38
  • sofia
Как давате клеевата тинктура - по колко капки за възрастен и колко за дете?

# 39
Колкото е възрастта на детето - 5 г., пет капки и т.н., докато достигне 15 капки и оттам нататък и за възрастен все по 15.
Разтварям в повече вода - половин чашка, примерно, да стане по-бледо. Първо гаргара, да облее хубаво гърлото и после го гълташ.

Имай предвид че все пак е спиртен извлек. Примерно никога не съм капала в нос. Ако искаш, можеш да ползваш воден разтвор, има и такъв.

Общи условия

Активация на акаунт