(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 57)

• 37 396
  • 747
  •   1
Отговори
# 705
Лукс си е аз и на не био цените съм ужасена. Нося в началото на юни на колегите по кило две краставици в продължение на седмица. Благодарят ми и една сподели какви са цените в магазина, честно казано до него момент не ми се вярваше , но преди два дни погледнах 4 лв. А моите кокошки ядат краставици на корем

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 12:08 от J_M_M

# 706
  • София
Хаха, ами скъпо си е нашето занимание! И моите колеги изядоха около 20 кг краставици. Домати от 6 лв (моите де) не са яли, че са ми малко.
Аз също нямам обяснение за високите цени на био продуктите. Все пак самите био препарати вече са съвсем достъпни. По-скоро това са някакви изключения на съвсем малки производители, хванали някакъв определен таргет клиенти.
Колкото за другите цени, сложен въпрос. Високата цена е от многото маймуни по веригата. Но и производствените разходи са много високи в Бг. Специално краставиците са 100% оранжерийна култура и в тези жеги, дори със засенчване и отваряне, Т става много висока, цветовете капят, акарите и белокрилките се множат неимоверно, растенията страдат...
Споделяла съм, брат ми отглежда зеле в последните две години. Полива постоянно и денонощно, и с капково, и с дъждуване. Изобщо не му излиза сметката. Преди казва, че е поливал през 3-4 дни.
Знаете, в Бг няма отстъпки за горивата, а субсидиите за зеленчукопроизводството са смешни!

Последна редакция: пт, 23 авг 2024, 14:52 от sofyia

# 707
Някога бг зеленчукопроизводители са ходели по Европата и са обучавали тамошните да отглеждат зеленчуци. Били са най-добрите.
А сега имам чувството, че съзнателно се съсипва този сектор у нас. Отделно и влошаването на климатичните особености.

# 708
Сега всички субсидии са за зърнопроизводителите. А те са... нетърпими егоисти. Жънат, дискуват, орат и за птиците няма живот.
В нашия край е нещо ужасно, огромни блокове и целите изорани.
В Южна България не е така (поне около Сливен, Нова Загора).

# 709
Чета ви и се сетих, че забравих да споделя колко се учидих какви домати продават във Франция и то в супермаркет.  Бяхме там на ваканция преди няколко седмици. Червените са много вкусни и се надявам да не са хибрид, но така или иначе събрах семе за проба.
Скрит текст:

Естествено имат и от вечните "пластмасови" домати, които са постоянен артикул в супермаркетите, но имат и голямо разнообразие от други.
Скрит текст:

На какъв сорт ви приличат червените, защото на мен вкусово направо ми напомнят на селски домат?

# 710
Биб, на градинския червен домат ми приличат.

# 711
Направо са си градински, едните узрели, другите недозрели.

# 712
  • София
Според мен първият, червеният, е сорт Червен градински. Вторият е Жълт едроплоден Гази, третият не знам.

# 713
За червения съм почти убедена, че е Червен градински. Директен сорт е. Другите не знам, но ми приличат на градински домати.

# 714
Много ви благодаря! Знаех си аз, че вкуса не лъже и събрах семена и от червения и от жълтия. Догодина живот и здраве ще ги пробвам  Kissing Heart
Иначе досега по тази част на Европа не съм попадала на истински домати, само във Франция, по-точно бяхме в Окситания, близо до Монтпелие.

Бриз, от тукашните купешки семена аз предпочитам ето тези. Не са хибрид, ранни са, не боледуват и раждат много. Като вкусови качества са добри. Люспата им е тънка и лесно се бели. За консервиране са перфектни.
Скрит текст:

# 715
  • София
С какво да пръскам доматите, явно върху всеки плод има яйца на гъсеница, защото се развиват от нищото. Откъснати полузелени домати и хоп, след 5 дни малка гъсеничка гризе!
Чакам съвет, защото много се стресирам да чета за болести Simple Smile
Разполагам с масло от нийм, нимазал и още поне няколко препарата на амитица, но не помня кои.
Към момента имам 2 кофи с проядени домати,  с угоени гъсеници вътре

# 716
Оф току що приключих с връзване на домати в парника... Бях се засилила да ги скубя, те пък вързали, цъфнали, джунгла беше 🤣 сега може и да изкарат още някой друг месец.
Чушките може и да ги скубя мисля, оттук нататък какво ще цъфтят тепърва, едва ли?!?... Не знам и аз какво да ги правя. Ама голо да стои също не искам.
Бучнах няколко семки краставички, има поникнали, ще ги видя след седмица-две да засадя в оранжерията.
Трудно е с водата, поливаме два пъти седмично и пак бива като за сушаво...

# 717
Духи, остави пипера, ако е топла есента като миналата има време да береш пак. Вероятно не червени, но домашни.

# 718
Нашите домати прегоряха от топлото време. Започнахме да ги премахваме. Всяка седмица по няколко корена. Появиха се доста миризливки по останалите, но като цяло от месец юли, до сега, хапнахме доста домати.
Даже и малко зимнина направих.

# 719
заСлон аз не пръскам през ден преглеждам и чистя гъсеничните. Бях ви снимала как бяха обелили доматите преди месец.
duhi_puhi не бих скубала пипера. Аз по- миналата година до Коледа имах за готвене дребни, но пресни пиперки.

Общи условия

Активация на акаунт