Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №28

• 32 373
  • 761
  •   1
Отговори
# 1
  • Варна
Благодаря за новата тема Flowers Hibiscus
Анджелина Джоли изследва гени и се подложи на цялостна хистеректомия и премахване на гърди.
Но, ако имаш гена, това значи ли, че може в друг орган да се прояви онкозаболяване?

# 2
Благодаря за новата тема. Понеже искам да отговоря на всички включили се, позволявам си да копирам отговора си и тука.
Благодаря на всички за споделените мнения.
Да, и аз сега навлизам темата практически и теоретично се образовам. Със сегашното си разбиране, а btw, и аз съм генетик, споделям мнението за профилактика чрез хормонални препарати, ако няма обремененост с хормонално обусловен/sensitive рак. В момента дочитам woman on fire и аз, ама съм решена и научните публикации да прегледам, че още не съм съвсем наясно с някои твърдения там.
За онкологичните заболявания. Ми това са много болести, някои са генетични,  други придобити от вируси, химия.. И, да, мисля, че като се поддържат изкуствено нормалните хормонални нива през менопаузата, клетките с рецептори си се чувстват добре и продължават да реагират на хормоните... включително и раковите клетки, за съжаление. А, и за това, за да се балансира максимално отговорът, най-добре било да се ползват комбинирани препарати.

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 11:55 от 37°C ON

# 3
И аз да се включа със сходно питане като 37°C ON.
Специално при мен симптомите са доста зле, независимо, че хормоните ми са сравнително добре за моята възраст (46 години).

Моля за мнения относно хормонални препрарати и терапия, като зная, че всичко е строго индивидуално.

В понеделник съм на преглед при АГ. Ще ходя и на ендокринолог, която има и такава насоченост.

При мен най-голямата драма са проблеми с паметта (имаще дни ми се губят думи), разсеяност, отпадналост, загуба на логическо мислене (това ми беше направо кошмар в последния месец и половина от бременността - много ме мъчеше), сега усещам същото (като блокаж на мозъка), тревожност.

Горещите вълни ги възприемам по друг начин - поредният начин организмът да се чисти. Не ми е драма. Просто гледам да пия повече вода, но пък потта вече мирише по друг начин. Изобщо тези хормони са намесени в толкова много процеси в тялото....

# 4
Маги, от всичко в пременото най ме дразни неуслужливата памет. Напрово се побърквам, като някаква мозъчна мъгла. Не знам какво да предприема. Замислям се да се запиша пак на език или да изкарам някоя магистратура. 🤣

# 5
Magdalena1978, аз бих търсила лекар със съвременен подход и знания, отворен данчуе моите въпроси, оплаквания, съмнения, нужди... и бих обсъждала с него резултати от изследвания и терапия.

# 6
  • София
На мен пък напоследък паметта ми е ок, даже по-добре от преди, когато бях в токсичен брак.

# 7
И аз благодаря за темата.
Ще цитирам  малко, свободен превод от книгата за трите хормона, естроген, прог и тестостерон. Т.е. ако някой от тях, вземе превес над другите, то оплакванията са налице, да не се чудим, кой е виновен:
"Естроген:  виновен е , за натрупването/задържането на вода в тялото, като цяло, но предимно в гърди, ръце и ходила;   грижи се, за натрупване на лигавица в матката, през първата половина на цикъла; грижи се за женските извивки и развитието на гърдите; грижи се, за вагиналното овлажняване и здраве; грижи се за  вагиналната флора; доставя хормони из цялото тяло; за натрупването на колаген в кожата и  съедин. тъкан;  огтоворен е за емоциите и драматичното настроение; предпазва от Атеросклероза;защитава мозъка и се грижи за здравината на  костите"

Дълго стана, в следващия пост, ще напиша за прог . и тестостерон.

# 8
Галина, кой хормон от трите за какво отговаря е ясно, ясно е, че дисбаланса им в този период предизвиква гадните симптоми, ясно е, че като се допълнят изкуствено нещата се подобряват. Но трябва да се прецени и на каква цена - рискове и ползи!
Щателен преглед, много познания от доктора, комплексна преценка на нещата и тогава решетие ХЗТ, операция или мъки до спиране на цикъла.

# 9
  • София
На мен пък ми е интересно да чета. И е добре да имаме тази информация в темата.

# 10
На мен пък ми е интересно да чета. И е добре да имаме тази информация в темата.
На мен също, научам синтезирано още подробности. Не го казвам, за да не пише, а че това не дава отговор за и против ХЗТ. Чакам продължението... Simple Smile

# 11
Мими, за теб е ясно, но масово за хората не е.  Ако знаеш всичко, то сподели моля те, как да си помогнат жените, с това брутално изпотяване, което ги мъчи, тук в темата.  Или за мозъчната мъгла, за която ти самата се чудиш? Нима в лекциите ти по генетика, от преди 25г., не са ти казали нищо?! Винаги има нещо ново, което да се научи и да ни помогне, да преминем през периода, с мин. проблеми и с усмивка на лицето, да минимизираме, доколкото е възможно негативите и дискомфорта. А и да помогнем на другите, с инфото, което сме намерили.....

# 12
  • София
На мен ми е интересно какво да разбутам, че този естроген не ме кефи с това напълняване и задържане на вода.
Ооо, разбрах го! Прогестерона не ми достига. Затова ме влече да ям морски и млечни - тялото само си казва!

# 13
Не, не знам, ако знаех нямаше да се запиша тук! Давай, чакаме продължението... Kissing Heart

# 14

Общи условия

Активация на акаунт