Четвъртокласници 2024/2025

• 24 849
  • 724
  •   1
Отговори
# 690
  • Sofia
Планирам всеки ден да решава вкъщи по един тест за НВО. Уморен е, всяка година след пролетната буквално не успява да влезе в ритъм. Но стискаме зъби. Не знам дали той брои дните до НВО, аз - определено ДА!

# 691
Тя не е уморена, аз съм! Ние се готвим усилено по Човек и общество, на вечеря говорим за Фердинанд, в колата за Високата порта, в леглото за Тодор Живков 😵‍💫 Сутрин докато се гримирам а е минала покрай мен, а съм й забола въпроса "какво казал Батенберг като се качил на влака ?!?" Поръчвам помагала, атласи, над леглото й съм окачила времева линия... Тя е супер, аз съм откачена 😏

# 692
Уморени са.
Обяснявам да се стегнат,че има още малко до края.
Синът ми ме изненада, по-скоро учителката му е рекла нещо и той работи като не видял. Реших да й пиша с благодарност, тя обича да е оценявана,после се отказах,защото си е кучка и половина и може да не му направя услуга. Вчера прави за първи път проект по ЧП за здравословно хранене с един съученик. Леле тия деца колко са напред с техниката. Показахме някои неща за power point ,но все пак децата са от друга ера. Ровят,търсят, chat gpt ... За сметка на вниманието към тях отложих изпита си през юни. Просто нямам време в момента с работа и деца да и чета. Нещо се забавих и обърках графика.

# 693
Чак аз се изморих, като прочетох какво правите. Аз не давам зор за нищо допълнително извън училище. Само за кенгуруто я накарах да реши няколко теста предварително и това беше. В училище се справя супер, не виждам какво повече да искам и очаквам от нея. След като миналата година преминах през седмокласната истерия с кандидатстването в гимназия, не виждам никакъв смисъл на този етап да тормозя малката. Остава си в същото училище, дневна смяна, без излишно напрежение. Вярвам, че ще влезе в хубава паралелка с добри деца със знанията си от училище и това ми стига.

# 694
Наскоро размишлявах, че кандидатстването след 7-ми клас е в пъти по-леко от това след 4-ти. Сега синът ми кандидатства за 3 училища, за които има общо 7, даже 8 изпита, + двете НВО-та. След 7-ми клас кандидатстването е само с НВО. Е.... що пък да не погърчим 10-годишни деца, направо съм бясна на системата.

# 695
  • Пловдив
Системата не ги задължава.

Дори наскоро с изненада разбрах, че НВО не били задължителни. Учителката им ни каза, че препоръчва явяване, дори децата да не кандидатстват.
По тоя повод у нас баща и заяви, че или щерката няма да се явява, или ако се яви, да знае изрично, че е защото аз така искам. Wink

# 696
Е, и след 7-ми клас също вероятно има училища с прием без НВО, но нали се сещаме какви са. Да, матурите не са задължителни, но са, ако искаш качествено образование след това.

# 697
Наскоро размишлявах, че кандидатстването след 7-ми клас е в пъти по-леко от това след 4-ти. Сега синът ми кандидатства за 3 училища, за които има общо 7, даже 8 изпита, + двете НВО-та. След 7-ми клас кандидатстването е само с НВО. Е.... що пък да не погърчим 10-годишни деца, направо съм бясна на системата.
Обикновено училищата са поне до 7 клас. Не знам да има училища до 4-ти. Сигурно всеки си има своите причини, но решението едно дете да сменя училището идва от родителите. За мен спокойствието, познатата среда и дневната смяна от 5 до 7 клас са много по-важни, от това да е в НПМГ, СМГ или други елитни, които имат от 5 клас. Може и да не съм права, но както казах, това е виждането ми за моите деца. Преди няколко години имах амбиции за голямата да ходи в НПМГ от 5 клас и съм много щастлива, че бързо ми мина и си остана в основното Simple Smile

Не съм много съгласна, че само с НВО е по-лесно от 7-8 изпита. 7 клас имаш само един шанс и прецакаш ли го, си прецакан за прием в добра гимназия. Момент невнимание, правописна грешка, моментно неразположение... всичко може да се обърка на този ден. Докато ако имаш сборен бал от 7-8 различни състезания, някак си може да се компенсира лош резултат на 1-2 от тях.

Последна редакция: чт, 24 апр 2025, 15:12 от Nelika

# 698
  • Пловдив
Има училища до четвърти клас, начални училища се казват. Моята дъщеря е в такова.
Места се намират в пети клас и за децата от тези училища без мъки и изпити, но за имане - има такива училища.

# 699
Приемът след четвърти клас е несравнимо по-труден. За дете, минало през прием в пети клас, НВО след седми е песен Simple Smile
Казвам го като родител и като учител по предмет от НВО.
Не е за всеки и точно в това е смисълът, дано се запази този смисъл и след обсъжданите промени за прием в МГ.

# 700
Голямото ми дете кандидатства след четвърти клас в НУИ, не я приеха. Сега съжалявам, че я послушах и не потърсих място в една паралелка с ИУЧ Изобразително изкуство в града ни, но било каквото било.
Наборът сам се отказа от идеята за МГ, от мързел де, но понеже той трябва да учи и да се явява на състезания го оставих на мира. Избрал си е професионална паралелка за след 7 клас, дано да я има за неговия набор. Аз си пазя няколко други варианта за резерв.

# 701
А моята дъщеря, след като изкара доста висок резултат на кенгуруто, реши, че вече искала да пробва в МГ, но не се е явявала на другите състезания и няма как. Всъщност аз бих предпочела да има един изпит за МГ като след 7-ми клас, а не n на брой състезания пък резултатът се сумира, пък се дели....

# 702
  • Варна
Няма да кандидатстваме за МГ. У дома сме против, а и тя няма желание. Други са приоритетите ѝ. Така че, имаме съвпадение Simple Smile

# 703
Аз пък съм бясна на схемата в нашето училище-32 + брой деца да работят заедно на занималня.
Сутрин са бодри,по-концентрирани  и работят,но след това не се работи качествено.Има много фактори,които влияят на качеството на работа,но това че са много деца е водещо -става шумно ,муха да бръмне и губят фокус,изморени са,като добавим и по-буйните деца и става пълна каша.
Разбира се,не е от сега това положение,но моят син от тази година посещава занималня и забелязвам спада в успеха и знанията му.
Спестиха едни пари от 2 заплати за възпитатели и голяма работа станала.Иначе тече усилена подготовка за НВО ,няма що,училището се води иновативно и т.н ,и т.н. 🤨

# 704
Определено големия брой деца в занималнята не води до качествено учене. А ако са от различни класове, мармалада е пълен.
Както съм споделя преди, дъщеря ми е в начално училище. Така че смяната предстои. Избрали сме едно училище ибтя като че ли иска паралелка с български и испански. Аз предпочитам да е с английски, но и той е включен в програмата. Искаше с балет, но в Пловдив няма прием за нейния набор. Даже обмисляхме идеята да сменим града, но тя отказа такава промяна. Има време до 8 клас, ако се задържи интереса да помислим отново.

Днес имахме извънредна родителска среща за Безопасността и движението по пътищата. Но обсъдихме и НВО-то. Госпожата каза, че децата се справят. Вече успяват да решат тестовете в рамките на час, но все още пропускат да си направят повторна проверка.
От тази година щяло да има втора дата и за четвъртокласното  НВО. Не разбрах обаче кога.

Общи условия

Активация на акаунт