Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №28

• 33 077
  • 761
  •   1
Отговори
# 15
На мен, както започна да ми идва редовно /след осем месечна пауза/, сега отново съм 2 месеца без цикъл и ужасни вълни, плюс силни болки долу в корема- другата седмица ще ходя на гинеколог, то не се издържа.....

# 16
Цитат за Прогестерон, кратко, синтезирано: "възстановява лигавицата на матката, през 2 половина на цикъла, обогатява съдовете с хранит. вещества; отпуска млечната жлеза, отводнява тялото; подарява ни- спокоен сън; активира GABA- рецепторите и активира точките в мозъка, отговорни за отпускане на нервната сма.
Тестостерон: отговорен за изграждането и подръжката на  мускулите; отговорен за Либидото, за ясна и изчистена глава, за ежедневната енергия и решителност."
Край на цитата.

# 17
Благодаря за новата тема Flowers Hibiscus
Мисля, че гените за различните видове рак са различни. Дори е установено, че при всеки отделен индивид, гените за един и същ рак са съвсем различни. Точно поради тая причина се е провалила уж оптимистичната програма за лекарство за рак. Трябвало е да се изработят милиони варианти на едно и също лекарство, а това е невъзможно.

# 18
Маги, от всичко в пременото най ме дразни неуслужливата памет. Напрово се побърквам, като някаква мозъчна мъгла. Не знам какво да предприема. Замислям се да се запиша пак на език или да изкарам някоя магистратура. 🤣
Майтапа на стрна, но аз ще потърся и смятам да започна да пия гинко билоба. И после може и някаква тежка артилерия за оросяване на мозъка. То и мозъкът старее, за съжаление Sad Единствените клетки, които не се обновяват, да и яйчниковата тъкан също.
Логическото ми мислене може би е било добре развито поради по-високите нива на тестостерон, които имах. Имах по-високи нива на 17-OH прогестерон, андростендион (2 пъти над реф. стойности) и тестостерон (горна граница или над горна граница, понякога и 2 пъти над горна граница). И може би някакъв лек дефицит в алфа-2 ароматазата - може би или просто заради разни възпалителни процеси там. И при мен имаше пик както на естрогени, така и на тестостерон и прекурсори на тестостерона с брутално увеличаване на либидото - чак в ходилата си усещах пиковете в андрогените. Хормоните съм ги признала просто.... А съм се изследвала толкова много, защото имах проблеми със забременяването.

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 14:28 от Magdalena1978

# 19
Благодаря за новата тема.
Някой в старата питаше за добавките от бял трън (не е магарешки бодил, че има разлика) След прекаран Ковид преди години чернодробните ми ензими се бяха повишили. Изписаха ми Карсил, но четейки листовката се стреснах. Пишеше да се обърне специално внимание при ендометриоза, миома на матката и рак на яйчниците и млечните жлези.
При консулт доктора каза, че за 3 месеца прием не е проблем. Вниманието е към хора, на които им се налага да го приемат с години. Тогава изчетох листовките на много добавки със силимарин, в много от тях нямаше такива предупреждения.

# 20
Карсил е регистриран като лекарствен продукт и съответно за него изпитания, описания и прочие са по други изисквания... За хранителна добавка е много по-хлабаво, те се контролират като храни а не като лекарства.

# 21
Имах по-високи нива на 17-OH прогестерон, андростендион (2 пъти над реф. стойности) и тестостерон (горна граница или над горна граница, понякога и 2 пъти над горна граница). И може би някакъв лек дефицит в алфа-2 ароматазата - може би или просто заради разни възпалителни процеси там...
А как се справи с тези високи нива?

# 22
Имах по-високи нива на 17-OH прогестерон, андростендион (2 пъти над реф. стойности) и тестостерон (горна граница или над горна граница, понякога и 2 пъти над горна граница). И може би някакъв лек дефицит в алфа-2 ароматазата - може би или просто заради разни възпалителни процеси там...
И аз добавям въпрос: имаше ли косопад при такива високи андрогени?

# 23
Цитат за Прогестерон, кратко, синтезирано: "възстановява лигавицата на матката, през 2 половина на цикъла, обогатява съдовете с хранит. вещества; отпуска млечната жлеза, отводнява тялото; подарява ни- спокоен сън; активира GABA- рецепторите и активира точките в мозъка, отговорни за отпускане на нервната сма.

Добре де, прогестерона е във втората фаза на цикъла, но точно тогава гърдите хич не са отпуснати, а точно обратното, след овулацията започва задържането на вода, какъв спокоен сън преди цикъл?!? Някой мъж ги е писал тези неща Simple Smile)

Също така никак не съм съгласна с некомпетентността на българските лекари. Чак се подразних признавам.
Живях във Франция, лекувала съм се в Италия, Турция и с 200 избягах от божеопазването на Англия. В Америка медицината е търговия. Та условия и отношения има наистина по-добри, имат и техника. Но умения и знания ще ме прощавате.
Повечето болести се лекуват по протоколи, които са международно признати. Представете си го като програма и медикаменти, които са залегнати. Първо това, после онова, ако не помогне трето.

В момента е голяма мода това в биопрогестерона. Голяма работа и видиш ли как в БГ са задръстени. Само че, аз и бг.лекарите помним как излезе модата на естрогена. Беше същия хит както сега прогестерона, който ще спаси света. Също така следейки де що групи има за естрогенова доминантност виждам как се появяват за кратко жени, които споделят че имат бързо развил се рак /особено на гърдата/ при приема на биоидентичен прогестерон. Това е част от "възможните рискове" и нищо не е толкова безопасно. И тези жени никак не са малко.
Лично аз се надявам да не приемам никакви хормони и ако трябва да избирам бих се доверила на билки и добавки, отколкото на лекарства, било то наричани сега биоидентични. Също подбирам лекари, които осъзнават нормалността на процеса на менопаузата и се опитват да помогнат, а не да го отменят.
Тинейджърството е същото като менопаузата но се преценява и никой не се бърка в хормоните отчитайки полза - риск. При възрастните поемането на риск е по-смело. Аз за себе си преценявам, че не съм рисков играч.

Благодаря Рози и Бодли, ето че научих нещо полезно! Heart
Каква е разликата между магарешки бодил и бял трън

Белият трън има естрогеноподобно действие, което го прави фитоестроген!

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 14:53 от the Дорис

# 24

mariat, sharpy, опитах да лекувам нещо, но явно нямаше смисъл да потискам андрогените с кортикостероиди. Тези повече (от обичайните нива) андрогени явно идваха от яйчниците, не от надбъбречните жлези. В крайна сметка инвитро. Не го лекувах това - или е било някаква моя особеност, или е било заради някакви възпаления, но тази особеност просто се заобиколи с тежки стимулации, че бях и с малко яйцеклетки. Общо взето последният влак хванах.
Не, нямала съм косопад. Просто пикове в средата на цикъла и по-високи фонови нива на андростендион. Явно ми е свикнал организма на тези нива. И може да си ги търси сега, но яйчниците сдават багажа.

# 25
The Doris, ако яйцеклетката не се оплоди, нивата на прогестерон падат и това води до следващото кървене и всички там физически симптоми около него. При перименопауза не всяка яйцеклетка се отделя от фоликула и прогестерон така и не се синтезира или се синтезира недостатъчно. Тогава се чувстват симптомите на нисък прогестерон. Аз така го разбрах, мисля от същата книга 😀,  но съм съгласна, че не винаги е ясно обяснено и там и се използват прекалено много евфемизми, които лично мен ме объркват Sweat Smile

# 26
  • Б
Болката в кръста ден два преди да дойде цикъла до колко е нормално?  Досега не ме е болял преди цикъл , но сега така ме поряза.

# 27
Дорис, абсолютно си права за българските лекари. Има страхотни, умни, интелигентни.
С мамолога говорим надълго и нашироко, приятел ми е, познамаме се от 20 години. За него прогестерон и биоидентичен нямат разлика в безопасността.
Самия той каза щом природата е определила да настъпва такъв период това си има своето биологично значение. Спирането на цикъла на определена възраст има за цел да "пази". Цикъл до високи години никак, никак не е добре.
За жалост много външни изкуствени фактори в съвременния живот допълнително затрудняват нормалното протичане на спирането на цикъла което би трябвало да е нещо естествено.

# 28
Болката в кръста ден два преди да дойде цикъла до колко е нормално?  Досега не ме е болял преди цикъл , но сега така ме поряза.
Случва се, за съжаление.
Другото е че точно преди цикъл и прагът на болка става по-нисък и някакви неща дето иначе може и да не ги отразим или да са много леко неразположение... могат да се усетят доста по-драстично в такъв момент ако съвпаднат с него. Та според мен и не винаги самият дискомфорт е от цикъла, но в друг момент не би му обърнал човек толкова внимание.

# 29
Мими, аз принципно го разбирам и донякъде приемам това мнение. НО преди напредването на медицината и технологиите, когато хората (повечето) са умирали много по-рано е било ок да живеем жените 5-10 години в менопауза. Сега "трябва" да живеем 20+ години в менопауза. Ами, голяма е разликата. Аз не бих искала това количество без качество. Та там вече идват хормоналните заместители. И да, права си, че трябва да е информиран избор на всяка жена. И да има лекари, които да помогнат с този избор компетентно и адекватно според всеки пациент.

Общи условия

Активация на акаунт