(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 57)

• 37 526
  • 747
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Благодаря, Морски бриз.
Тази година карам по най-мързеливия начин - разрязвам на едри парчета, натъпквам и варя бурканите 20 минути. Както казваш, после мога да творя в кухнята. Simple Smile

# 691
  • София
Поръчах си вече и ръчна мелачка за домати още вчера и след малко отивам да си я взема от Еконт, да видя дали ще спася няколкото кг месо, люспи и семки от домати Simple Smile
Иначе първите 40 кг , само ги нарязахме на едро, аз после пасирах с най-обикновен пасатор от лидл и по бурканите.
Вторите обаче 40 за децата, който бяха за сос за спагети не обичат семки и почнах да се мъча с електрическата мелачка, с която става бързо, но остава много материал и при опит за повторно минаване се запушва. Същото е и за доматеното пюре, което исках с останалите 20-30 кг да направя.
С подобен най-обикновен ръчен пасатор пасирам и котешката храна и затварям по буркани. Пасирам директно в съда с домати или храна и не цапам нищо повече, после само мия накрайника на пасатора.
Не съм ходила от три дни, чак утре ще отида до село, да видим дали и там е валяло, тук в София последните дни валя и захладня.

# 692
Изскубах един ред от домата, защото го обрах, по цели три домата от корен пусна Simple Smile , хем си знам, че розовия гигант така ражда..
Сега имам  една писта капково свободна и се чудя какво да насея. Дали не е горещо за салата и репички?

# 693
  • sofia
Снощният дъжд над София беше по микрорайони. Докато се прибирах на Плиска валеше доста силно, на Окръжна болница ръсеше, на Метро бая плющеше, а у наше село сухо. Поливах краставиците снощи.
 Майка ми се похвали как хубаво било валяло в Лозен.

# 694
  • София, в момента в любимото ми село Железница
Снощният дъжд над София беше по микрорайони. Докато се прибирах на Плиска валеше доста силно, на Окръжна болница ръсеше, на Метро бая плющеше, а у наше село сухо. Поливах краставиците снощи.
 Майка ми се похвали как хубаво било валяло в Лозен.
Нас вчера ни удави. Час и половина проливен дъжд.

Чета ви и се радвам, но аз такива нерви за цялото консервиране нямам. С моята оранжериика 18 квадрата - горе долу каквото произведа изяждаме на момента. Консервирам си само домати, но аз ги попарвам с вряла вода. С един поглед се белят, пасирам с обикновен пасатор, слагам сол и по бурканчета (200мл.) колкото за едно готвене. Обикновено го правя с по 1-2 кг. домати, зависи колко са узрели. Така през 4-5 дена по малко докато гледам вечер телевизия.

скаридка и аз съм сложила марули, но в една кутия на сянка. Слънцето още ми се струва силно, но ти докато ги посадиш и поникнат ще намалее силата му. И все пак не знам в кой район беше ти.

# 695
При нас не е капнало от месеци, а в момента е 36 градуса. Завиждам ви на тези с дъжда.

# 696
При нас валя последно на 10.08, колкото да спести едно поливане. Сега е жега.
Идвам да ви покажа доматите от Недоволна, не станаха едри, може би при мен е грешката в отглеждането. Радвам се, че все пак имат плод.
Скрит текст:

Скрит текст:

# 697
Изскубах един ред от домата, защото го обрах, по цели три домата от корен пусна Simple Smile , хем си знам, че розовия гигант така ражда..
Сега имам  една писта капково свободна и се чудя какво да насея. Дали не е горещо за салата и репички?

Имам една книга доста стара от времето на ТКЗС-та, в нея пише че спанак се сади през септември, но се полива чрез 'дъждуване'. Сещам се за късно зеле/моркови

# 698
При нас е също 36 градуса, росна преди два дена колкото да не се вдига прах по плочките. Поливам всеки ден. Едната оранжерия е 30 кв.м другата е 48 кв. м. Реално от доматите извън тях да съм набрала не повече от 10 кг. Днес откъснах първия пъпеш сутринта като станах зьцс ц се беше пукнал. Сложих малко марулки да видим в тази жега ще поникнат ли.

Последна редакция: чт, 22 авг 2024, 16:02 от J_M_M

# 699
  • Добрич
Сега се слага разсад за салата. Трябва да се вземе семе за зимна салата. Този разсад не мръзне.Късно на есен разсаждам в оранжерията и цяла зима има пресни салатки.
Айла, аз първа се записвам за резници от рози, аспержи и целогодишни ягоди. Благодаря ти, че споделяш всичко

# 700
  • София
И при мен стои празно мястото от лука. Ще сложа първата седмица на септември спанак и рукола, после репички и директно семена марулки. Също може манголд и кейл от разсад, но дали ще се намери?
Според мен и за късно зеле е късно, трябва му все пак топлина, за да завие и наедрее. Брат ми сади последната партида преди три седмици.
 За моркови също е късно. Насях първата седмица на август - половин пакет семена с пет пакета канела, уж да не ги отнасят мравките. Ами поникнаха минимално и като гледам как се развиват, няма да им стигне времето.

При нас също не е валяло от края на юни. Явно само напролет ни дави, трета година е така.

Последна редакция: чт, 22 авг 2024, 16:25 от sofyia

# 701
При нас е 35⁰ и не е валяло от три месеца, ако не бройм някое и друго прекапване дето и плочките не може да намокри.
Оцета върви добре за сега. Ябълковия е хванал гъба, а още ябълките са отгоре.
Скрит текст:
Фортуна, доматите от Недоволна не са едри, нормални домати по 100-120гр.
По това време само листни зеленчуци и фасул или грах за зелено, но това в случай, че есента е много топла, за друго е късно. Свекървата сади ранни картофи, на мястото на лука и успява да извади за някое готвене.
Айла аз искам ягоди и аспержи, ако може.

# 702
  • Русе
Айла, и аз се записвам за резници от рози, аспержи и целогодишни ягоди, ако има, благодаря.

# 703
morskibriz , доматите на Недоволна, които откъснах днес са по 70гр. Много са вкусни , харесват ми.

# 704
Привет, благодаря за идеите какво да насея сега. Взех си семена, ако не този уикенд, другия ще ги насея. На Варна няма изгледи да вали и да захлажда, резервирайте си септемврийско море Simple Smile. Имаше няколко хладни вечери след Преображение и сега пак до 12-01 ч си стоим на двора по тениска и шорти

А сега да ви разсмея малко - аз се шегувам, че гледам само скъпа био продукция, защото съм скъпоплатен работник.. Но нямах и най-малка идея какви са цените на биопродуктите до вчера, когато попаднах на ценоразпис на ферма за биологично производство..
сега в сезона патладжан -  7,50, домат -  6,50, краставица -5,90, пипер- 4,50 до 6,00 лв.. Сутринта попадам на реклама на нови безалкохолни напитки на основата на сироп от  бъз  и смокинови листа - 3 лв кенче от 330мл ..
В какъв лукс живеем само, а? 

Общи условия

Активация на акаунт