(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 57)

  • 37 539
  • 747
  •   1
Отговори
# 675
  • Мнения: 709
Айла, колко литра е този фризер? Имам чувството, че си събрала половин слон вътре. Joy
Аз изварявах консервни домати в понеделник и пекох чушки. Затворих около 35 буркана . Днес затворих още 10 кг. Домати от салатения , смлени и със малко сол . Стерилизирах 30 Мин.
Патладжаните са навързали за втори път и скоро ще са готови за бране.
Веднъж вече пекох около 30 патладжана и ги замразих белени и в торбички. Дано са си хубави след размразяването.
По съвет от темата тук тази година съм сложила във фризера и тиквички, настъргани, посолени, изцедени и в кутии. Миналата зима така ми се бяха дояли кюфтета от тиквички, а не бях сложила да замразя.

# 676
  • Мнения: 3 939
За произведението от зелени чушки и патладжани - малиджано се казва. Щях да го предлагам като вариант за дамите с много реколта. Досега само съм си купувала, ако останат зелени чушки накрая, мисля да забъркам, може и за моментална консумация.

# 677
  • Мнения: 1 750
И аз неща да чуя за домати повече. Имаме ръчна машинка, като от снимката на JMM, но бог знае къде съм я бутнала. От много години ползвам кухненският робот, става бързо и лесно. Недостатък е избледняването на цвета при по продължително пасиране. Почти не остават кожи и семки. Ако ми се занимава беля предварително.
Взехме от съседите една електрическа машинка та мляхме без кожи и семки един път и не повторихме. Няма такъв боклук, задръства се от нищо и оставя много месо по люспата. ММ дудна през цялото в.еме, че ще се счупи. Кьополу сложих само печен патладжан, пипер и магданоз. Опекох на скарата един вагон кръгчета патладжан и тиквичка и замразих за мусака.
Търся някое коренче целогодишни ягоди. Ако някой има в повече като ги почиства, моля да ми пише.

# 678
  • София
  • Мнения: 12 900
J_M_M мерси за идеята, ще потърся и такава обикновена машинка да взема и второто минаване да е на нея. Най-малкото ще се разглобява по-лесно.
Морскибриз, аз със сигурност ще имам целогодишни ягоди, само да не забравя като почиствам есента да ти пратя, а и имам вече едногодишни в оранжерията, от миналата година оскубаните, които никой не пожела и ги намятах там. Не са ми ок там и ще ги махам, но от тях трбява да видя кои са целогодишни и кои не, а и от целогодишните имам с дребен плод, които мисля да ги разкарам и да оставя само по-едрите.
Напролет трябва и да местя и разреждам и аспержите, че доста дръпнаха, така че ще имам и от тях сигурно коренища, ако някой иска да каже, ще правя списък.
За София съм обещала и есента резници от рози, ако също има още желаещи да ми пишат, да си направя списък и да не забравя някого после.
В момента пека отново четвърта тава патладжан във фурната и ще има поне още толкова. Дано само го изядем и не го изхвърлим догодина.
Фризера на село ми е тип ракла и  взех  май поне 350 литра, наистина е голям, аз се бях похвалила навремето, сърбят ме ръцетe направо още един да взема и всичко да замразявам за по-лесно, вместо да заварявам в буркани Simple Smile

# 679
  • София
  • Мнения: 848
morskibriz, каква марка е роботът ти и с коя приставка се смила толкова фино?

# 680
  • Мнения: 5 548
Ааа след като миналата година се явих неподготвена за доматената одисея и стъграх доматите за гювеча и пипера с доматен сос в буркани .. тази година си закупих машинка за месо https://zora.bg/product/mfw2515w (цената беше 80 лв по-ниска, на някаква прИмоСия).  Става много фин сока и излиза добре изстискана люспата, на майкината се налага да пускаме по 2 пъти.
Като идея да не се задръства при второто пускане на материала- махнете пластмасовия предпазител и с лъжица стържете месото от металната решетка, изпитано е, но не знам дали го обясних ясно.


# 681
  • Мнения: 5 508
Може и айвар да се направи с патладжан и чушки.
Миналата година правих по тази рецепта https://domashnivkusotii.com/retsepta/ajvar/
на мен ми се получи с вкус на кьопоолу.щ обаче😁. Патладжаните ми дойдоха в повече, а червените чушки не бяха хубаво зачервени и стана с вкус и цвят на кьопоолу. Чесън не съм слагала, защото  не обичам. Правих и мързелива лютеница, ако не греша и там имаше патладжани.
Тази година, ако не ме мързи пак мога да купя чушки и патладжани и ще гледам да спазя рецептата.
Кьопоолуто и аз само с червени чушки и патладжани го харесвам.

# 682
  • sofia
  • Мнения: 9 255
Аз се опитвам да не се оливам с много насаждения. То, добре че мястото ни е ограничено, щото мъжа ми е максималист.. Тази година се бях оляла с разсада..ми бая изхвърлих, даже не си направих труда да го пикирам, като видях, че ще е в повече.
Друго, което мисля да правя занапред, е да правя разсада и да засаждам поетапно, през седмица-две. Тази година се случи без да искам и така засаждането, връзването, че и зреенето става поетапно.

# 683
  • София
  • Мнения: 946
Момичета, възхищавам ви се от сърце.
И градините са ви страхотни и зимнините също.
Аз си признавам , че слагам по- малко от вас . Мелям домата на ретро машинка за месо от старите и пълня шишета и буркани.  И от домата изварявам сгъстено същото само сол слагам.
Кьопоолу слагах преди две години  10 буркана изяли сме два ,седи си. Иначе слагам само патладжан и чушка като ги редя с по малко сол .
Зелен фасул сложих тази година 8 буркана и ще ги ядем поне две години.
А лютеница не сме правили откакто бях ученичка. Имам и рецепта за кетчуп , но едва ли ще правя и нея.
Днес набрах много люти чушки и тях ще затворя. И остават краставички и печените чушки.
Даже се замислям дали да правя сурова и парена туршия останаха от миналата година.

Тази година насадих по- малко от миналите две ,а ако имам другата година време за градината ще намаля още .

# 684
  • sofia
  • Мнения: 9 255
Кьопоолуто си върви при нас. "Засекла" съм какво количество консумираме и толкова замразявам или затварям в бурканчета. Отделно патладжана, чушките и доматите.
Печените чушки също бая вървят. Моите откриха колко са вкусни смлени печени чушки със сирене, скир или друго млекоподобно и чесън и могат да изядат промишлени количества.
Зелен фасул рядко готвя и ми е значително по-удобно да си купя замразен. Преди години съм затваряла буркани, когато свекърва ми садеше по много, висяха сума ти време в мазето.
Та гледам какво върви и това консервирам.

# 685
  • Мнения: 1 750
Алис, с този модел на Филипс съм. Изключително доволна съм от него.
Търся си кана за резерва.

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 22:04 от morskibriz

# 686
  • София
  • Мнения: 848
Морски бриз, не ми се отваря линкът. Ти с каната ли пасираш? Трябва да опитам с моята. Сименс ползвам. Моделът е стар.

# 687
  • sofia
  • Мнения: 9 255
За сос, точно с каната на блендера меля доматите. Люспи, семки, всичко мели....както казваше баба ми, нямат цедка на г*за, ще ги изядат и така 😀
Истината е, че само веднъж си причиних упражнението ръчно мелене на домати с някаква машинка.
Леля ми навремето потапяше цели домати във вряла вода, вади ги почти веднага и люспата се белеше много лесно. Ама аз нямам такива нерви и време.

# 688
  • Мнения: 12 914
Аз съм тъпкала и цели домати в буркани - бързахме и нямаше друг вариант - тип Рома, дребнички - както са си набрани и измити - в компотени буркани, после само ги сварихме.
Белят се след това с едно докосване - такива изостанали неизядени също ползвам за лютеница и сосове.

# 689
  • Мнения: 1 750
Алис, стар модел на Филипс е. Да в каната меля доматите. Слагам и както Духи е писала, цели, само измити и заливам буркана със смлени домати. Белят се идеално след това. Домати всякаква затварям и си ги консумираме. Само пюрето малко ми изостава. Нещо се отказахме от лютеницата, апетитката и сосове разни. Буркана с домати на момента става и на сос и на салата и на лютеница, ако има и другите продукти на заготовка.

Последна редакция: чт, 22 авг 2024, 09:02 от morskibriz

Общи условия

Активация на акаунт