(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 57)

• 37 389
  • 747
  •   1
Отговори
# 720
  • София/Варна
С какво да пръскам доматите, явно върху всеки плод има яйца на гъсеница, защото се развиват от нищото. Откъснати полузелени домати и хоп, след 5 дни малка гъсеничка гризе!
Чакам съвет, защото много се стресирам да чета за болести Simple Smile
Разполагам с масло от нийм, нимазал и още поне няколко препарата на амитица, но не помня кои.
Към момента имам 2 кофи с проядени домати,  с угоени гъсеници вътре

Това не са ли щети от тута абсолюта?

# 721
За гъсениците Рапакс, може да се смесва с Нимазал и Фитосев

# 722
При нас не е валяло изобщо. Реката е суха. Нощем спират водата, за да може да се напълни резервоарът на селото. Много тегава работа. Не можах да полея, защото тече много слабо от чешмата.
Аз май с Нимазал пръсках за гъсениците, но беше отдавна и вече забравих слагах ли друго на Амитица. За всеки случай спряха, сега само миризливки, но пък растенията са на доизживяване заради сушата.

Последна редакция: нд, 25 авг 2024, 19:52 от Дъждец

# 723
Много лоша суша настана. Прогнозите са за още суша следващите години.

# 724
  • sofia
Щом и нашия бунар се изчерпва и не успява да навакса, сериозно е намаляла водата.
Никога до сега не се е случвало.
Но има изсъхнали домати и краставици, въпреки поливането.

# 725
Повечето води, които ползваме  у нас,  са плитки, зависещи от дъждовете. И когато няма дъждове, става лошо.
Другото лошо е, че сме замърсили някои от дълбоките водни тела. Вече на няколко такива попадам.

Примерно:
Скрит текст:
BG3G000000Q004 - Порови води в Кватернер - Твърдишка котловина;
Цитат
Съгласно Доклад за състоянието на водите през 2022г., общата оценка на химичното състояние на ПВТ BG3G000000Q004 е „лошо”- показател на замърсяване е нитрати

BG3G00000NQ005 - Порови води в Неоген- Кватернер-Сунгурларско- Карнобатска котловина;
Цитат
BG3G00000NQ005 е в лошо химично състояниевъв връзка със завишени съдържания на нитрати (съгласно стандарти на Наредба № 1 от 10 октомври 2007 г

Последна редакция: пн, 26 авг 2024, 03:04 от Diorela

# 726
Това за нитратите изобщо не е ново, още от соц времената са тези замърсявания, следствие на безконтролната употреба на амониеви торове..
Затварям консервния комбинат за тази година с една лютеница, евентуално ако съм в настроение ще спретна и един мармалад от дюли и ябълки. Малини, ягоди и физалис са в количества само за директна употреба.
Ябълката се разболя последните две седмици и почти си изхвърли плода, дано поне крушите задържат, но не съм голям оптимист. Лепна ги ръжда и пригор, пръскахме два пъти, уж спря падането на листата. 
Росата сутрин е толкова обилна, че се събират локвички по цимента, след това в 10ч е вече 30 градуса и гъбичките се развъждат

# 727
Аз пък една царска туршия ще си спретна тоз уикенд. Много камби хубави останаха, само да намеря карфиол и съм готова за зимата. Хич не ми дреме, че е август Simple Smile

# 728
Аз пък вчера правих сладко от праскови, два модела, нормално от бели и с ром от нормалните праскови. Една парена туршия отлежава в хладилника в кофичка от мляко, не мисля изобщо да я слагам в буркани. Заложих и оцет от прасковата , но не съм ходила от тогава и нямам представа ще ли го бъде. То да ме пита човек що ми е толкова оцет тази година. Пак ще раздавам.

# 729
Обичам много градинските дейности, но правенето на зимнина ми е много тегаво. Добре че ММ пое инициативата за доматения сос. Искам да си взема сокоизстисквачка, за да мога, когато имам повече плодове - ягоди, малини и къпини, да ги правя на сок и да ги изпиваме през седмицата, защото във вид на плодове малините и ягодите не издържат повече от 2 дни, за малините дори 2 дни са много, а понякога се събира определено количество - нито е да се стерилизира, нито може да се изяде веднага, а за една седмица в хладилника във вид на сок може да се изпие. Правих нещо като компот без вода от прасковите - много са сладки и сочни, след това пробвах смес от неподсладена Активия с моя "компот" - добре се получава. Компотът без вода е - натъпкано бурканче с обелени, нарязани праскови, добавена отгоре една лъжица захар (на око и на вкус) и изваряване за 15-20 минути. Рецептата ми я каза една съседка за сини сливи и аз я приложих върху прасковите, но е толкова лесна, че сигурно е масово известна.
При доматите имам много изкоренени, но повечето от тях съм заменила с колтуци - едни започнаха да връзват, едни цъфтят, а има и такива, които трябва да започнат да цъфтят до 10 септември. Които не успеят да завържат до 15-20.09 ще преместя на терасата - там сезонът е с 1 месец по-дълъг. Луд умора няма, когато става въпрос за  вкусни пресни домати. Wink

# 730
  • София, Студентски град
Аз насях рукола, салати, репички, ряпа дайкон и спанак. Салати поникват, но после изчезват - или им е топло, или охлюви им виждат сметката. Спанакът и репички поникват. Руколата даже за 2 дни. Много ме зарадва.

Днес и утре ще правя мързелива лютеница. Домати много, нищо че доста корени махнах.
Скрит текст:
Това е след доста раздаване. Ще правя още буркани
От сини сливи правих пикантен сос за месо. Много апетитен се получи.

Скрит текст:
200 - 300 грама сини сливи се сваряват с малко вода, 4 - 5 малки чушлета Кайен, 3 зърна бахар, сол и захар на вкус, две супени лъжици оцет, два дафинови листа, черен пипер, 10 - 15 зърна бял синап, щипка кимион и щипка сумак.

След изстиване на сместа се изважда дафиновия лист и се пасира. Претрива се през цедка, след което се кипва отново и се пълни горещ в бурканчета.
До тук откъснах три пъпеша, но са зелени и въобще не ухаят на пъпеш. По сайтовете срещнах да се консумират 3 - 4 седмици след обиране, та сега чакам. Има още поне 4 малки плодчета.
Скрит текст:
Корнишоните ми горчат и ги ядем, като им трия дупетата. За буркани не стават.

Блендер смила семките на доматите. Не остава следа от тях. С люспи май не съм пробвала.

# 731
  • София
При нас също не е валяло от юни. Днес прекапа за две минути, не намокри и асфалта,
И моята градинка си отива. Оскубах тиквичките, обхвана ги брашнеста мана. Обрах и самораслата тиква, 13 броя от един корен, плюс още три изядени от охлюви и три зелени има още.
Пиперът и той е с картофена мана. Доматите жълтеят прогресивно, краставиците са с кубинка, но си раждат. Един ден е ги бях брала, и днес - две кофички.
Днес мисля да напръскам по схемата с фунгицид+инсектицид, че ще отсъстваме до края на седмицата. Уж го дават да завали в четвъртък, но ще оставим на комшия да пусне капковото веднъж на всичко и каквото стане.
Скрит текст:

Купувах чушки и патладжани, правих кьопоолу.

Ето едно бране.

Въпреки всички болни и оскубани корени, хапнахме доволно вкусни домати. До мо мента съм затворила само десетина буркана сос. Вчера правих и малко имамбаялдъ, изцяло от моите зеленчуци.

Скрит текст:

В тези жеги ябълките са почти готови. А са късни сортове, берат се края на септември.

Лозички и цветя се развиха добре. Торени няколко пъти  и поливани почти всеки ден.

Това лято прекарахме много време на село и някакси не усетих толкова ужасните жеги. Да, идваме след работа на 36°С, но като падне слънцето, излиза ветрец и захлажда. На отворен прозорец цяло лято спим с олекотени завивки Simple Smile. И когато всяка вечер се свършва по нещо, изобщо не съм усетила умора. А м.г, за два почивни дни б3ше голямо препускане.

Последна редакция: пн, 26 авг 2024, 21:37 от sofyia

# 732
София, напиши рецептата за имам баялдъ, може и на лични ако прецениш.
Хубава ти е още градинката и добра реколта береш.
Аз утре ще видя моята. Предполагам, че вече е преминала.

# 733
  • София
бриз, зеленее се още, да. Пипер и патладжан са добре, дано стопирам маната с Фитобакт, който сега прилагам.  Мнооого плод дадоха тези 3-4 корена крокодилки! Отделила съм семена, който иска, да пише ЛС, че ще забравя ако е в постовете.
Хайде рецептата тук. Не съм мерила точно. Домати 7-8 кг, патладжан 3 кг, лук около 1 кг, чесън 1 глава. Патладжанът нарязах на едри кубчета и запържих. Извадих го и в по-голям съд, със същото олио задуших лука и чесъна. Като омекнаха, добавих доматите. Аз не обичам кожи и семки хич и си играя. Градинските домати обелих и смлях, а половината бяха Рома - минах през машинката и отделих семки и люспи. Като се посгъстиха доматите, добавих патладжана, варих още десетина минути. Стерилизирах 30 Мин. От това к-во излязоха шест буркана от 680 мл.

Последна редакция: вт, 27 авг 2024, 16:24 от sofyia

# 734
  • sofia

До тук откъснах три пъпеша, но са зелени и въобще не ухаят на пъпеш. По сайтовете срещнах да се консумират 3 - 4 седмици след обиране, та сега чакам. Има още поне 4 малки плодчета.

Ама защо берете пъпешите зелени? Като пожълтее и стане готов, тогава.
От магазин, веднъж на сезон уцелвам пъпеш с вкус и мирис, именно защото са брани зелени и зрели насила.

Общи условия

Активация на акаунт