Дайте съвет на гимназистка!

• 2 273
  • 38
  •   1
Отговори
# 15
След години искам да направя горда първо родителите ми и после себе си, защото те правят всичко възможно за мен и за моето образование.

Виж какво, моето момиче, много погрешно подхождаш към бъдещето си. Недей да правиш нищо, за да направиш някой друг щастлив, особено пък родителите си. Много хора си пропиляха живота точно по тази причина – да угодят на родителите, саботирайки се сами.

Всеки читав родител е щастлив и доволен, когато е щастливо и доволно детето му. Когато учи това, което го влече, когато работи професията, която само си е избрало и тя му носи удоволствие и удовлетворение. Читавият родител се гордее, когато е отгледал и възпитал щастлив и доволен от себе си човек, а не само с постиженията му.

Ако има родители, които се мъчат да вкарат децата си в определени професии, без да се съобразяват с техните възможности и желания, това не са читави родители и не заслужават да се гордеят с децата си.

Така че остави романтиката настрана и се опитай да обмислиш добре въпроса за бъдещето си – не само какво ти харесва, но и дали имаш нужните качества за дадената професия. Потърси помощта на кариерен консултант или поне си направи някой от безплатните тестове в нета. Виж кои са ти силните и кои – слабите страни и въз основа на това избирай какво да учиш. А какво ще работиш след това е божа работа – и времената, и хората се променят и често се налага човек да е гъвкав и да променя плановете си в движение.

Успех, каквото и да избереш!
И живей живота си така, че да правиш щастлива преди всичко себе си, а чак след това родителите, приятелите или гаджето.

# 16
Школата на МВР с идеята, че ще се учи право, пък ще станеш съдия или прокурор - както са ти написали, ако не си човек на някого, ще има да си креташ и да се чудиш защо не се получава.

Защо не направо право в СУ? Със сигурност е по-трудно, но е доста по-добре, отколкото МВР за връзкари и магистрати с тефтерчета. И в двете специалности има много за учене, като завършиш право също не ставаш автоматично каквото искаш, явяваш се на допълнителни изпити, конкуренцията е голяма, пак се учи. И в медицината след магистърската степен имаш специализации, но пък щом те влече - можеш да не си само лекар,  можеш и научна кариера да правиш, а ако те влече да работиш с хора - специалности много.

Аз не знам дали мога да дам адекватен пример, но с желание започнах да уча биологична паралелка в гимназията. Само че не ми хареса, това, което ми беше интересно преди, се оказа част от всичко, което учехме и просто не можех да се насиля да продължа. Преместих се, в новия клас ни подготвяха с идеята, че повечето ще учим право или история, философия, аз учих друго, но почти всичките ми съученички станаха юристи. Повечето си останаха в НПО сектора или като юрисконсулти, ама и там е наводнено вече от кандидати.

# 17
И аз в 10 клас се чудех между две специалности - но при мен беше Медицина и Компютърни науки. Ще дам като съвет какво аз направих, за да избера между двете - в моя случай избрах Компютърни науки.

Първо, помисли си за общата нишка между двете - защо те влекат? При мен, като пример - математиката и биологията ми бяха любими предмети, по които почти не учех, за да изкарам 6. Тук май нишката е "помагане на хората". Помисли си и за предметите, които те влекат. За Правото ще ти трябва БЕЛ и история, а може да се добави и интерес към предметите от Философския цикъл. За Медината - задължително биология и химия, но може да се каже, че е нужна и малък интерес към математиката или физиката.

Помисли си и каква точно кариера искаш. Казваш, съдия или прокурор за Правото - добре, проучи как стоят нещата там. А какво ще правиш с Медицината? Можеш да станеш общопрактикуващ лекар, а може и да искаш да се специализираш. Една от причините, заради която не избрах Медицината, беше дългият път, докато работя това, което исках. Исках да бъда изследвател в сферата на Неврологията - това са 6 години Медицина, плюс специализация още няколко години - през които ще трябва да работиш нещо, което може и да не искаш.

Трето, ако намериш общата нишка - помисли си дали има нещи, което може да следваш, което съединява и двете специалности. Можа да разгледаш възможностите за реализация в Медицинското право, като пример. Или когато разбереш какво точно искаш, да тръгнеш към друга професия, която е по-добра от двата ти сегашни избора. Мисли си не само за следването, а и за професията, която искаш след това - дали наистина искаш да работиш това, дали би ти донесло щастие. Мисля, че оттам вече естествено ще стигнеш до избора си!

# 18
  • София
За медицина конкретно не мога да дам мнение, но за останалите неща от личен опит мога да съпоставя професиите на мен, на съпруга ми и на двете ни най-големи дъщери.
Аз съм юрисконсулт, съпругът ми е адвокат, най-голямата ни дъщеря е ветеринарен лекар, втората е медицински лаборант.
В нашата професия в началото е много трудно, докато се "закачиш" някъде. Когато завършихме, започнахме в държавната администрация. Той се наложи 2 пъти да се яви на изпит за адвокатска правоспособност. После години работехме като наемни служители, докато започнем със своя кантора и ни отне над 10 години, за да почнат да ни търсят активно клиентите, а разполагаме с двама адвокати, нотариус, ЧСИ и допълнителни консултации в няколко специфични области. Завършихме на около 23-24, а сега сме около 50 и чак сега "берем плодовете" от труда ни.
Голямата ни дъщеря обожава животни и работата й дава много удоволствие. Тя имаше късмет, че със съпруга й са колеги и заедно търсиха работа, а неговият баща е ветеринар с име и им даде рамо (живеят в страната на съпруга й). Работата е хубава, но евентуалното развитие нагоре би било до собствена клиника и много труд. Другата дъщеря пък има интереси в областта на генетиката и вероятно ще продължава цял живот да учи и да кара специализации, защото не иска да остане на ниво ПКК в голяма римска болница цял живот.
Общо взето, няма лесна работа и важното е какво би ти било приятно и интересно, за да го вършиш всеки ден в следващите около 40 години.

# 19
  • София
Девойката е 10 клас, избрала е профилиращ предмет, не знам какво ни пита....
Ако се е спряла на георграфия примерно, гори на 80 % от щенията и за правист или медик.

Да каже, питах вече. Ама май няма да се весне...

# 20
  • София
Девойката не е избрала нищо, защото по спомен е в професионална паралелка, ако не бъркам беше нещо като счетоводство.

На мен са ми изтрили писаното в тази тема, ОК, но защо са затрили изцяло нейните предишни теми със същите въпроси, в които имаше смислени коментари и съвети Close

# 21
  • В центъра на моретата
За България вече почти няма значение какъв е профилиращия предмет. За право в СУ се кандидатства с резултат от ДЗИ БЕЛ и успех от дипломата. За медицина - с приемни изпити и ДЗИ. Ако ще учи в чужбина -тогава е добре да се помисли в 10кл.като избират профилите.

# 22
  • София
Аха, добре, че няма Laughing
Ако нямаш хорариум по предмета и се явиш на матура по него без да е профилиращ, тежестта от оценката спрямо профилираните клони към нула. То, матурата е различна за профил и без.

# 23
Аз само не разбрах защо ще учи за полицай и после право
Някакви нови изисквания ли има, за да "стана съдия или прокурор"?

# 24
Девойката не е избрала нищо, защото по спомен е в професионална паралелка, ако не бъркам беше нещо като счетоводство.

На мен са ми изтрили писаното в тази тема, ОК, но защо са затрили изцяло нейните предишни теми със същите въпроси, в които имаше смислени коментари и съвети Close

С паралелка “Недвижими имоти” съм.

# 25
Каквото и да решиш го прави за себе си!
В 10. клас ми се струва малко късничко да не си се ориентирала, но винаги е по-добре късно, отколкото никога.
Фокусът трябва да си ти, а не родителите ти. Ти си тази, която ще го приви това нещо в продължение на години, по минимум 8 часа на ден и трябва да ти носи удоволствие/удовлетворение и добър стандарт на живот.
Да завършиш първо полицай и после да станеш прокурор/съдия? Това съвсем не ми се струва правилния път. Да речем, че се добереш до заветното място на прокурор или съдия (които обикновено не са достижими за всеки) представяш ли си ежедневието си? Какъв съдия искаш да си? Да съдиш престъпници или да водиш бракоразводни дела?
Харесва ти медицината? Кое по-точно? Да бъдеш сърдечен хирург, да си педиатър, да мериш кръвното в препълнен кабинет?
Трябва да решиш до колко тези професии отговарят на твоята натура. Аз съм номад по душа. Не бих избрала правото, понеже трудно мога да го практикувам извън страната пък и не си представям да решавам съдби или да застрашавам семейството си с тежки казуси.
За медицината трябва да имаш сърце, което хем да се раздава, хем да не страда от видяното.

# 26
  • София
Здравей,  Anonimno_,
Според мен с това лашкане я право, я медицина - ти изобщо не си наясно какво всъщност искаш Simple Smile
Правото не е лека професия, преди мен също го написаха. Тя изисква много труд, а работата с криминалния контингент (прокурор, съдия) вкарва и огромна доза риск.
Медицината - да си лекар е призвание, да си готов дори на моменти да пожертваш себе си и живота си за други хора - не, не преувеличвам - по време на ковида, работещите в ковид отделенията бяха в точно такова положение, защото никой не знае ако се зарази дали ще оздравее... както и здравата психика да не се отказваш и да не загубиш самообладание ако някой умира в ръцете ти.

Дъщеря ми е 1 курс студентка. И тя като теб беше разколебана - детска мечта медицина, но съзнаваща, че психически ще ѝ е трудно да се справи със ситуация като ковид пандемията и желание за реализация с математика в ИТ сферата. Много говорихме с нея, тя искаше от мен решение наготово. Това, което аз ѝ казах е, че искам да е щастлива и тя да прецени кое е за нея, но че няма да ѝ дам готовото решение. Ще подкрепя всяко нейно с уроци и подготовка, както и ще подкрепя и ако иска да учи в чужбина, но не мога да ѝ кажа какво да учи, защото това ще е нещо, с което тя трябва да живее. Избра накрая да учи компютърни науки и изкуствен интелект. Сама, просто каза, че това е решила. Сега е един от отличниците на потока и е много щастлива, учи с желание и удоволствие.

Седни с един лист и напиши - защо искам да уча медицина, какво ми харесва в професията и защо искам да уча право/МВР академия и т.н. И на гърба на листа защо не искам да го уча. Решението само ще си дойде, при това ще е относително обективно, но само ако си максимално честна със себе си.

Само да кажа - че нито прокурорската /съдийската работа не е като по американските филми, нито българските лекари са като доктор Хаус.

# 27
И като завършиш право и те пратят да си съдия в Лом или Исперих....

# 28
Колко пъти да ти даваме съвет? Ако не се бъркам, дори на лично сме си писали с теб. Ти искаш нещо, което да ти носи пари. Хубаво, ама не се прави така. Трябва да видиш къде ти е силата и там да насочиш усилията си.

# 29
Не виждам и аз за какво ще учиш за полицай. Искаш да си полицай ли?
Не ги мисли родителите си. Те ще са щастливи, ако ти си щастлива и работиш нещо, с което добре се справяш. Тогава, след време, може да започнеш да изкарваш и повече пари. Не слагай каруцата пред коня, първо трябва да положиш труд, да се изучиш, после да положиш още труд и да станеш добър специалист и тогава, евентуално, изкарваш въпросните повече пари.

По-добре помисли по кои предмети ти се отдават. От  там и отговора, с кое ще ти е по-лесно и по-интересно.

Общи условия

Активация на акаунт