Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №30

• 28 969
  • 664
  •   1
Отговори
# 1
Да допълня по темата за началото на менструацията - това, което знаем, е, че в Европа от средата на 19 век до средата на 20 век средната й възраст е паднала с 4 години (от 17 на 13). За сравнение, при китайските момичета е спаднала с две години средно само от 1976 до 2000.
Това е продължаващ процес, като факторите остават сравнително неясни: очевидно начинът на живот и хранене е един от тях, но в същото време няма особени прилики между навиците в 1900 и в 2020 г., та...
Като майка на здраво дете с ранен пубертет и менархе по абсолютно всякакви критерии, ми се наложи да науча доста по темата. За щастие, има и хора у нас, които разбират от детска ендокринология и не пипат където не е счупено.

Факт е, че възрастта на менопаузата също трайно намалява и няма как науката да не се замисли за корелация между двете.

# 2
  • Варна
То е ясно, че всичко е индивидуално, но поне да знаем науката и статистиката какво казват. На моя позната й дойде на 18 години, но и спря по време на пандемията (тя направи тази връзка че е заради ковида) на 39 години от раз.

# 3
Ковидът - особено тежките ранни щамове, които водеха до чести съдови поражения - обърка доста неща в тази насока. За мен, подчертавам за мен, защото става дума за ограничени наблюдения и не мога да се подкрепя с доказателства, не са достатъчно добре изследвани тези връзки.
И едва ли ще бъдат, тъй като тези събития (за щастие) отминаха и няма особен икономически интерес да се дълбае по темата.

# 4
  • Пловдив
Още като бях в пубертета, се срещаха твърдения "по-ранно начало - по-ранна менопауза", а вероятно и преди това са се срещали. Не е в наше време да се е замислила науката тепърва, искам да кажа.

# 5
  • Варна
То и за това в тези научни изследвания казват, че трябва да се имат предвид и други фактори, като начин на живот, храна, климат, епидемии и други.

# 6
Има разлика между твърдения, единични случаи на роднини и приятели, "една жена каза", и утвърдени проучвания с хиляди респонденти.
Ясно е, че статистическите данни не обхващат абсолютно всеки жител на планетата, но не виждам защо да повтаряме базови факти по 100 пъти.

Между другото, това касае и така любимите на някои лабораторни изследвания Simple Smile
Към 10% от хората с оптимално здраве и функция са извън референтните граници. Както и немалък процент от болните са вътре в тях.

# 7
  • Варна
Още като бях в пубертета, се срещаха твърдения "по-ранно начало - по-ранна менопауза", а вероятно и преди това са се срещали. Не е в наше време да се е замислила науката тепърва, искам да кажа.
А моята среда - "по-късно начало - по-късна менопауза".

# 8
  • Пловдив
То същото, казано по "обратния" начин. Wink
Без да искам, бях написала "по-късна". По-ранна.

# 9
  • През девет планини в десета...
Цитирам /копирам/ от нета това: "Всяко момиче се ражда с 1-6 милиона яйцеклетки, но те с течение на времето изчезват и в тийнейджърска възраст достигат до около 350-400 хиляди яйцеклетки. В целия репродуктивен живот на жената тя отделя около 300-400 яйцеклетки." това във връзка с горната дискусия 🙂. Но не всеки цикъл има яйцеклетка, овулация и т.н." Съзряването на яйцеклетката започва на 6-ия ден след първия ден на менструалното кървене и продължава до 14-ия ден. В този процес общо узряват 3 до 30 яйцеклетки. Яйцеклетката може да бъде оплодена чрез напукване на фоликулите и хвърлянето им във фалопиевите тръби."

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 19:00 от зелено камъче

# 10
По-ранно начало предполага по-ранно изчерпване на яйчников запас и менопауза. Разбира се, има най-различни обстоятелства, които въздействат извън това.

# 11
Аз се бях попритеснила с малката ми дъщеря. Дойде й чак миналия месец на 15 години и 9 месеца точно Joy. Преди това я водих на лекар и тя ми вика - спокойно, момиче е, ще й дойде. Това, понеже се бях шашнала да няма проблем.
На голямата също й дойде късно - на 14 без малко. Но после си идваше, когато се сети. Чак сега на 24 й се регулира общо взето, и то само ако има редовен полов живот, иначе си прескача.

# 12
  • Стара Загора
Не мен ми дойде на 10, на голямата ми дъщеря също. Малката сега е на 9, но мисля че при нея ще позакъснее. Няма още други издайнически признаци за влизане в пубертет. Всъщност тя по темперамент си е с вроден пубертет, тъй че много че се радвам същинския да се позабави 😃

Та при мен пременопаузата започна на около 42 с разбиване дължината на цикъла и бързо растяща миома. Мисля че тази година, на 47 влизам рязко в перименопауза с тези липсващи цикли по 3-4 месеца. По стандарт ми е рано (още повече, че съм раждала и кърмила дълго и активно 3 пъти), но аз също го свързвам с ранното започване на цикъла.

# 13
  • Б
Аз не знам още в какво влизам Единия цикъл закъснява с десетина дена , следващия идва по- рано още на 18 _20 ден. А косата ми  е суха, като досега не е била толкова суха.

# 14
По-ранно начало предполага по-ранно изчерпване на яйчников запас и менопауза. Разбира се, има най-различни обстоятелства, които въздействат извън това.
Тъкмо същото щах да пиша и то логично си върви по-ранно идване по-бързо изчерпване и по-ранна менопауза. На мен ми дойде на 13год. и нещо и до 52 имах почти редовен цикъл. Кой знае до кога щеше да се влече..
 Wink

Общи условия

Активация на акаунт