Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема №28

• 33 080
  • 761
  •   1
Отговори
# 30
37, точно така е, аз също съм обмисляла вариант ХЗТ. Самата съм пила 6 м. прогеснерон по схема. Чувствах се идеално. Wink Който, както си реши. Wink

# 31
  • Варна
Казвате 6 месеца, а какъв период се счита за нека го кажем "рисков". Предполагам 1 месец не е нещо опасно, за да види жената как й понася ХЗТ?

# 32
Казвате 6 месеца, а какъв период се счита за нека го кажем "рисков". Предполагам 1 месец не е нещо опасно, за да види жената как й понася ХЗТ?
Не мога да кажа...аз не съм лекар. На повечето понася добре. Simple Smile

# 33
37, точно така е, аз също съм обмисляла вариант ХЗТ. Самата съм пила 6 м. прогеснерон по схема. Чувствах се идеално. Wink Който, както си реши. Wink
Обаче ако се пие, се натоварва черен дроб и не може да се пие дълго време (с години) - поне такъв спомен имам. Ползвала съм утрогестан - вагинални глобули след трансфер, но пък е неудобство - трябва да се лежи поне 15 минути. По 3 пъти на ден по 2 глобули май беше. Хайде да кажем с тази доза са се презастраховали при пълната липса на жълто тяло. Но ми се вътри в главата утрогестан само вечер, или сутрин и вечер - ще обсъдя с лекарите. Според мен няма да се натоварва черен дроб така, защото при прием през устата - това бяха някакви прекурсори, които организмът си ги прави на прогестерон, участваше и черен дроб. Самият прогестерон мисля, че беше доста нестабилна молекула и няма как в чист вид да се приема.

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 16:23 от Magdalena1978

# 34
Скрит текст:
Благодаря за новата тема Flowers Hibiscus
Анджелина Джоли изследва гени и се подложи на цялостна хистеректомия и премахване на гърди.
Но, ако имаш гена, това значи ли, че може в друг орган да се прояви онкозаболяване?
Съдейки по мен- да. Баща ми имаше на простатата, а баба на червата. Не съм се образУвала по темата, но знам, че причините за рак са много и затова е трудно да се обобщи, дали човек е устойчив. Ето, аз съм  от род на столетници ( прабаба почина на 109), но от същия този род, в зависимост от начина на хранене и живот се появява раковото заболяване в родата ми.

Тези проблеми с паметта и нервната система може да се дължат и на изкаран ковид. Толкова глупава отдавна не съм се чуствала. Промяната е плашеща.
Четох и за Епщайн-Бар вирус, който също влияе на нервната и сърдечно-съдовата система, но още няма да тръгвам по пътеката с вирусолозите. Засега го карам на витамини и пробиотици, като от страх си пия лекарствата за сърцето.

# 35
Колко дълго трябва, за да се тества ефектът или пък колко дълго може/трябва да се приема и аз мисля, че е разговор с лекар на база на данни - симптоматика и резултати от изследвания.
Но например за естрогенов вагинален крем четох, че може да се приема дългосрочно и ползите надвишават в пъти рисковете. Но да, това са разговори с лекари, по възможност лекари, които не с спрели да четат за иновации преди 10 години.

# 36
Исках да кажа още нещо, но забравих - то и за това съм в тази тема де Simple Smile

Та андрогените могат да се повлияят от Сао Палменто.

Последна редакция: сб, 20 юли 2024, 16:49 от the Дорис

# 37
А, момичета, да не смесваме нещата. Аз визирах онези гин., които с лека ръка, без изследвания , изписват , какво беше - дитирони, дицирони или подобни и казват, " ще търпиш, това е менопауза". Без да предлагат избор и всеки да решава за себе си.

# 38
Скрит текст:
Благодаря за новата тема Flowers Hibiscus
Анджелина Джоли изследва гени и се подложи на цялостна хистеректомия и премахване на гърди.
Но, ако имаш гена, това значи ли, че може в друг орган да се прояви онкозаболяване?
Съдейки по мен- да. Баща ми имаше на простатата, а баба на червата. Не съм се образУвала по темата, но знам, че причините за рак са много и затова е трудно да се обобщи, дали човек е устойчив. Ето, аз съм  от род на столетници ( прабаба почина на 109), но от същия този род, в зависимост от начина на хранене и живот се появява раковото заболяване в родата ми.

Тези проблеми с паметта и нервната система може да се дължат и на изкаран ковид. Толкова глупава отдавна не съм се чуствала. Промяната е плашеща.
Четох и за Епщайн-Бар вирус, който също влияе на нервната и сърдечно-съдовата система, но още няма да тръгвам по пътеката с вирусолозите. Засега го карам на витамини и пробиотици, като от страх си пия лекарствата за сърцето.
Не е точно така. Специално за мутациите в гените BRCA1 u 2 - те увеличават риска от рак на гърдата и яйчниците (и перинеума сега видях) при жените, но не и риска от рак на белия дроб, например. Така че, зависи от механизма, е отговорът.

# 39
Когато разбрах за мутациите си търсих много научни изследвания. Попаднах на сайт с публикувани медицински изследвания и останах силно озадачена.
Трябва да уточня, че тези, които се занимават с научна работа имат платформи, в които публикуват трудовете си /всяка научна степен има задължението да пише и публикува периодично научни трудове/. Та това не бяха статии с интере към публиката, а чисти и прости статистически изследвания.
Например - изследвани 127 000 жени с рак на гърдата - от тях 20% са имали мутация на СОМТ ген. Изследвани 30 000 мъже с рак на дебелото черво - от тях 10% са имали мутация на СОМТ гена и т.н.
Защо останах озадачена? Защото тези статистики, които трябва да са в основата на науката кой е в риск от мутациите не отговаряха на това, което се тиражира. Например жените с мутация на СОМТ имат много по-голяма вероятност да развият рак на стомаха, отколкото на гърдата! Това показваха чистите статистики. 50% от болните с рак на стомаха имаха мутация и едва 20% от тези с рак на гърдата! А всеки лекар ти вика - редовни мамографии и прегледи! Останах доста объркана.

# 40
The Doris, ще го пуснеш ли името ма гена с латински букви както го пишат в литературата, моля те. Искам да го видя. И без да знам точно так каква е ситуацията, ми идват мисли. Това какво ни казват лекарите, на нави изследвания ни пращат, какво изписват от толкова фактори зависи.. Дали има диагностични методи за различните болести, дали имат уредите, дали има treatments, колко са достъпни, от лобита на фармацевтични и диагностични фирми, от това самият специалист какво знае, дали ги знае по-новите неща, а ако ги знае, дали им вярва, и т.н. и т.н. Ама пусни името, ще си почета Grinning

# 41
Покрай проблемите с кръвоизливите, които имах, изпих доста хормони, плюс хормонална спирала. Толкова зле се чувствах от всички -и емоционално, и физически, че не искам да си спомням. Аз съм човек, който избягва каквито и да е лекарства, опитвам се да се лекувам с природни средства и в повечето случаи успявам. Организмът ми отказваше тази химия, вероятно има значение това, че не ходя в аптека за щяло и не щяло, а всички познаваме хора, които за гърлобол пият антибиотик и нищо по-леко не им действа, камо ли билчици.
Всеки търси вълшебното хапче, което ще го избави от вълни, нерви, кръвно, безсъние и т.н. Но начинът на живот е в основата, според мен. Аз за себе си знам какво трабва да променя-храненето. Движа се, не пия, не пуша, почти не пия лекарства, нооо...съм много лакома и не обичам да се ограничавам. На 44 трябваше отдавна да съм забравила за захарта и вредните хранителни навици, но воля-нула. Вече съм 56 кг, а се харесвам 51. Трябва да намеря мотивация и да спра боклуците.

# 42
The Doris, ще го пуснеш ли името ма гена с латински букви както го пишат в литературата, моля те. Искам да го видя. И без да знам точно так каква е ситуацията, ми идват мисли. Това какво ни казват лекарите, на нави изследвания ни пращат, какво изписват от толкова фактори зависи.. Дали има диагностични методи за различните болести, дали имат уредите, дали има treatments, колко са достъпни, от лобита на фармацевтични и диагностични фирми, от това самият специалист какво знае, дали ги знае по-новите неща, а ако ги знае, дали им вярва, и т.н. и т.н. Ама пусни името, ще си почета Grinning

Taka e и на латиница COMT ген.
Ето една доста досъпна статия на Надя Петрова

# 43
37°C ON, толкова не съм наясно, че дори не разбрах за какъв механизъм ми говориш Simple Smile Никога не сме имали раково болни и изведнъж- хоп! баба, после тате..а при мен мисля, не е същото.
Профилактика си трябва за всичко, за да се хване навреме. Лошото е, че тук масово хората считат, че на лекар се ходи само, когато си на зор.

Да ви кажа, че ми е много интересно да  чета всички мнения и опита, който имате.

# 44
tridigi, механизма на болестта имам предвид. Онкозаболяванията са с различен молекулярен механизъм и обусловеност.  А за другото - тука е форум и си се питаме и си отговаряме точно всеки според опита и знанията си. Дали е интересно и трябва да се чете и да се вярва на написното, всеки сам си решава. Cheers
Опа, редактирам, прочела съм, че не ти е интересно да четеш Joy ето, голяма мъгла и в мойта глава, хаха

Общи условия

Активация на акаунт