Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 37

• 28 743
  • 768
  •   1
Отговори
# 525
Потърсете консултант, но това с притискането не ми звучи добре. От по-стегнат сутиен само дето мастит не си докарах.
Колко често кърмехте детето? Ако не се налага да спрете от сега за след малко, аз на всяко евентуално кърмене бих цедила на половина на това, което детето би изяло (или малко повече, зависи как се чувствате и дали има много напрежение в гърдите). Като постепенно намалявам броя пъти цедене и количеството. Един вид да симулирате естествено отбиване. Мисля, че би било по- добре за тялото ако нещо не ви притиска с времето.
Капчици кърма може да има и доста дълго време след отбиване. След първото дете имах в продължение на месеци по някоя капка. След второто много по-бързо се регулираха нещата.

# 526
Здравейте!

Налага се да си спра кърмата, а тя си е доста. Личната ми каза правя топъл компрес с магданоз чакам малко, след което изцеждам докрай. Стоях 30 мин даже повече с помпата. След това пия 1 хапче достинекс и слагам колан, който да ми притиска гърдите. Това беше около 3 часа следобед днес. Да, но сега виждам, че имам капчици по колана, демек кърматa не е спряла. Вие как ще коментирате това. В допълнение да кажа, че не усещам гърдите си пълни. Дали да не и звънна утре пак?

Прочетете тази статия. Не се мъчете с колани, опасно е!
https://xedra.wordpress.com/2014/10/23/naturalstop/

# 527
Кърмата не спира рязко и отведнъж, дори след ползване на достинекс. Не бива да пристягате гърдите. Лекарката ви е неадекватна. Обърнете се към консултант да ви каже подходяща схема

# 528
Здравейте,

Родих със секцио в понеделник. В сряда вечерта млякото започна да слиза и до четвъртък сутрин се бях докарала до състояние на два тежки камъка отпред, осъзнавам си грешката. И така започна дългият път на цеденето на 3 часа с помпа, цеденото на ръка, отпушване на канали на ръка, продължително травмиращо и болезнено преживяване. Зърната се разраниха от помпата, отделно, не са и много оформени.

От вчера следобяд започнах да слагам бебчо с протектори. Вчера в 13 е било последното му хранене с АМ.
Кърмих го в 15 и 30 - 16:30, 18:30 - 19:00, 22:00, 22:30, 01:00, 04:00, 07:00, 10:00, 12:30 от 14 до 16 и 30 днес няколко пъти на поискване. Спи спокоен, като изключим колики, отпуска ръчички при хранене, продължава да пълни памперсите, изглежда, че се храни достатъчно.

Днес бях за махане на конци и АГ ми казва И да цедя. Гърдите били мн твърди, а моите по принцип са с по-жлезиста структура и рядко са меки като типична гърда.

Не мога да кажа, че едно хранене на бебето ги изцежда изцяло, но с всяко изминало хранене напрежението и болката нямаляват. Не виждам зачервяване. Не искам.отново помпата, защото 1. Ще разраня още зърната и това ще направи.кърменето мъчително. 2. Ще стимулирам още и още. 3 физически това ме изтощава. Дните, в които се грижих за бебчо и обслужвах попмата бяха мъчителни.

Въпросът ми е нормално ли е в началото да не са меки след всяко хранене? И нужно ли е това изцеждане до край на всеки три часа и на двете гърди. Аз му давам и от двете да суче на всяко хранене.

# 529
Здравей, гърдите омеква след като се регулира наличието на кърма, гд месец след раждане. В началото е нормално да са твърди. Особено щом си секцио. Препоръчвам да се цедиш след хранене на бебето, за да не се образуват бучки от препълване. Но внимавай, изцеждането до край в началото може да доведе до хиперлактация. Хубаво е да цедиш до количество, най-добре се свържи с консултант по кърмене. В болницата, която си раждала, нямаше ли консултант? Ла лига Лече имат безплатни консултанти, правят посещения по домовете, Ася Демирева прави онлайн консултации, има и други. Повечето аг-та изобщо не разбират, не им се предоверявай на тази тема.
 Цеденето не трябва да боли, ако изпитваш болка значи не използваш правилния размер фуния. Затова ти се разраняват зърната.

# 530
Цеденето само ще стимулира още производство на мляко и още по-зле ще става. Цеденето след всяко хранене е за стимулиране на лактацията, ако майката няма достатъчно. Цедене - само ако някой друг ще храни бебето. Или в краен случай за няколко минути за облекчение. Не ви трябва хиперлактация изобщо, аз така си я докарах и като веднъж стане, в общи линии е доста сложно да се върнат нещата в нормални граници.

Честно казано, този гинеколог ми се вижда неадекватен. Знае се, че това, което стимулира производството на мляко, е отделянето на мляко от гърдата. Колкото повече мляко излиза (чрез бебе или чрез цедене), толкова повече ще се произвежда. Бучките ще се влошат. Аз бях с много сериозни бучки след 5 дни хранене и цедене и как минаха - като спрях цеденето. Също може да е добре по-дълго да се държи бебето на едната гърда, докато успее да поизпразни бучките. Но така може и да се намали кърмата, та внимателно. Аз лично след първата седмица давам само от едната гърда на хранене.

И бебето много по-добре изсмуква от помпата.

Друго, което помага - студени компреси. С тях също се намалява кърмата и се облекчава напрежението.

# 531
Ако бебето суче и пълни памперсите не ви трябва помпа! Щом се чувствате все по-добре пък съвсем става излишна. Интервалите изглеждат добре.
Дайте си още един ден да видите как ще се чувствате. Ако нещата продължават да се подобряват, значи сте на прав път.

# 532
Само ще добавя, че това, че зърната не са оформени не значи, че са ви нужни протектори. Бебетата сучат на ареола, а не на зърно, зърното е само ориентир.

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 19:37 от Fiona Apple

# 533
И аз смятам, че не ви трябва помпа. Гърдите няма как да се изцедят докрай. Производството на мляко не спира щом има стимулация.
Голяма част от аг и акушери съветват да се изцежда с помпа. Не съм специалист, всичко, което знам за кърменето е от опит с трите ми деца. Помпа съм ползвала само при запушен канал. Така си стои в кутията.
Относно разранените зърна, избягвайте сутиени и прилепнали дрехи няколко дни. При мен много облекчаваше крем за зърна след кърмене.
Успех!

# 534
Кремът на лансинох за зърна е супер, а също и помага да се сложи кърма на зърната

# 535
  • София
Някои пил ли е Доксициклин по време на кърмене?

# 536
Пак съм аз :/
Уж нещата потръгнаха, но не баш :/

Опитвам се да кърмя, но изглежда, че кърмата не е достатъчна. Бебето е неспокойно. Не засуква оптимално, има силна болка в началото и непрекъснато търси гърда/е гладен. От вчера давам на поискване, което е непрекъснато. Но това ме изцежда психически и физически. Него също. Непрекъснато е неспокоен. И не заспива, колкото и да предлагам. Независимо, дали суче 20 мин или под 10, редувам гърдите почти непрекъснато. Изписан е 3150 на 28.02, вчера го измериха 3200, не наддава особено. Днес на нов кантар вкъщи е 3285. При контролно замерване след 20 мин от едната гърда и 10 от другата, разликата в теглото му беше едва 30 грама. Дадох му АМ и сега успя да заспи, не беше спал от сутринта. С помпа успях да изцедя общо 40 мл (по 10 мин от гърда).

Не знам какво е правилно, колко да дохранвам, колко време/често да цедя

Колко има.полза и смисъл от това непрекъснато редуване на гърдите и гладното гърчещо се бебе в ръцете ми.

Отчаяна съм :/ имах изключително трудно начало с голям отток и много разранени зърна в болницата, с.много болка и цедене на ръка от една акушерка, оттокът спадна.

Започнах да.кърмя на 01.03, първите дни бебето беше спокойно, правеше дълги паузи за сън.

Все още имам 7-8 мокри памперса за деня, от които около пет и наакани, но откакто гърдите станаха меки и оттокът спадна, като че ли не усещам да се пълнят.

07.03. 03:00, наакан, капки, л.г. 12 мин, д.г. 10 мин;
06:46, д.г., 20 мин;
07:37, наакан, л.г. 20 мин;
08:02, д.г., 10 мин;
10:18, наакан, д.г. 12 мин;
10:50, л.г  10 мин;
11:44, д.г. 10 мин;
12:05, л.г. 18 мин;
12:30, д.г. 5 мин;
13:23, д.г. 6 мин;
14:10, капки, наакан, л.г. 15 мин; д.г.8 мин
15:04, д.г. 5 мин;
16:05, капки, малко наакан; ,л.г.12 мин, 16:25, д.г. 10 мин,; 16:46 д.г. 6 мин., 17:05 д.г. 6 мин
18:38, напишкан, капки, л.г. 16 мин 18:58  - д.г. - 10 мин.
20:48, л.г. 10 мин,
23:33, наакан, капки, д.г. 22 мин., л.г.
08.03, л.г. 00:00 10 мин., + 5 мин, + 9 мин.

Това е хронологията на вчерашния ден

От 03 и 50 тази сутрин той беше непрекъснато гладен, преди да дам добавката, правихме само това кърмене на поискване, чак сега заспа... :/

Имам нужда от помощ и насока къде.мога да я получа. Писах на консултант от страницата в.подкрепа на кърменето, но може би имам нужда и от домашно посещение. Моля, за препоръка/контакт на човек.

# 537
Не съм в България и не мога да препоръчам конкретен човек, но за консултант гледайте да е някой, който има IBCLC - това означава, че е минал сериозно обучение и има международен сертификат и ще може да предложи адекватна помощ. Възможно е бебето да има проблем с юздичката на езика и да не може да засуква правилно и е важно това да го види специалист. Решим проблем е, но е проблем. Междувременно, не дръжте детето гладно - но ако му давате добавка, гледайте да изцедите същото количество.

# 538
При мен беше сходна ситуация. Секцио, и около 40 дни болки, адски... Кърмата бавно тръгна. През това време колкото и да не ми се щеше давах и Ам. Редувах, първо давах Ам после давах гърда, за да се стимулирам. Наред с това ползвах и помпа. Честно казано и аз не цедях големи количества, и аз мерех на кантар и това още повече ме фрустрираше, защото не мереше адекватно. Накрая се изнервих и спрях да меря, защото се бях вкарала в много порочен кръг.
Продължих да я храня с адаптирано и давах и гърдите. Така близо два месеца като накрая реших да спра добавката и да продължа само на кърма и да, случи се. Стимулирах се достатъчно (нощем специално се събуждах да я кърмя когато лактацията е най-голяма) и все още си кърмя детето (вече близо година). Така че от моя скромен съвет от една доста изстрадала, но упорита кърмачка: не спирайте да предлагате! Дори да има моменти, когато мислите че кърма няма! Щом пълни памперсите това е много добър знак!
Свържете се и с консултант. При нас проблем беше засмукването от неправилни пози, зърната ми бяха в окаяно състояние и да въпреки че ареолата е важна, аз си бях докарала състояние в което и ареолата беше камък, после вазоспазми на зърната. Но мен ме объркаха и в АГ там нищо не ми показаха. Големи болки, но всичко премина и да, после наистина е удоволствие да си храниш детето. Пожелавам успех и не се предавайте!❤️

# 539
Бела, Хедра е може би най-добрият консултант в България. За не по-малко известната Ася Демирева съм чувала много много лоши отзиви.

Не се притеснявай да даваш по малко добавка АМ ако бебето е гладно. Гладното и изнервено бебе няма да суче! С времето бебето ще подобри техниката и ще стане по-ефективно в с ученето, гаранция! При мен първия месец кърменето беше толкова зле, че бебето беше на 90% АМ…то не можеше да суче, аз не можех да цедя на 3 часа по 30 минути. Общо взето не познавам майка (с едно единствено изключение), при която нещата с кърменето да са потръгнали гладко от началото, при всички е било кошмар. Успех и горе главата!

Общи условия

Активация на акаунт