Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване 85

• 69 618
  • 1 158
  •   2
Отговори
# 945
Здравейте, моля за съвет от вас, на база на собствен опит, ако някоя от вас е била с подобни показатели и колебания във вариантите за лечение. Квадрантектомия, инвазивен дуктален карцином, естроген+, her -, ниско Ки 67, 1-ви стадий. Отстранени 9 ЛВ - чисти. Но едната резекционна линия не е чуста( клетки от ин ситу карцином). Решение на онкокомисия- " хирургия, при отказ - лъче+ хормонотерапия". Патолог, онколог и лъчетерапевт ми препоръчват двойна мастектомия с едномоментна реконструкция, без последващи лъче и химио.Но всички казват- хирурга трябва да прецени. А хирургът каза, че от практиката му , при повторна частична доизчистваща операция после не се откриват никакви клетки в доизрязания материал и според него няма нужда от операция , а само лъчетерапия. Каза, че за мое спокойствие може да ме оперира( разширени линии). Потвърди, че ако след лъчето реша за инпланти, често има проблеми с облъчваната гърда.И като цяло, при условие, че изобщо не ме убеждава за мастопатия с инпланти( при условие, че прави такива), а и аз си предпочитам естествените, май да си направя лъчето, пък по нататък при рецидив ще трябва да се примиря с мастектомия. Отделно проф. Щерев спрямо моя вид ми дава право на избор - лъчетапия със химия( по американските схеми)  и без( по европейските).И отделно хормонотерапия - със Золадекс или без( само с Тамоксифен). Та аз първоначално много се зарадвах, че мога да избера най- лекото от всичко- без повторна операция, без химио и без золадекс. Но дали не е грешка!?! Знам, че няма гаранция за нищо и каквото си ми е писано. Чета ви, колко неща сте изтърпяли - пълно лечение, млади сте и толкова често въпреки химия и лъче и мастектомия после пак рецидиви .Толкова завиждам на тези от вас, дето не се колебаят и вярват в решението си, но аз не мога да реша. А е толкова важно...

# 946
Аз съм с квадрактомия, също бях с нечисти резекционни линии. Направих допълнителна операция, при която не се установиха туморни клетки. Спомням си обаче случай на момиче, което два пъти се беше подлагало на операция за изчистване на резекционните линии, т.е. докато не се извърши допълнителна операция не е сигурно дали са останали туморни клетки. Бях чела, че чистите резекционни линии повишават процента успеваемост на лечението.

# 947
Фърчолет, и аз съм с квадрантектомия и повторна реексцизия заради нечисти резекционни линии. Тъй като имах заразени лимфи и знаех вече, че пълна програма (химия, лъче, хормонална) няма да ми се размине, проучвах дали пък тези терапии няма да доубият каквото е останало - може да звучи наивно, не ме бийте! 😬 Стигнах до извода, че най-добре да послушам хирурга и да се подложа на още една операция. Доколкото четох, я доубият, я не другите терапии останалите ракови клетки. Повторната операция нищо не беше в сравнение с първата - местна упойка, 15 минути доизчистване и после нова хистология, слава Богу, вече чисто. Иначе хирургът беше казал, че ще трябва мастектомия. После пак си минах и химия, и лъче, и още друга операция - хистеректомия. Дано съм помогнала! Помня, че ми беше тежко до се реша на още една операция, но тя пък се оказа доста по-лека от това, което очаквах.

# 948
Благодаря ви, май наистина е по- добре още една операция.

# 949
Furcholet, направо ме учуди като каза, че Щерев ти е дал право да избираш дали да имаш химия. На мен ми каза ,че задължително трябва да имам химия. И само ако си направя тест ендокридикт би се съгласил без нея. Чувам ,че и на други момичета им дават възможност да решават с или без золадекс. Защо при някои може, при други не, от какво зависи? Извинявай, че те питам, но на колко си години? И ако може да споделиш къде се оперира, при кого?

Последна редакция: нд, 25 авг 2024, 21:32 от Една Такава 737236

# 950
Furcholet, направо ме учуди като каза, че Щерев ти е дал право да избираш дали да имаш химия. На мен ми каза ,че задължително трябва да имам химия. И само ако си направя тест ендокридикт би се съгласил без нея. Чувам ,че и на други момичета им дават възможност да решават с или без золадекс. Защо при някои може, при други не, от какво зависи? Извинявай, че те питам, но на колко си години? И ако може да споделиш къде се оперира, при кого?
. На 52 г. съм. Поскедният ми цикъл беше тази година май месец. Водя се в предменопауза. Трябвало да мине една година без да имам цикъл и тогава ще се приеме, че съм в менопауза. Може би защото показателите ми са за 1-ви стадий, незнам, но и патоложката, дето ми прави последната хистология гледа по някакво изчисляване на компютъра си, нанася ми години, параметри на тумора и каза, че излиза - мастектомия.И че ако си направя мастектомия, после няма да трябва нищо. Д-р Кръстева  каза- операция и после само хормонална, без лъче и химио. Лъчетерапевта от Панагюрище същото. И тримата бяха на мнение, че най- добре едномоментна мастектомия с реконструкция и после евентуално само хормонитерапия. Проф. Щерев каза и на мен, ско искам за тесра за 5000 лв., но не е настоявал. Аз четох, че химиотерапията не винаги е необходима, понякога е неефективна, както например при моя вид тумор.

# 951
  • София
Аз съм с твоя вид тумор. Също  така съм 1-ви стадий. 46 г. И аз съм в Надежда, но при Мила Петрова. С мастектомия след неизчистена резекционна линия аз лично това предпочетох. По един от стандартите можех да съм само на хормонална терапия. Но докторката ме посъветва да направя Ендопредикт. И според неговия резултат да решаваме. Оказа се 11 % риск, което се води висок и имах 4 вливки. Без лъче, защото съм с мастектомия. Хормоналната е само Нолвадекс без Золадекс. Според лекарката рисковете на Золадекса в някои случаи са повече от плюсовете и конкретно аз мога и без него. Това съобразно възрастта ми, факта, че няма да раждам повече и сравнително благоприятния вид рак. Всеки случай е различен. Просто трябва да има доверие в лекаря. 

# 952
Аз съм пример за наличие на туморни клетки след  разширяване на полето на резекция,  така че има изключения , очевидно. При третата резекция, тъканта беше чиста. Бях на 43 години, с подобни характеристики на тумора, с 2 заразени лимфни възела, обаче, 2А стадий. С квадрантектомия съм, направих 6 червени химии, лъче, сега съм на хормонална терапия.

Някой ентусиаст да направи нова тема?

# 953
Днес бях при проф. Дудов и той също каза, че не е необходима втора операция, само за мое спокойствие може.Че лъчето ще унищожи каквото и да е останало. Но то при мен не е точно резекционна линия, недоизчиствсаща тумора, а докосваща се до далечна клетка на ин ситу карцином( друг фокус).

# 954
Здравейте, момичета. В четвъртък беше последната ми химиотерапия и от септември започвам лъчето. За тези, които сега започват - кураж, минава, изтърпява се, не е толкова страшно.
На последния преглед проф. Щерев ми каза, че след това ще имам инжекция за спиране на цикъла и хормонална терапия, въпреки че цикълът ми е спрял от началото на химиотерапията. Има ли някоя от вас, при която след приключването на химиотерапията цикълът е спрял? Правили ли сте някакви допълнителни прегледи и изследвания за яйчниците след терапията? Забравих да кажа, че съм на 47 г. и преди лечението цикълът ми беше абсолютно редовен. Ще бъда благодарна на опита ви, защото ако не се налага, не ми се прави инжекция на всеки 28 дни с всичките странични ефекти.

# 955
здравейте пак и от мен, на мен вчера ми излезе хистологията и днес бях на преглед при проф. Щерев. Той веднага ме прати на скенер, за късмет веднага ми разчетоха и резултатите. Няма никъде разсейки, за щастие, не знам дали има нужда да правя ЯМР дори и за мое успокоение.
Каза ми, че има два варианта за лечение, забравих да напиша, че тумора е 2 см. Мога първо да направя операция, като препоръча Сентинелна биопсия, после химио терапия или първо химиото и после операция. Каза ми аз да избера, обаче аз нямам идея как да взема такова решение...
Довечера съм на преглед и при д-р Ганчева в Токуда, а в главата ми е пълна каша...

# 956
здравейте пак и от мен, на мен вчера ми излезе хистологията и днес бях на преглед при проф. Щерев. Той веднага ме прати на скенер, за късмет веднага ми разчетоха и резултатите. Няма никъде разсейки, за щастие, не знам дали има нужда да правя ЯМР дори и за мое успокоение.
Каза ми, че има два варианта за лечение, забравих да напиша, че тумора е 2 см. Мога първо да направя операция, като препоръча Сентинелна биопсия, после химио терапия или първо химиото и после операция. Каза ми аз да избера, обаче аз нямам идея как да взема такова решение...
Довечера съм на преглед и при д-р Ганчева в Токуда, а в главата ми е пълна каша...
Ама защо ти да избираш,все пак това са важни решения,които те трябва да вземат.Все пак специалисти са.
При мен нещата започнаха с кор биопсия и след това операция.Мисълта,че рака е в мен ме побъркваше.Чаках с нетърпение да го извадят.Изцяло се доверих на хирурга ми и правех това,което той казваше ама живея една идея по-спокойно ,като знам,че са го извадили.(ама само една идея по-спокойно..не повече)
Хирурга,който ме оперира ме изпрати първо при лъчетерапев,който ме препрати на онколог за скенер и преценка с кое ще се почне първо.Ама то в такъв момент не знаеш какво да правиш,къде да ходиш,кой да търсиш..Идеше ми да се дяна вдън земя,пък после вземай решения.Като цялата консултация с лъчето,дори не я помня.добре,че мъжа ми беше с мен и разбра и запомни всичко!Въпреки чистите резултати взеха решение,че ще се прави  химиотерапия + таргетна и след това лъче.

# 957
  • Sofia

И на мен ми е странно да дават избор за стъпките на лечение. Все пак е сериозно решение, а пък нали ние не сме лекари и как да решим?! В хода на лечение мнозина от нас си стават доктори без дипломи, но това е съвсем друго нещо.

Аз съвет не мога да дам. Не са ми давали избор, защото при мен тумора е по-голям от твоя ( образна диагностика от ЯМР. Между другото възможно е, ако решиш за ЯМР там размерите да са малко по-големи). В момента съм на предоперативна химиотерапия.

От сърце ти пожелавам да вземеш най-доброто решение за теб, възможно най-леко преминаване през всички етапи от лечението до пълно излекуване!

# 958
нямам идея как така ми предлагат аз да реша, ще видя довечера какво ще каже другата докторка, а на 6-ти имам час и за Мила Петрова в Надежда. Не мога да приема, че аз трябва да решавам такива важни неща...

# 959
  • Sofia
Аз също се консултирах с Д-р. Мила Петрова, при нея и се лекувам. Единственото, което тя ми даде право на  избор бе замразяване на яйцеклетки. Категорична беше в етапите на лечението ми, като точно в  този момент ми даде спокойствие и ми помогна много чисто психически.

Общи условия

Активация на акаунт