Хайде на театър - 12

• 50 433
  • 780
  •   1
Отговори
# 720
  • София
Идвам с препоръка за „Уилям Шекспир - пълни съчинения“ в 199 - НЕ ГО ГЛЕДАЙТЕ. Всъщност, по-точното заглавие би било "Гавра с  съчиненията на Шекспир"...
Беше ми интересно как би се побрало творчеството на Шекспир в 90 мин., но на подобен "прочит" не мислех че някой е способен (не съм гледала "Шекспирин по време на пандемия" съвсем умишлено) - то Жулиета смъркаше кока, то Ромео си готви хероин, то беше рапиране по Отело, хленчене уж по Хамлет... Абсолютна безвкусица... а лошото е, че залата беше пълна с младежи, които се хилосваха.
И отправям апел към преподавателите, които смятат че подобно нещо ще просвети учениците - моля, гледайте представленията предварително!
Като имате претенции и препоръки към учениците, редно е пишете грамотно.
Гледала съм представлението преди много години и помня, че ми хареса. Свежо, направено с чувство за хумор.
В него има ирония, фарс, бурлеска, пародия. Не бива да приемаме всичко буквално.

# 721

Много бих искала да успеем да отидем на "Оръжията и човекът" и внимателно ще следя за билети.
Вие сериозно ли?

# 722

Много бих искала да успеем да отидем на "Оръжията и човекът" и внимателно ще следя за билети.
Вие сериозно ли?

Защо да не е сериозно? И каква е целта на въпроса?

Също ще я гледам. Това, че разни хора се разпискаха “в ефир”, не значи, че постановката няма своята стойност. Априори, не намирам същата за анти-българска (а дори да беше - не виждам проблем да бъде поставена, защото никой никого не е вързал да я гледа), а за анти-военна. В случая, България е страна в конфликт, който е обект на коментар, да, но това не променя идеята. Спорадичните реплики за сапуна и книгите биха трогнали хора, които нямат индивидуална или колективна самоирония - да не забравяме една от старовремските шеги “Честита баня”. “Лошото” в случая е, че чужденец (като Шоу) си позволява подобен коментар; ако Стефан Цанев (например) беше създал пиесата, щяхме да я интерпретираме като забавна самокритика и никой нямаше да протестира.

Нека има творческа свобода и всеки сам да решава какво да гледа. Който се чувства засегнат -  може да избере да я пропусне, но нека това да не е за сметка на избора на желаещите да я гледат.

# 723

Вие сериозно ли?

Защо да не е сериозно? И каква е целта на въпроса?

Също ще я гледам. Това, че разни хора се разпискаха “в ефир”, не значи, че постановката няма своята стойност. Априори, не намирам същата за анти-българска (а дори да беше - не виждам проблем да бъде поставена, защото никой никого не е вързал да я гледа), а за анти-военна. В случая, България е страна в конфликт, който е обект на коментар, да, но това не променя идеята. Спорадичните реплики за сапуна и книгите биха трогнали хора, които нямат индивидуална или колективна самоирония - да не забравяме една от старовремските шеги “Честита баня”. “Лошото” в случая е, че чужденец (като Шоу) си позволява подобен коментар; ако Стефан Цанев (например) беше създал пиесата, щяхме да я интерпретираме като забавна самокритика и никой нямаше да протестира.

Нека има творческа свобода и всеки сам да решава какво да гледа. Който се чувства засегнат -  може да избере да я пропусне, но нека това да не е за сметка на избора на желаещите да я гледат.
Приятно гледане.

# 724
  • софия

Вие сериозно ли?
Да. Защо? Дори и билети вече купих.
Отричате ли Алеко Константинов?

# 725

Вие сериозно ли?
Да. Защо? Дори и билети вече купих.
Отричате ли Алеко Константинов?
И на Вас приятно гледане.

# 726
  • софия
Благодаря за разрешението да гледам постановка, която съм избрала и съм запозната с историята и сюжета.

# 727
  • София
И аз купих билети за Оръжията и човекът.

Между другото, Медея вече е с други цени за края на окт/ноември - по 60 лв. основно, неясно защо има 1 билет по 70 лв.

# 728
Леле, все едно слушам свекърва ми, като казах, че сме взели билети. О, ужас, това е такава простотия, антибългарска, пълна с омраза пиеса. Добре, ти кога я гледа? Не съм, ама съм чела.

# 729
  • София
Има достатъчно постановки, които са въз основа на произведения във всички театри, които са чудесни като адаптация, но тази не е. И поради тази причина призовавам учителите да изгледат представлението, преди да го поднесат на учениците си. Все пак добрият вкус се възпитава, а тази точно е далеч от него

# 730
Някой има ли отзиви за “Джъмпи” в МГТЗК?
Досега нямам разочарование от Стоян Радев, но все пак.

# 731
Аз не бих гледала "Оръжията и човекът". Смятам че достатъчно българите плюем върху себе си, за да гледам и чужденци как го правят. А и да плащам за това!

# 732
Леле, все едно слушам свекърва ми, като казах, че сме взели билети. О, ужас, това е такава простотия, антибългарска, пълна с омраза пиеса. Добре, ти кога я гледа? Не съм, ама съм чела.
Ако обичате да не ми слагате думи в устата. Благодаря. "Все едно" на кое от това, което съм казала?

Текстът на пиесата го има със свободен достъп, всеки може да го прочете.

Благодаря за разрешението да гледам постановка, която съм избрала и съм запозната с историята и сюжета.
И как това кореспондира с "Българио, за тебе те умряха,
                                                                     една бе ти достойна зарад тях,
                                                                     и те за теб достойни, майко, бяха" от „Новото гробище над Сливница“ на Иван Вазов? За още по-голям ефект може да седнете на стола на Иван Вазов в Народния театър и да гледате постановката.

Последна редакция: сб, 12 окт 2024, 22:08 от фрох

# 733
  • софия
Темата за велика руzия затворена ли е?

# 734
Тоест, ако нещо не кореспондира с “Българио, за тебе те умряха…”, то не следва да бъде поставяно в театъра? Да, добре. Винаги можете да отворите Ваш частен театър и там да подбирате само постановки, които Ви импонират.

Разбирам нехаресването на дадени произведения и продукции. Също не харесвам определени постановки. Но опитите за налагане на мнение, тип “не ми харесва, значи трябва да е забранено” са нелепи. Всеки има глава на раменете си и свобода да избира какво да (не) гледа. Цензурата и “правата вяра”, включително в културното пространство, отдавна си заминаха, за добро.

Общи условия

Активация на акаунт