Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 85

• 29 025
  • 786
  •   1
Отговори
# 405
Нормалният ми хемоглобин е около 130, но след първи триместър започна да пада прогресивно и беше под 80. Изпих една торба лекарствени препарати плюс венозно вливане, не се вдигна, но поне спря да пада. Интересно, че не се чувствах отпаднала или нещо подобно.
След раждането се върна към нормалната стойност в рамките на два месеца.

# 406
Ходих за второ мнение в МЦ Фемина. Д-р каза, че 70% от бременните имат сходни на моите резултати и щом съм с хетерозиготен,а не хомозиготен тип, не може да става и дума за инфекциознно лечение. Още повече, че последствията от него са много по-сериозни, вкл.има огромен риск от кръвоизлив при раждане.
Каза, че бременността ми изобщо не е рискова, както ми каза д-р Добрева в Токуда и се развива съвсем нормално за седмицата, в която съм.
Направо вдигнах ръце и сега наистина вече не знам при кого и къде да се  следя... При Добрева само се стресирам, не искам да ходя повече там и постоянно да си мисля, че нещо има и нещо ще стане.
Искаше ми се да раждам в Токуда, обаче ако подходът на всички там е подобен...
Момичета, вие къде се следите, къде ще раждате?

# 407
  • София
Следя се при доктор Дойчиновски, той работи във болница Вита и там ще раждам.

Първите седмици бях в Токуда при Кирякова, но с Токуда имам много лош опит. Не искам да влизам в подробности, но има и по-добри опции.
Дразнеше ме и чакането по 2 часа за преглед, който е 10 мин.

# 408
Аз живея точно зад Вита, но там ме притеснява, че няма неонатология, сега обаче строят още няколко блока и може би ще правят

# 409
От Токуда имам лоши отзиви от две познати - на едната й казаха, че бебето е с много голяма глава. Роди се съвсем нормално бебе, но се беше побъркала, докато обиколи още няколко доктора. На другата по време на раждане щели да я изтърват - с много нисък пулс е била. Не знам точно какъв й е бил случая и не ми е толкова близка, за да я питам с подробности. Разказа го на бързо на една погача. Знам, че има и доволни, но аз знаех, че само там не искам да се следя.
Иначе аз съм в Щерев. Знам, че и за тях има лоши отзиви, но то за всеки доктор и клиника може да се намери недоволен. Няма гаранция за нищо. До сега за 9 месеца не мога да кажа нещо лошо, с което да са ме подразнили. Понякога се е случвало да чакам за преглед по половин час, но тогава докторката ми беше в раждане и се случват такива забавения. На тонове един път също почаках повече, беше се случило някакво струпване, но беше единичен случай. Като цяло май повече от 30-40 Мин не съм чакала за час. Неприятно е, но се случват извънредни ситуации и не винаги е било така. Ще видим как ще е раждането и престоя. Като минус мога да отбележа, че заради някаква нова практика, тоновете започват от 28-ма седмица. За мен това е рано и малко излишно, защото трудно се хваща бебето още. Повечето като ги слушам почват от 34-36 седмица. От 28-ма за мен е само излишно плащане. И не ми е удобна локацията, но това си е мой проблем.
Иначе КРР като цяло за мен бяха излишни твоите изследвания, но пък си викам, че ти се познаваш, а и не съм доктор, за да знам какво точно е състоянието ти. Но можеше да ти пусне най-малко основния пакет. 900 лв само за хипотези… не знам…. Както бях казала, има сума ти изследвания, състояния, болести - генни, негенни… ако започнем да се изследваме за всичко, не само ще се разорим, ами ще се и побъркаме.

# 410
КРР, аз бих те посъветвала да се насочиш към Майчин дом - д-р Дяволов е като факир при патологичните бременности и бременни с тромбофилия.

# 411
Изборът на лекар и на мен ми беше пълна мъгла, но добре, че имаше много мили момичета тук във форума, които споделиха препоръка за техния лекар. Спрях се на Щерев и съм доволна от всичко като изключим моя пропуск, че това е болница, която насърчава естествено раждане каквото аз категорично не желаех. В крайна сметка останах при тях като зачетоха медицинска документация с препоръка за секцио, но само за тази причина бях склонна да се преместя.

Не на последно място за мен бяха важни и условията в болницата. Наложи ми се да полежа известно време за задържане и нямам забележки към базата им - взимах си и единична стая когато беше възможно, та съвсем си бях като на хотел.

# 412
Явно в Токуда практиката е такава - стремят се към положителни статистики и се презастраховат и всяко минимално отклонение от нормата, се води за рискова бременност. Вероятно идват да имат само доволни пациенти и положителни статистики за рискови бременности. Имам познати в тези сфери и особено за репродуктивните клиники са ми казвали, че връщат пациенти с по-сложти проблеми, за да не си развалят статистиката.
Но като видиш ръждивото зацапване, отделно имаш и болки и преди това си чакал година и половина, станало е без да очакваш по естествен начин (преди това си си мислел, че без инвитро и разни инванзивни процедури няма да стане), отиваш където ти препоръчат, уж като най-добро място и правиш каквото ти кажат, плащаш каквото ти кажат, само и само всичко да е наред. Обаче сега с тези инжекции малко прекали. Не може с хетерозиготен да ме слага на такава тежка терапия.
Green Arrow, мислила съм и за там, но честно казано мои познати имат все лоши отзиви. Най-вече от отношение и стрес покрай раждането. Затова засега май съм я отписала. Пък и в крайна сметка, искам да си смятам моята бременност за нормална, както ми каза вторият д-р днес. Моя приятелка също се следи във Фемина, тя е в 5 месец, много е доволна, хем тя е с голяма миома. Но тя ще ражда в друг град. Д-р, която днес ме прегледа : д-р Веселина Славкова ми хареса кано отношение и спокойствие, което ми внесе. За мен това е от основно значение. Там апаратурата е на много високо ниво. Обаче тя изражда в болница СВ. Лазар, а не ми е позната. Някой има ли отзиви за там?

Like_Smoke, при кой беше в Щерев?

Ех, това направо голяма философия хаха

# 413
КПП, при Коновалова бях. Много съм доволна от нея. Много балансирана и спокойна. Аз също съм доста чил като човек и ми допадна. Захаросани и силно емоционални лекари не са моето нещо в нито една област на медицината.
Аз съм 40+, но моята бременност също се водеше напълно нормална. Усложнението дойде в началото на 7ми месец заради силно скъсена шийка, та трябваше да полежа. Имах и контракции, които не усещах, но техниката регистрираше, та се налагаше не само магнезии и ношпа да пия, но и да ми вливат кормагнезин и гинипрал.

С много хубави впечатления съм от сестрите в гинекология, където лежах. Абе изобщо смятам, че съм голяма късметлийка и сама си стисках палци да не се налага да стигам до Майчин дом.

# 414
Здравейте, днес ми беше изписано вливане на Феринжект заради нисък хемоглобин в 25 седмица. На някой дали са го влива ли, имате ли впечатления как действа и имахте ли някакви странични реакции?
Колко ви е хемоглобина?  и аз съм с нисък.

Забременях с хемоглобин 160, но със всяко изследване пада и в момента е 104. Аз също съм в Щерев при Коновалова, според нея хемоглобина не е много нисък за бременна, но хематолога ми препоръчва вливки, тъй като и феритина ми е на долна граница което значи, че запасите на желязо са изчерпани и ще почне да пада още по-бързо.

# 415
За Щерев и аз бях пропуснала този факт, че насърчават естественото раждане, а пожелателно секцио е по-скъпо. Също бях готова да ги сменя, защото имам изтънена ретина. Моята АГ ме прати в Ресбиомед, от които и аз съм доволна при предишни прегледи и щях така или иначе там да отида, но не случих на докторка. Тя каза, че много рано идвам (32-33 седмица), а моята АГ искаше становище за естествено или секцио. Наложи се пак да ходя при друга (35-та седмица). Тя вече каза, че е рисково с ретината. Може да подсилим с лазер, но не препоръчва по време на бременност, а и трябва да имаме 20 сигурни дни преди да родя. Първата като я слушах, за малко да ми даде становище за естествено и щях да откача. Плюс, че от бременността диоптъра на едното ми око рязко скочи и нямат обяснение за това…. Освен, разбира се, бременността. Та с тези двете неща аз не исках да рискувам за естествено, защото каквото и да ми говорят, ретината си е предпоставка за секцио, а и после никой няма да ти гарантира, че всичко би било ок. Та с това имах малко премеждия, но се съгласи на секцио.
Иначе и аз съм при Коновалова. Нямам забележки. Спокойна, уравновесена. Няма какъв минус да кажа за нея.
Феталните също там си ги правих. Аз съм на 36 г и мислех, че се водя вече в рисковата група, но там ми казаха: О, не, съвсем в реда на нещата е, рискова бременност заради възраст при нас е над 42 г. Иначе и аз също бях със скъсена шийка. АГ хвана, че е може да е от някаква инфекция, пусна ми микробиология, излезе бактериална вагиноза и с един курс я излекувахме. После шийката се задържа. Тя постоянно настояваше да излезна в болничен, но аз не слушах. Работех повече хоум или отивах в офиса са по няколко часа да свърша нещо и ето ме в 38-ма седмица, удържахме фронта със шийката. Без Утрогестан и Магнезий не се разминах, разбира се, но важното е, че за сега всичко е наред.

# 416
Не съм от Сф., но чета, че Щерев са се фанатизирали за естествено раждане на всяка цена.
За Надежда съм чувала мн добри отзиви.

А д-р Дяволов е светилото в МД.

# 417
Момичета, днес си пуснах урина и гледам изненада - бактерии. :/ Очарована съм. Утре ще пусна и стерилна , но ще има резултат след няколко дни. По тогава удачно ли е да се предприема нещо ? Преди 3 седмици си беше ок всичко.

# 418
  • София
Не, изчакай всичко да стане готово. Вероятно наистина има бактерии и ще бъде изготвена антибиограма, за да се види към кои са чувствителни.

# 419
Не съм от Сф., но чета, че Щерев са се фанатизирали за естествено раждане на всяка цена.
За Надежда съм чувала мн добри отзиви.

А д-р Дяволов е светилото в МД.
Всъщност в момента е доста по-либерално от преди няколко години.
Имат си позиционирането за естествено раждане и определено насърчават такова, но не е на всяка цена.
На мен до последно ми повтаряха, че няма никакъв проблем да родя естествено, но моето решение е взето още от преди да бъда бременна изобщо - просто не желая и толкова. Допълнително, че имам и медицинска причина.

Радвам се, че се съобразиха. При мен раждането тръгна преди назначения час за секцио и то през нощта. АГ дойде за 40 минути и влязохме в операция. Изключително съм й благодарна, че не се забави.

Общи условия

Активация на акаунт