Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 37

• 28 761
  • 768
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Един от синовете ми се роди голям и на два месеца вече беше огромен. От 6-7 месец до към годинка имаше месеци с по 50гр, с никакви качени, също и 150гр. Но той на 6 месеца вече беше близо 10кг.
Ядеше с голям апетит, беше много подвижен и напълно здрав. Педиатърката и сз смятахме, че всичко е наред.
Иначе първите месеци се качва повече, след рова се забавя. До 6 месеца се смята, ме трябва да е удвоило рожденото тегло.

Утре в 15:30 в София ще има Бебешко кафе с Ла Лече Лига
Това в линк към фейсбук събитието
https://www.facebook.com/share/1EbJL2rNZd/?mibextid=wwXIfr
Мястото е Малки приказки в ж.к. Изток
За тези, които не знаят-сеещите на ЛЛЛ са безплатни и не са придружени от реклаа на продукти.
ЛЛЛ е международна организация, съставена от доброволни акредитирани консултанти по кърмене, които предоставят информация и подкрепа за естественото хранене на бебето.

# 466
Здравейте, скоро ми предстои раждане на трето детенце и от сега мисля кърменето. С второто ми беше кошмар. Имах много кърма, гърдите ми буквално пръскаха и то с няколко струи. Детето се давеше на всяко хранене, стигаше се до посиняване и обръщане с главата надолу. Докарах се до там да плача като стане време за хранене и в един момент просто минах на АМ.

Сега си осъзнавам грешката.

Този път съм се подготвила.

Ако.пак се дави имам помпа на Медела и се чудя дали да не я давам от шише.

Чудех се и за друго. Дали да не пробвам с протектори. С тях няма ли да се пуска нормално количество?

Иначе не става да се цедя и да облекчавам. Пробвала съм го. Пак се давеше

# 467
Моето и сега се дави в началото. Важното е да не се цедите в началото, за да не се предизвика пак хиперлактация.

Иначе за намаляване на струята - аз първо оставям да изтече на някое парче плат това, което пръска. Също и често кърмя легнала, за да помогне гравитацията.

# 468
Здравейте, скоро ми предстои раждане на трето детенце и от сега мисля кърменето. С второто ми беше кошмар. Имах много кърма, гърдите ми буквално пръскаха и то с няколко струи. Детето се давеше на всяко хранене, стигаше се до посиняване и обръщане с главата надолу. Докарах се до там да плача като стане време за хранене и в един момент просто минах на АМ.

Чудех се и за друго. Дали да не пробвам с протектори. С тях няма ли да се пуска нормално количество?

Не го мисли от сега. Щом имаш помпа супер, но не предлагай кърмата от шише. Първо виж как ще по тръгнат нещата. Може пък това бебче да не се дави.

# 469
А също и още едно нещо за намаляване на кърмата и струята - block feeding. Само от едната гърда се храни в интервал от 3 часа (може да се наложи и друг интервал - 2 часа, 4, 5, даже и 6 часа), после се минава на другата и така.

Подкрепям без помпа в началото, но пък пак е по-добре изцедена кърма в шише отколкото АМ

# 470
  • София

Детето имало ли е някаква особеност на челюстта? Проблем с преглъщането? Възможно е да не е било само от силната струя, щом се е давело и с изцеждане преди кърменето.Пробвала ли сте да кърмите в поза футболна топка или биологична поза?
Да цедите и да давате с шише е голяма хамалогия, не си го причинявайте, ако нямате друг избор.
Протекторите имат своята роля, но е добре да се ползват под наблюдение на консултант. Също има и особености при избора на размер и форма. Има риск бебето да не се храни добре, съответно и производството на кърма да не се стимулира добре. 

Добра идея е да обсъдиш с консултант предварително, за да знаеш още след раждането как да се справиш с някои предизвикателства. Може по телефон-с НАПК или Ла Лече Лига. Ако си в София, можеш да отидеш на среща на Ла Лече Лига-да зададеш въпросите си на водещия консултант, може да има жена с подобно преживяване и да сподели личен опит.

# 471
Здравейте мами
Можете ли да препоръчате нешо за болки в гърлото от преди час ме заболя, немога и да се свържа с ЛЛ
За нещо по време на кърмене
Пия чай
И взимам хербитусин гърло, но за сега няма ефект
Като цяло в къщи в момента имам наличен и орофар спрей но не знам дали мога да го използвам по време на кърмене

# 472
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501922/

Потърсете активната съставка тук. Няма проблем с повечето лекарства по време на кърмене

# 473
Аз съм ползвала тези на Исла и имаха добър ефект ( имат едни за дрезгав глас или нещо подобно, тях не) . При мен помагат много и зелените лукчета, но в тях май има мента, та не прекалявайте с тях.

# 474
Добър вечер мами.
Нова съм тук и незнам дали тук трябва да си задам въпроса за което се извинявам предварително но имам нужда от съвет.
Имам бебче на 2месеца кърмя и дохранвам с АМ но вторник след обяд много започна да ме боли зъб не можех да си намеря място от болка и накрая колкото и да не искам изпих един парацетамол с надеждата че всичко ще отмине и сутринта ще си кърмя бебчето но изобщо не стана така цяла нощ се гърчех от болки и съм пила три пъти по 35 капки analgin kids със по един парацетамол,сутринта един беналгин и тръгнах на зъболекар по пътя един аулин малко по късно прахче диалгин най накрая намерихме зъболекар извадиха ми зъба след упойката пак аулин и вчера вечерта две прахчета диалгин през 5 часа и днес на обяд един нурофен и аулин. А едва днес преди обяд бях малко по добре и се цедях изпразних и двете гърди. И сега до кога да се цедя и да почна да си кърмя бебо защото ми се реве че кърмата ми тече докато го храня с АМ. Извинявам се за дългия пост но незнам какво да правя.Дано някой ми помогне.

# 475
А защо сте спрели с кърмата, тези лекарства не са проблем изобщо. Кърмете си го

# 476
  • София

Здравейте, моя съвет е първо да не се настройвате предварително, че ще е трудно, защото както всички знаем, при всяко дете е различно Relaxed Втория ми съвет е да опитате с протектори за зърна. Първото ми дете съм го кърмила 1 г. и 10 месеца изцяло и само с протектори, тъй като зърната ми не се бяха оформили добре в началото и детето не можеше да засуква. Чак след известо време се оформиха, но като цяло всичките ми опити да кърмя без протектори бяха напразни. Явно детето си беше свикнало с тях и си ги търсеше. Както и да е... Мислълта ми беше, че аз също бях с ужасно много кърма и на мометни, точно като при Вас, излизаше на няколко струи. Случвало ми се е да се препълва протектора и да протича отстрани, но реално детето никога не се е задавяло. Може би все пак протектора е помогнал да не се "излива" толкова много кърма. Моята грешка беше, че след кърмене доизцеждах с помпата, защото просто имах чувството, че ще се пръсна до следващото хранене. Мисля, че ако бях позадържала малко нещата, детето само щеше да регулира кърмата, но пък положителното беше, че бях замразила 80 л. кърма, които успях да му ги дам. Relaxed
При близначките беше доста различно. Тях не успях да ги кърмя, дори и с протектори. Ходих и при консултат по кърмене, опитах се да храня и със сонда, но не се получиха нещата... И реално така се стигна до ситуацията да се цедя и да давам кърмата с шише. Ужасно неудобно, трудно и затормозяващо, но все пак много исках и на тях да успея да им дам това, от което имат нужда. Така с помпата се бяхме сраснали цели 10 месеца, но за съжаление кърмата доста намаля и нямаше как да изхранвам две деца и така преминах само на АМ, но все пак бях доволна и на това, което постигнах.

Та мислъта ми е - не се настройвайте отрицателно още преди всичко да е започнало. Пробвайте с различни техники и може да намерите своето решение. Успех пожелавам!

П.С. Съветът на Zimk02 също ми се струва логичен - в началото, за намаляване на струята, първо да оставите това което "пръска" да поизтече и след това да предложите на бебето. Опитайте, няма нищо да загубите Wink

# 477
Как така не са проблем...??
Много ми се иска да ви повярвам но ме е страх 😑😑

# 478
Ani, дали лекарства са съвместими с кърменето може да проверяваш на долния сайт:
https://www.e-lactancia.org/

На повечето български листовки пише, че не е съвместимо. Но не гледай листовката. Горния сайт ми го дадоха както консултантката по кърмене, така и акушерките в болницата. Търсиш по активно вещество. В повечето случаи ибупрофен,диклопрам, аналгин няма проблем да се приемат докато кърмиш. Проблеми правят някои антибиотици, както и ,аспирина и определени упоителни вещества.  Като цяло недей да приемаш на своя глава лекарство докато кърмиш и винаги се консултирай с личната ти лекарка или педиатрката на детето. Най-безопасното обезболяващо за бременни и кърмещи все още е парацетамола.
За съжаление аз също смятам, че не е имало нужда да хвърляш кърмата и е можело да продължиш с кърменето, но сега и да се ядосваш смисъл няма. Направила си всичко възможно, за да е здраво детето ти. Бъди спокойна и занапред проверявай всяко лекарство.

# 479
Как така не са проблем...??
Много ми се иска да ви повярвам но ме е страх 😑😑

Няма нищо страшно, на мен в болницата след секцио всякакви лекарства ми даваха и ме насърчаваха да кърмя. Много малко от лекарството преминава в кърмата. Не се притеснявайте

Общи условия

Активация на акаунт