Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 37

• 28 409
  • 768
  •   2
Отговори
# 300
Момичета, здравейте! На финалната права сме с кърменето, та се чудех - кое кърмене остава последно? Сутрешното или вечерното, има ли значение?

# 301
Аз знам, че е вечерното. Но тъй като всяко дете е различно, махни това, което мислиш, че ще е по-лесно за махане.

# 302
Чисто като ниво на комфорт усещам сутрин тежест след нощта и за това предлагам тогава, а не знам колко е редно да махна първо вечерното, понеже се притеснявам да не направя препълване до следващата сутрин.

От 1-2 седмици се въртим в омагьосан кръг и все сме си с 2 кърмения на денонощие, въпреки че малката вече почти не търси и направо можем да приключим. 😅

# 303
Здравейте! Моля за помощ. Бебето ми се роди на 21.11., на 25 ни изписана 2.800 с жълтеница. Имам мляко. Кърмя, но като се наяде започва да си хапе ръцете, да е не спокойна, да се върти, да плаче.  А е яла близо 1 час на гърди. След това и направих АМ, изпи 60 мл и заспа спокойно. Будя я на 3 часа за храна. Сега изтисках 70 мл кърма за 40 минути и ще и ги дам, за да съм сигурна, че яде точно количество. Ако пак не я засища на какво може да се дължи? В чудо се видях

Последна редакция: чт, 28 ное 2024, 17:38 от Не се сърди, човече

# 304
  • София
Момичета, при намаляла кърма и 5 месечно бебе, какво помага? Пак ли същите илачи като в началото ,сминдух, Лактил и.т.н.?
Нещо пак ми намалява количеството ... за сукането е ясно, проблема е че бебешора има предпочитания към едната гърда и от другата почти не суче, само нощем,като е сънен.

# 305
update за горния въпрос: новородените не се хранят през три часа, а на предлагане - предлагате колкото по-често можете, при проблеми гледате да има поне 10-12 хранения и търсите консултант за евентуално коригиране на засукването. Малките бебета нямат много сила и кърменето е по-продължително, но плиткото засукване затруднява процеса. Отделно консултант може да провери и за юздичка и други проблеми.

Даването на АМ винаги ще ги отпуска, защото е по-тежка, трудносмилаема храна и няма място за сравнение, по-добре, ако дохранвате до среща с консултант, дохранвайте с по 30 мл изцедена кърма, така ще стимулирате и гърдите.

Сутрин пролактинът е по-висок отколкото вечер, затова може и сутрешното да остане последно. При нас беше така. Освен това детето лесно се отказа, така че вижте как ще ви е най-лесно. За мене вечерното беше по-емоционално заредено, и като остана сутрешното последно после по-лесно спрях напълно, щото сутрин нямах голямо желание и без това.

# 306
На поискване се хранят бебета на възраст над 2 седмици, които добре наддават. Мънички бебета, които спят по много и нямат много сили, се будят на два или три часа да се хранят

# 307
  • София
Здравейте! Днес усещам топка бучка в гърдата си- не е болезнена, но много ме притесни. Какво да правя, освен масаж с топла вода преди кърмене, студен компрес след кърмене, зелеви листа…?

# 308
Аз бих пропуснала масажа с топла вода, само студен компрес. Аз имах много бучки, но като просто оставя бебето да суче, постепенно си минават

# 309
  • София
При мен имаше доста болезнена бучка и преди кърмене си потопих зърното в гореща вода - следвах статия на Хедра. Буквално за секунди през определено време и докато кърмя избутвах към зърното. Веднага се оправи. Като цяло ключът е в кърменето.

# 310
Здравейте, беболина прави три месеца в сряда, изцяло е на кърма. Проблема ми е следния, откакто си откри ръцете, те са й постоянно в устата и постоянно примлясква. (Не мога да разбера гладна ли е). Когато я кърмя също се опитва да си вкара ръката в устата това е едното.  Другия проблем, който имам е, че първо е ужасно нетърпелива на моменти и започва да плаче ако суче и млякото не тръгне достатъчно бързо, второ се изнервя като струята намалее и пак започва да плаче. Сменям гърдите, но не винаги има ефект. На няколко пъти също така имах случаи да започва да плаче при вида на зърното и се започва извиване с рев и храненето приключва. Чудя се кърмаческа стачка ли е това,  нямам достатъчно кърма ли. Преди я хранех на около 3 часа сега започнах да й предлагам на 2-2:30, но оставам с усещането, че не се е нахранила. Липсва онзи момент, в който пуска зърното сама, в общи линии винаги завършва с недоволство и аз спирам да настоявам. Единствено нощно време  и рано сутрин според мен се храни ефективно, защото прави по-големи паузи и гърдите са пълни.  Пия чайове за повишаване на лактацията. Приемам съвети и насоки къде бъркам, защото не ми се иска да я дохранвам, нито да приключваме с кърменето. Neutral Face

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 21:08 от Kitana666

# 311
Да, и моята правеше така още от по-рано, около втория месец. Щом искаш да кърмиш наистина не предлагай АМ, ако имаш достатъчно кърма. Аз дохранвах и в един момент спря да иска съвсем да суче, кърмата ми много намаля и приключихме с кърменето за жалост. Ако трябва давай на по-кратки интервали да суче. Също шуслерови соли номер 2,4 и 8 мисля бяха, коприва, лацитин. Ако ти се наложи все пак да дохранвах - опитай да не е с биберон, има и други варианти. Храни се с  разнообразно, с протеини, пий много течности - тея неща ги знаеш.

# 312
  • София
Може би е стачка. Защо не пробваш след като суче да се изцедиш и така да дохраниш? Важното е да е нахранено.

Пробвай безалкохолна бира, овесени ядки, ядково "мляко".

# 313
Според мен проблема започна около така наречения последен скок в растежа. Тогава стана по-будна, нетърпелива и започна с тези драми при предложена от мен гърда. През деня иска да се оглежда, защото всичко и е интересно и сякаш и това допринася.От тогава съм в постоянна чуденка дали се храни достатъчно. Понякога се храни за 5 минути, струята намалява и всичко приключва със сърдене и отказ изобщо да продължи,  друг път стои по 10-тина минути на гърда и се бута сякаш не й стига… Не се сещам да е преживяла някое травмиращо събитие, което да е довело до този тип “стачка” ама знам ли. За това по-скоро съм на мнение, че кърмата не й достига или просто тя вече няма нужното търпение. Другото, което си мисля и затова посочих като проблем е  че ръцете са й постоянно в устата и примляскването, от това вече не мога да се ориентирам правилно гладна ли е или не. Да не би аз да изпускам момента и затова започнах да предлагам гърдата по-често, за да не я изнервям допълнително.  
Иначе за сега наддава добре, но последните два дни е ходила само по веднъж по голяма нужда, преди беше по 3-4 пъти на ден ако има значение.
За безалкохолната бира и аз си мислех днес, взела съм боза, четох и за сурови бадеми може би са алтернатива на ядковото мляко.

Последна редакция: пн, 02 дек 2024, 22:59 от Kitana666

# 314
  • София
При нас беше точно същата ситуация и след консултация с Хедра ми се потвърди, че е стачка. Започнах да се цедя на 3 часа и така да давам кърма. В момента е хиперлактация положението, но бях много притеснена дали му стига и има ли. Слагам на гърда, когато е неспокоен, но и в други моменти. Забелязвам, че се усмихва и се смее, когато го сложа на гърда. Оглежда се, мен ме гледа, посуква малко и пак се смее. Според Хедра светът им е много интересен. Също ми каза, когато видя, че се изнервя да спра, защото мен ме и блъскаше по гърдите и с юмруци и крачета се изтласкваше назад.

Общи условия

Активация на акаунт