Кръщавате ли децата си с български имена

• 3 568
  • 82
  •   1
Отговори
# 75
  • Варна
..... Даже още за Ралица навремето се колебаехме дали да не е Ерика (това е немският превод на името), но пък за мен не е същото.
Доколкото знам Ерика казват на растението Пирен. А Ралицата е друг вид растение. На немски може и да в така, не знам, но Ерика ни беше вариант за второто дете, ако се беше оказало момиче и бях чела това за него.

# 76
  • София
Възможно е. Не съм ботаник.
Така съм чувала в Германия да си наричат ралиците в градината. Може и да съм го запомнила грешно, но поне не се сещам за друго цветно универсално име. Ама вече не ми е и необходимо. Simple Smile

# 77
  • Down south
За мен Ралица е едно от най-прекрасните имена.
Понякога се чудя, дали знаейки, че трайно ще се заселим в САЩ  бих дала същото име,  Когато дадох името нямах идея, че ни предстои такава жизненовсжна маневра.
Мисля, че  перепетиите с произношението,
на роженото име ще я съпътстват цял живот.
Ралица я наричаме у дома,както и бабите и дядовците, за всички останали е Райли.

# 78
  • SF
Има много имена, които ми харесват, но за други хора и сред тях са тези, които празнуват на Цветница. Почти всички без Теменужка, Ружа, Розичка, Розинка, Дафинка, Цветко и т.н. по-остарели имена ми допадат.
Любимото ми име за момиче го има и като цвете, но е познато по цял свят.
Повече харесвам имена, които са популярни и се ползват в много чужбини. Вероятно не са знайни в държавите от Централна Африка или Далечния Изток, но и не искам. Мартин, Никола, Емил, АЛЕКСАНДЪР! - чудесни имена, които спокойно си минават за български, но и по света не са странни, етнически и трудни, освен ако не се запъна на Мартин да му се казва името точно с българското Р и ударение на И. Някъде ще бъде мАртин, на други места Мартен, Март, но все около името. И в България може да го наричат Марто.

# 79
Месеците четене из форуми, behindthename, thebump и linkedin затвърди решението ми нашето бебе да е с българско име. Поне първото име ще е. Моето притеснение беше, че името ще е прекалено странно за американците, но колкото повече четях, толкова повече попадах на необичайни имена на хора родени в Америка, та българското сега даже не ми се струва толкова странно.
Тя като порасне, може и да го поамериканчи или смени или използва второто си име. То вече те полът си сменят, та колко му е на едно име.

За тези, които са в САЩ и търсят имена, намерих този сайт, който използва базата от данни на SSA и е полезен за търсене на имена по години и популярност.

https://babyname.streamlit.app/

Благодаря на всички писали по темата.

Последна редакция: ср, 12 фев 2025, 15:06 от Анонимен

# 80
Радвам се като бългака plain Simple Smile Хубаво е народът, историята и културата ни да продължат да съществуват и в следващите поколения навсякъде по света.
Да е живо и здраво бебчето, и вие също!

# 81
  • Down south
Месеците четене из форуми, behindthename, thebump и linkedin затвърди решението ми нашето бебе да е с българско име. Поне първото име ще е. Моето притеснение беше, че името ще е прекалено странно за американците, но колкото повече четях, толкова повече попадах на необичайни имена на хора родени в Америка, та българското сега даже не ми се струва толкова странно.
Тя като порасне, може и да го поамериканчи или смени или използва второто си име. То вече те полът си сменят, та колко му е на едно име.
След като се роди бебето, не забравяй за темата и ако имаш желание сподели имената.
Леко доизкарване на бременността и леко раждане.

# 82
Благодаря. Няма да забравя темата. Само да се роди жива и здрава.

Общи условия

Активация на акаунт