Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 37

• 28 050
  • 768
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Може някъде да сте се притиснала и тъканта да е травмирана. Не винаги има бучка. Наблюдавайте се, дали някъде се появява червено петно, гърдата да отече и да гори. Да ви втриса, да има температура.
Гледайте да не притискате гърдите-с чанти, сутиени, по време на спане.

# 106
Може ли да се поставя хиалуронов филър по време на кърмене? Безопасно ли е? Трябва ли да се изчака някакво време след поставянето? Лекарите които го поставят са със смесени мнения.

# 107
Може някъде да сте се притиснала и тъканта да е травмирана. Не винаги има бучка. Наблюдавайте се, дали някъде се появява червено петно, гърдата да отече и да гори. Да ви втриса, да има температура.
Гледайте да не притискате гърдите-с чанти, сутиени, по време на спане.
Слава богу, нямам подутини, зачервяване или температура.
Мина ми от лецитина, съвсем слабо ме боли.
Мислех да се прегледам при мамолог за всеки случай.
Целта ми е отбиване, та си мисля да се намажа с горчица или нещо люто.
10 дни отсъствие не са достатъчни, за да накарат моята маймунка да се откаже...
Все си търси и само да види гърдите, напада...

# 108
Здравейте,
Синът ми е на 7++ месеца, започнах захранване на 5 ++ има заместен обяд и СЗ. Има 3 или 4 (нощно) хранения с кърма, та въпроса ми е дали да го дохранвам с АМ поне дневните хранения, защото усещам че кърмата ми намалява, храни се около 7-8 минути и от двете гърди. А и започна много да хапе, вече има 2 зъба и 2 почти пробили. Или другият вариант е да започна да замествам второто млечно хранене със закуска, но честно казано не искам да бързам още.
Благодаря.

# 109
Как е наддаването?
Това е най-точният показател.
7-8 минути на тази възраст да нормално време за сукане.

# 110
  • София
Идвам и да сложа програмата на Ла Лече Лига за предстоящата световна седмица на кърменето. За тези, които не знаят- всяка година се отбелязва от 1 до 7 август, има тема и из цял свят организации, здравни специалисти, консултанти по кърмене и всякакви други специалисти правят събития, информационни кампании и всякакви активности, за да напомнят важността на естественото хранене на човешките бебета и да помогнат на повече майки да кърмят. Ла Лече Лига България е клон на най-старата организация за кърмене La Leche League International, но в България имаме и Национална асоциация подкрепа за кърмене, предполагам и други специалисти и организации ще се включат. НАПК са си публикували програмата на фейсбук страницата- те имат консултанти и в някои по-малки населени места- погледнете, може да имат събитие във вашия град. ЛЛЛ ще има в София, Бургас и Пловдив. Всички са безплатни, не се рекламират продукти и да ви пълнят чанти с брошури и спам Grinning
СОФИЯ:
🤱1.08(четвъртък), 10:00ч парк Възраждане "Бебешко кафе в парка с Ла Лече Лига София. Фейсбук събитие за повече информация https://www.facebook.com/share/hXFAVQMerkAEk7qF/
🤱3.08(събота) 10:00ч парк Военна академия. Среща с тема "Работа и кърмене. Отбиване". Фейсбук събитие https://www.facebook.com/share/zoCriiByEvJjhNrm/
🤱7.08(сряда) Южен парк(Кучешката градинка, между хълмчетата до мол Park Center) среща с тема "Често задавани въпроси за кърмене" https://www.facebook.com/share/7MoTJ48ro6swky4c/

ПЛОВДИВ:
🤱1.08(четвъртък), 10:30ч. Срещав
 в парка с тема "Вашите въпроси за кърменето". Градинката на Енергото(Дондукова градина), до Каменното петле https://www.facebook.com/share/3iskmhzUkihJCwHB/

БУРГАС:
🤱4.08(неделя) 17:30ч, среща в парка Бебешко кафе с Ла Лече Лига, Морска градина, алея зад Пантеона https://www.facebook.com/share/c85FtoBXNeectX9R/
🤱6.08(вторник) 17:30ч, среща в парка Бебешко кафе с Ла Лече Лига, Морска градина, алея зад Пантеона https://www.facebook.com/share/c85FtoBXNeectX9R/

Последна редакция: нд, 28 юли 2024, 17:30 от Дези.

# 111
Възможни ли са ограничения на калории и/или хранителни групи по време на кърмене? От както родих си стоя едни и същи килограми, а искам да си върна старата форма. Нямам време за спорт сега и смятам да намаля храненето и въглехидратите, дали ще намалее и кърмата?
ПС Жалко, че няма събития на Ла Лече Лига и за гр. Варна.

# 112
  • София
На колко е бебето? Захранено ли е?
Може да се ограничат въглехидратите, но не и съвсем да се изключат.
Тялото влага всичко възможно в кърмата, това е негов приеоритет. Ако има липси, то първо ще настъпят при вас. Трябва да сте много, , много, много недохранена, за да започне и в кърмата да има някакви липси(гладуващи майки в Африка, например, имат идеална за техните бебета кърма). Т.е. добре е да се грижуте за себе си, да се наблюдавате. Бебето няма да усети, но вие може да започнете да се чувствате зле, без енергия. Но няма проблем да се изключат вредни храни, много тестено. При често кърмене кърмата няма да намалее.

# 113
  • София
Здравейте, моля за съвет какъв антихистаминов препарат мога да ползвам за мазане. Проверих, че алергозан не се препоръчва, докато се кърми. Фенистил не ми помага достатъчно за съжаление.

# 114
Здравейте,
поради страшно възпаление на едната гърда, ми изписаха Достинекс. Преди приема ми казаха, че трябва гърдите да са максимално изпразнени и след това да се бинтовам с бинт. Има ли някой, който може да ни каже колко време стояхте с този бинт и дали сте цедели след приема на хапчето? Аз имам страшни болки, гърдите ми са много болезнени и се чудя кога болката ще отмине и дали не трябва да ги облекчат с помпа и да махна бинта?

# 115
  • София
Обясниха ли ти, че Достинекс спира кърмата напълно? То не лекува възпалението, а спира кърмата.
Връзването е изключително опасно и не се практикува от десетилетия. Преди се е смятало, че като притиснеш гърдите и това спира производството на кърма- от много отдавна знаем, че това не е така. Тъканите могат да се травмират и да с еполучат още запушвания и инфекции.
Да, може да св цедиш- по малко, за облекчение. Кърмата, която вече е произведена, трябва да с еизкара от гърдите- стенкте на каналите вътре не биха могли да абсорбират всичко. Нужно е време, за да спре производството на кърма. Махаш бинта, слагаш студени компреси, за да спадне отока и цедиш до омекване(не до край), колкото да ти стане по-леко. Цеденето няма да стимулира производство- хапчето го спира, като потиска пролактина.
Имаш ли някаква бучка, втрисане, температура? Изписали ли са ти антибиотик?
Бих ти препоръчала да се свържвш с IBCLC консултант по кърмене(те са платени, помагат и при спиране на кърмата, не само за продължаване на кърменето). И да смениш лекаря.

# 116
Много благодаряза отговор! Да, знам че Достинекс спира напълно кърмата, това е и целта ми в момента, след всичкия ужас дето изпитах. На два антибиотика съм дори. И да, имам бучка в едната гърда, която вече седмица не се разнася.

# 117
  • София
Случвало ми се е да говоря с жени(а и познати да ми споделят за консултации), които нямат представа, че са им изписали медикамент за спиране на кърма. Затова питам, за да обясня вариантите.
Бучката ще се разнесе, може да пробваш компреси със зелеви листа- надупчваш листо с вилица, махаш твърдата жила и слагаш като чашка около гърдата в сутиен или бюстие(но да не ти стяга)  И като изсъхне сменяш. При постоянно слагане на ново листо има и ефект за леко намаляване на кърмата.
Ако гърдите са горещи и отекли- студени компреси, за да се намали отока на тъканите. Така и ще можеш да изцеждаш по малко, за да се намали напрежението. Дори и да не пиеше достинекс, това се прави, за да се изкара вече произведената кърма(пиша го за жени, които четат, но си казват- ако не пия достинекс, ще се стимулира производството и затова не трябва да цедя) и да се намали риска от препълване и инфекции. Цеди се до омекване на гърдата и намаляване на усещането за тежест, не до край.
Много жени споделят, че чай от мента или салвия(градински чай) им помага да намалят кърмата. Но е нужно да пиеш над 5 чаши чай на ден, под това надали ще има ефект.
Друго, което майки споделят е, че им помага лецитин. Около 3-4-5 капсули на ден, като отшуми бучката се спира постепенно. Лецитин слагат в много опаковани храни(т.е. го приемаме ежедневно) и се смята, че разгражда мазнините и така може да помогне да се разнесе задържаната кърма някъде в каналите.
Давам идея, ако това е първо раждане, при следващи бременности да обсъдиш още преди раждането с консултант, за да даде насоки какво може би се е объркало сега и как да се справиш с евентуални трудности с кърменето след следващо раждане. Всеки опит е важен и ни дава отправна точка следващия път Relaxed

Добавям и две събития на ЛЛЛ Варна
ВАРНА:
🤱3.08(събота), 10:30ч "Често задавани въпроси за кърмене", Социална чайна https://facebook.com/events/s/%D1%87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BE-%D0 … 1003414334447491/
🤱6.08(вторник), 10:30ч "Често задавани въпроси за кърмене", Caffe dei Fiori https://facebook.com/events/s/%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0% … 1279309806388301/

Последна редакция: пн, 29 юли 2024, 19:25 от Дези.

# 118
Дези, благодаря за полезната информация.
Салвията много помага, четох , че е в пъти по- силна от ментата.
Докато я пиех, нито веднъж не съм усетила да са ми тежки или препълнени гърдите, а моята дъщеря тогава отсъстваше цели 5 дни.
Има гаден вкус, но е ефективна.
Сега пия лецитин, 10 дни не беше сукала. Като се прибра, отново се почна и от сукането и лецитина болката доста намаля.

# 119
  • София
Е, да. Сукането на бебето/детето помага най-много. Ако суче ефективно де. някои новородени не могат и е нужно изцежданв.
На всеки действа нещо различно. Някои жвни се страхуват дори ментова паста за зъби да позлват и казватз че им намалява кърмата(по-скоро е съвпадение). И си трябва наливане, за да има ефект. Аз, от моя опит, мога да кажа, че нищо никакъв чай не ми е действал намаляващо. Пила съм и по повече от 5 чаши, просто защото обичам и нищо. Но самото кърмене, стимулирането на гърдите е най-добрият начин за повече кърма. Няма ли го- никой чай не помага за повече кърма. И обратното- има ли много кърмене, няма да ти намалее кърмата от ментов чай или компреси зеле.

Общи условия

Активация на акаунт