(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 57)

• 37 385
  • 747
  •   1
Отговори
# 735
Екземплярите на снимката ми приличат на кръстоска с ананас (има сега пъпеш ананас) или може би тиква? Не вярвам и узрели да заухаят на пъпеш, казано честно.
Радвам ви се на снимките, работливи хора. Доживях да прочета веднъж и Айла да пише, че се е изморила. Ние напук на заричането все пак ядем домати, поне узряха въпреки болестите и са ядливи. Нямам никакъв мерак да консервирам и не се оплаквам. Ето и картата за валежите през август.

# 736
Аз имам пъпеши с вкус на ананас. Освен че не узряват, скъсали сме само един от тях, не ухаят и на ананас. Обаче бише изключително сочен и сладък. Имаше си вкус точно на пъпеш.

# 737
  • София, Студентски град
Цитат
Ама защо берете пъпешите зелени? Като пожълтее и стане готов, тогава.
От магазин, веднъж на сезон уцелвам пъпеш с вкус и мирис, именно защото са брани зелени и зрели насила.

За първи път виждам такъв пъпеш. Идея си нямам кога да го бера. Търсих снимки и клипчета и намерих с такива зелени разрязани. Единият сега започва да пожълтява леко. Ще видим дали съм се прецакала. Simple Smile

# 738
Скрит текст:
Обичам много градинските дейности, но правенето на зимнина ми е много тегаво. Добре че ММ пое инициативата за доматения сос.
Искам да си взема сокоизстисквачка, за да мога, когато имам повече плодове - ягоди, малини и къпини, да ги правя на сок и да ги изпиваме през седмицата, защото във вид на плодове малините и ягодите не издържат повече от 2 дни, за малините дори 2 дни са много, а понякога се събира определено количество - нито е да се стерилизира, нито може да се изяде веднага, а за една седмица в хладилника във вид на сок може да се изпие.
Скрит текст:
Правих нещо като компот без вода от прасковите - много са сладки и сочни, след това пробвах смес от неподсладена Активия с моя "компот" - добре се получава. Компотът без вода е - натъпкано бурканче с обелени, нарязани праскови, добавена отгоре една лъжица захар (на око и на вкус) и изваряване за 15-20 минути. Рецептата ми я каза една съседка за сини сливи и аз я приложих върху прасковите, но е толкова лесна, че сигурно е масово известна.
При доматите имам много изкоренени, но повечето от тях съм заменила с колтуци - едни започнаха да връзват, едни цъфтят, а има и такива, които трябва да започнат да цъфтят до 10 септември. Които не успеят да завържат до 15-20.09 ще преместя на терасата - там сезонът е с 1 месец по-дълъг. Луд умора няма, когато става въпрос за  вкусни пресни домати. Wink

От меки, ароматни плодове - ягоди, малини, къпини, става много лесен и хубав суров сироп, без топлинна обработка. Така се запазва аромата на пресния плод. После може да го разредиш за пиене, да го ползваш като топ за торти, сладолед и каквото ти хрумне.
На около 1 литър плодове се слага  1,3 до 1,5 кг захар и 1 пакетче лимонтузу. Плодовете се намачкват, разбърква се от време на време, когато се сетите, да се разтопи захарта. Поне ден, два да престои. Пълни се в шишета и се затваря. Добре е преди пълненето, да се мине през цедка, за да няма семки. Остатъкът със семките, може също да се разреди с вода, да се прецеди и да се изпие. Най-много ми харесва от ягоди.
По същата рецепта става и сироп от цвят от бъз - на 1 литър вода, около 30 -40 цвята бъз ( свирчовина).

Вчера ми дадоха чудесни сини сливи, все още твърди. Точно такива ги обичам и ще опитам да ги запазя максимално в хладилника. Но са много. Чувала съм, че може да се консервират без захар.
Някой знае ли такава рецепта?

Последна редакция: вт, 27 авг 2024, 09:18 от Diorela

# 739
Diorela, благодаря. Тази рецепта за сиропа може би ще я правя в бъдеще от вишни и череши. Нямам мои дръвчета засега, но се каня да си взема. Директните сокове без захар (или с малко захар), ако се пастьоризират (на 75 градуса), също запазват аромата и вкуса си. Нямаме стерилизатор, но тези дни решихме, че може да ползваме мултикукъра за тази цел. Проблемът на нашия е, че е някакъв много базов модел и не показва кога е достигнал температурата, та се налага да му задаваме повече минути, за да сме сигурни, че бурканчетата са престояли необходимото време. Но един уред за стерилизиране ще свърши работа и ще си оправдае цената, така че също ми е в плановете.

# 740
Опитвала съм суров сироп от череши, не е нещо кой знае какво. Черешите и вишните нямат силен аромат.
А при топлинна обработка няма как да се запази аромата на пресния плод. Пак е хубав и вкусен, но няма свежестта на пресен.

Бягам от захарта, че трябва да свалям тегло. Затова търся варианти без захар.

# 741
Аз замразявам малините. Ягоди също, но нямам тази година.
Особено на малините вкусът не се променя след размразяване.

# 742
Има 2-3 готови (купешки) директни сокове на вишна и/или череша, които са със запазен аромат и вкус. Вишната е ароматна, черешата е сладка, комбинацията е добра. Пише, че са пастьоризирани. Има и други, които имат вкус на втечнен мармалад, нищо общо с оригиналния вкус, вероятно са варени. Черешата и вишната са много добър регулатор на съня, една-две чаши директен сок вечер приспиват много добре.
Дъждец, на мен замразените малини ми киселеят. Не зная защо така се получава, когато са пресни не са ми кисели. Нещо такова става и с боровинките...

# 743
Aila, искам рецепта за бурканите за котките, че даже и за кучета ще ги ползвам.. изядоха ми ушите, добре че не пасат и зеленчука. Съседът има 3 костенурки в двора, изпасоха му чушките и доматите, добре че оградата е с бетонен пояс и не могат да стигнат у нас

Последна редакция: вт, 27 авг 2024, 16:02 от скаридка

# 744
  • София
Всякакви плодове правя без захар поне от пет години.
Сини сливи, праскови, круши - изчистени, на парченца, сурови директно в малък  буркан. Стерилизирам около 20минути, за да може да се свари самият плод. После ги ползвам за десерт с кисело мляко, или някакъв пай.
Ягоди, малини, боровинки - понеже нямат пектин и без захар стават кисели, правя на сладко с малко малтитол + ябълков пектин. Домашните отдавна свикнаха с естествената сладост. Тази година малиновите храсти ми се развиха добре, но първата вълна беше много слаба. Зрееха от зор, съвсем дребни, а без вода не съм ги оставила. От две седмици берем от втора реколта, която по принцип ставаше септември. Изяждаме ги, само около 300 г съм сложила във фризера.
Скрит текст:
Череши и вишнап съм затваряла също без захар. Напълвам буркана до горе с плод и доливам съвсем малко вода. Приятно се получава.
Кайсиите стават кисели след топлинна обработка и не правя, то и нямаме.

# 745
Ние си правим компоти от малини без захар, повечко плод и вода и варим, аз много ги харесвам. Пробвахме и от череши по същата рецепта и те бяха хубави, но стават много тъмни, поради липсата на захар / консервант/

# 746
  • Варна
Здравейте,
Моля, който умее да пусне новата тема.

# 747
Новата тема:
 https://m.bg-mamma.com/?topic=1687748.new#new
Успех и плодородие на всички градинари!

Общи условия

Активация на акаунт