Кръщавате ли децата си с български имена

• 3 056
  • 82
  •   1
Отговори
Скъпи съотечественици разпръснати по белия свят, избирате ли български имена за децата си родени извън РБ?
Под български да се разбира традиционни такива, не само славянски, но и от гръцки и еврейски произход, които традиционно са си "побългарени".
Въпросът ми е продиктуван от намирането на балансът на практичността на местното име и желанието да се запази българския корен.
Има и български имена, които са или идентични или много подобни с местните. Търсили сте такива например?

# 1
...Под български да се разбира традиционни такива, не само славянски, но и от гръцки и еврейски произход, които традиционно са си "побългарени". ...
С това не си ли си отговорила сама на въпроса ? Т.е. при това условие кой ти е въпроса ? Дали древните гърци или евреите и т.н. са известни само на българите ли?

# 2
Да. Две от децата ми са от смесен брак с чужденец. Избрах християнски имена разпространени и в двете държави.

# 3
Цитат

С това не си ли си отговорила сама на въпроса ? Т.е. при това условие кой ти е въпроса ? Дали древните гърци или евреите и т.н. са известни само на българите ли?
Крис не е българско име, Христо e.
Не познавам много българи, които имат деца родени тук (САЩ) и затова питам.

# 4
  • София
Големите ми деца са родени в чужбина и носят български имена, но и двамата с баща им сме българи. Малките са родени в България - също.
За най-голямата много обмислях немския/латинския вариант на името, но накрая избрахме българския. Сега леко я затруднява, понеже живее в чужбина, но и тя си го харесва.
Внучката ми (засега единствена) е родена в чужбина и има баща чужденец - името е универсално, вкл. срещано у нас.

# 5
Цитат

Крис не е българско име, Христо e.
Не познавам много българи, които имат деца родени тук (САЩ) и затова питам.
Питаш дали Михаил и Майкъл или Алексанър и Александер и т.н. имат еднакъв произход ?
Може би дали някой умишлено избира такива имена? Ами това е съвсем друг въпрос и очевидно отговора е да. И да, те звучат добре и в двата си варианта на съотв. място.
Ако ми е вярно предположението можеш да промениш въпроса , защото така зададен звучи странно.

# 6
  • SF
Може ли списък на българските имена, за които питаш, защото имам затруднения да отговоря на въпроса.
Виктория, Кристина, София, Мартин - такива покриват ли изискванията?
Или питаш за Спаска, Минка, Пенчо, Гиньо? - тези вече не се ползват от съотечествениците ти и се смятат за проява на лош вкус при избора на име за бебе.

# 7
Спаска от спасителка им слав. произход и няма да има общ корен със западно, макс. превод. Както Камен.
Обаче  Минка има имен ден на 11 ноември, когато православната църква чества св. Мина. Минка е видоизменена форма на името Мина, което от своя страна идва от гръцката дума "menas", която означава "луна".
Пѐтър е мъжко име, от гръцки произход, от гръцката дума за камък, скала – Πετρος, и е еквивалент на българското име Камен. Петър.
За Гиньо намирам това форма на Георги или съкратено от Гергин, Драгин  .. .т.е. според ...

# 8
  • София/Севлиево
Имам три племеннички,които живеят в Англия(две от тях са родени там)-и трите носят небългарски имена-Сара,Паола,Ванеса(Сара се роди в Плевен)...
Моите момчета са с типично български имена,но когато кръщавахме малкия избрахме име, което да бъде лесно за чуждо говорящи-Росен, съкратено на Рос,а големият син би бил Стан(ама хич не ми харесва,но никак не си представям чужденец да си извие езика за Слави).

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 11:01 от Елислава

# 9
Да. Две от децата ми са от смесен брак с чужденец. Избрах християнски имена разпространени и в двете държави.

+ 1, само че детето е едно и името е разпространено не само в двете държави, ами и в половината свят. Чела съм често тук, че било скучно - нека.

# 10

+ 1, само че детето е едно и името е разпространено не само в двете държави, ами и в половината свят. Чела съм често тук, че било скучно - нека.
Моите деца се казват София и Стефан. Разпространени са, но това е положението. София е кръстена на майка ми. Преди години беше изключително рядко име, а сега е в Топ 3 на новородените момичета. Стефан се оказа компромисно име.

# 11
Първият ми братовчед, с който разликата ни е 18 г. е роден в Гърция. Кръстиха го Симеон. Родителите му са българи. От няколко години живеят в Германия. Мисля че там повечето хора се обръщат към него със Саймън.

Последна редакция: ср, 08 яну 2025, 11:32 от Borqna Sto 771419

# 12
Аз не избрах българско име за детето си, но спазих донякъде българската традиция и го кръстих на дядодо на мъжа ми (чужденец).

# 13
Едно е, когато двамата родители са българи и друго, когато единият е чужденец. Моите наблюдения са за децата със смесен произход - едно международно и едно българско малко име. За децата с чисто български произход - българско малко име.

# 14
Може ли списък на българските имена, за които питаш, защото имам затруднения да отговоря на въпроса.
Виктория, Кристина, София, Мартин - такива покриват ли изискванията?
Или питаш за Спаска, Минка, Пенчо, Гиньо? - тези вече не се ползват от съотечествениците ти и се смятат за проява на лош вкус при избора на име за бебе.
Групите според мен са три:
Български, които не се срещат тук, а само в България и някоя и друга славянска държава или балканска държава. Например Василка, Елица, Калина, Албена, Станислав, Явор, Богдан, Огнян.
Втората група имена имат традиции и стават все по-популярни в България, но са се интернационализирали - София, Мария, Александър, Мартин, Филип, Виктор.
Третата група са напълно чужди за България имена - Шон, Едуард, Оливър, Джесика, Мегън, Керън.
Въпросът ми е дали съотечествениците избират имена от първата група или се придържат към втората. Или даже третата - двойка българи, които срещнах преди години имаха момче Браян.

Общи условия

Активация на акаунт