Какво не бихте искали да работят децата ви един ден?

• 16 031
  • 398
  •   1
Отговори
# 255
И аз съм на това мнение. В някои държави и за някои специалности това може да работи. За други е по-добре да се учи без прекъсване до мастърс и тогава да се търси работа. А за химията, биотехнологиите и други такива съм чувала, че даже и мастърс не стига.

# 256
Въпросът е къде ще живее и работи после, а и какво. Ако си остава в България все едно дали СУ е и в топ 1000, а май вече не е. Право все още се учи само там. За всяка специалност има подходящ и неподходящ университет, а има и университети, в които е по-добре човек да не се записва изобщо. Но тук няма особени данни за нищо, та трябва добре да се проучи, ако е неизвестна за семейството специалност.

Със сигурност не се учи само там право. А имах колежка, която записа право (след инженерна магистратура) във Великотърновския университет, а и някак подозирам, че не е толкова дефицитна специалността и сигурно всеки втори-трети вуз (извън тясно специализираните) я предлага.

# 257
Може би се има предвид, че истински се учи право само в СУ.

# 258
По темата с цената на образованието и какво правим със знанията си. Понеже финансите ни не са бездънни и поради опита, който съм имала,  определено не бих била супер въодушевена, ако изберат специалности със слабо практическо приложения или са в сферата на изкуствата.. От личен опит говоря и от наблюдения в много близкия ми кръг. Изключение би било, ако се установи някакъв изключителен талант в детето, ама така като гледам не сме този случай. Като хоби да, но да издържам вечен студент не искам. Искам да станат независими хора и това задължително включва финансова самостоятелност / грамотност възможно най-рано и ясно разбиране как работи светът.

# 259
И за мен учене заради самото учене е за потомствените аристократи и милионери. За обикновените хора при избор си трябва практичен подход и визия "два хода напред".

# 260
  • София
Въпросът е къде ще живее и работи после, а и какво. Ако си остава в България все едно дали СУ е и в топ 1000, а май вече не е. Право все още се учи само там. За всяка специалност има подходящ и неподходящ университет, а има и университети, в които е по-добре човек да не се записва изобщо. Но тук няма особени данни за нищо, та трябва добре да се проучи, ако е неизвестна за семейството специалност.

Със сигурност не се учи само там право. А имах колежка, която записа право (след инженерна магистратура) във Великотърновския университет, а и някак подозирам, че не е толкова дефицитна специалността и сигурно всеки втори-трети вуз (извън тясно специализираните) я предлага.
Във всеки университет се предлага, но нека после да си намерят работа с право във ВТУ. Освен ако нямат родител адвокат ще е трудно и то доста. И без това и СУ правистите са много. Това имах предвид, нали говорим къде да се учи и къде няма смисъл. Според нас.

# 261
И за мен учене заради самото учене е за потомствените аристократи и милионери. За обикновените хора при избор си трябва практичен подход и визия "два хода напред".

Е, в бг-мама колко хора (жени всъщност), които не работят и даже не възнамеряват да работят, следват нещо, плащат си за курсове, специализации, езици, пък се очаква младите да бъдат супер ориентирани и чак и визия 2 хода напред да имат. Като попадна на стари материали за "хитовите" специалности сред кандидатстудентите, си припомням за масовите мнения, и там има мода, както знаем, и то насочвани от родителите в тази посока като по-перспективни, има изненади след 2-3 десетилетия, ако се погледне в ретроспекция.

# 262
те и  потомствените аристократи , в повечето случаи, са далеч от милионери
имах до сккоро такъв колега- споменавала съм го по друг повод - знатната фамилия знае рода си от 15ти век насам...
първоначално учил история и история на изкуствата
после се преорентирал малко...

# 263
Право във ВТУ има отдавна, в РУ също. И тези, които го завършват там не ходят после да си търсят работа в София. Все пак като отидеш в Германия не си носиш бирата от България, предполагам.

# 264
  • Пловдив

Във всеки университет се предлага, но нека после да си намерят работа с право във ВТУ. Освен ако нямат родител адвокат ще е трудно и то доста. И без това и СУ правистите са много. Това имах предвид, нали говорим къде да се учи и къде няма смисъл. Според нас.
Намира се, разбира се. Не за всеки, наистина юристите станаха много, но определено завършването на ВТУ (или ПУ, или друг) никак не те прави нито некадърен, нито лишен от шансове.
Около мен е пълно с работещи юристи, завършили ПУ, предвид региона, и далеч не всеки от тях има татко адвокат или вуйчо владика. В това число и аз съм от тях, нямам нито един роднина юрист и си работя цял живот по специалността.
Корекция на изказването е само, не отменя общото правило, че трябва да учиш/можеш нещо, което има смисъл и може да се търси и желателно в него да си добър.

# 265
Все пак като отидеш в Германия не си носиш бирата от България, предполагам.
Офтопик.
Аз като се прибирам от БГто към САЩ си нося кока кола 2 литра.
Прозрачна. Тука няма такава.

# 266

Всъщност точно като юрист работи, във кантора, специализирана в сферата на строителство и НИ.

# 267
Все пак като отидеш в Германия не си носиш бирата от България, предполагам.
Офтопик.
Аз като се прибирам от БГто към САЩ си нося кока кола 2 литра.
Прозрачна. Тука няма такава.

Прозрачната лимонова кока-кола е само в Япония.
Препоръчвам мексиканската, в стъкленото шише, с тръстикова захар и я няма в България (там също е с царевичен ГМО-сироп).

Да, има модерни специалности, винаги е имало. Мисля си, че право винаги има търсене, във всяка сфера на живота са необходими юристи.

# 268
бъдещето на правото се преплита с изкуствения интелект, нормите покрай него, кибер сигурност и прилагане на рестрикции

# 269
  • Пловдив
С много такива работи се преплита бъдещето на правото и на други неща вероятно. Wink

Общи условия

Активация на акаунт