Операция на миома-9

• 23 772
  • 390
  •   1
Отговори
# 150
Момичета, възможен ли е преглед по време на менструален цикъл като второ мнение и вземане на решение какво да се прави с миомите? Запазих си час преди 2 месеца за доц. Танчев в Токуда, а ще се окаже, че заради закъснения с цикъла през това време, ще бъда в менструация точно в денят на прегледа?
На мен ми се случи и прегледа се състоя.
Вие преценете, но няма да ви откаже преглед предполагам.

# 151
Да, може би първо ще му пиша. Важно е да знам със сигурност, защото ще ангажирам човек да ме закара до София сцециално за прегледа. От Габрово съм.

# 152
Операцията при доц Танчев струваше 1800. Имаше въпрос за алерголог на мен ми направиха консултация в Токуда. Просто кажете на доктора, че имате проблем. С доц Танчев се свързвам посредством имейл.

# 153
  • Бургас
Момичета, имам един теоретичен въпрос. Ако поради голяма миома на една жена й се наложи да й премахнат матката (със или без отстраняване на яйчниците), трябва ли тя да приема някакви медикаменти/хормони до края на живота си. Говорим за жена, която наближава възраст за менопауза. Какви са негативите за здравето на жената и качеството й на живот. Разбирам, че позитивите са, че не може да се разболее от рак на матката (и евентуално яйчниците, ако бъдат премахнати и те). Но най-вече ме интересуват всички негативи.

# 154
  • Sofia
Аз съм близо до менопауза и ми отстраниха матката, БЕЗ да ми отстранят яйчниците. Т.е все още не съм в менопауза, понеже хормоните си работят, макар да няма кръвотечение и това е по-добрият вариант. Никакви хормони не се приемат.
Какви са негативите - ами за всеки са различни, аз досега само позитиви съм усетила (писах и преди какъв обилен цикъл имах преди, който ме докара до анемия), но все пак тук е споменавано, че някои хора са склонни да напълнеят, малко по-нагоре четох за момиче със сраствания, които й предизвикват болка (честно казано и аз усещам подръпване чат-пат, което ми се струва нещо подобно, но при мен е много рядко и изобщо не ме притеснява), чувала съм за смъкване на пикочния мехур, понеже вече няма матка и т.н различни неща.

Според chatgpt, страничните ефекти може да са тези: (това е само ориентир, моля да не се приема за лекарско мнение)
Скрит текст:
Отстраняването на матката, без отстраняване на яйчниците (хистеректомия), обикновено има по-малко хормонални последици, тъй като яйчниците продължават да произвеждат естроген и прогестерон. Въпреки това, процедурата може да доведе до определени негативни последици, които трябва да се вземат предвид:

1. Физически последици
Хронична тазова болка: Някои жени съобщават за продължителна болка в таза след операцията.
Сраствания: Могат да се образуват сраствания в коремната кухина, което понякога води до болка или проблеми с други органи, като червата или пикочния мехур.
Усещане за липса на орган: Някои жени усещат физически или емоционален дискомфорт поради промени в тялото.
2. Емоционални и психологически последствия
Депресия и тревожност: Някои жени изпитват чувство на загуба или понижена самооценка, особено ако свързват матката с женственост или майчинство.
Промени в сексуалното желание: Макар че яйчниците остават, някои жени съобщават за намалено либидо, което може да бъде психологически обусловено.
3. Промени в тазовото дъно
Промяна в позицията на органите: Премахването на матката може да доведе до преразпределение на натоварването върху останалите тазови органи, увеличавайки риска от пролапс (спадане) на пикочния мехур или ректума.
Инконтиненция: Рискът от уринарна инконтиненция може да се повиши, макар че това не е универсално.
4. Влияние върху яйчниците
Намалена функция на яйчниците: Дори ако яйчниците останат, някои жени изпитват намалена функция на яйчниците след хистеректомия, което може да доведе до ранна менопауза.
Риск от тумори на яйчниците: Хистеректомията може да промени кръвообращението и хормоналната среда в таза, което в редки случаи може да увеличи риска от определени заболявания.
5. Други медицински рискове
Усложнения от операцията: Както при всяка хирургична интервенция, съществуват рискове като инфекции, кръвоизливи или проблеми със зарастването.
Стомашно-чревни проблеми: Възможна е временна или дългосрочна промяна във функционирането на червата.
Как да се минимизират последиците?
Физическа рехабилитация: Упражнения за тазовото дъно могат да помогнат за поддържане на тонуса на мускулите.
Психологическа подкрепа: Говорете с терапевт или се присъединете към групи за подкрепа, ако изпитвате емоционални трудности.
Редовен контрол при лекар: Това включва наблюдение на функцията на яйчниците и ранно откриване на възможни усложнения.
Обсъдете всички притеснения с лекаря си, за да се информирате за потенциалните рискове и как да се подготвите за операцията и възстановяването.

# 155
Здравейте! При мен се появи следният казус, затова искам да помоля за помощ. Координаторка на турска болница е показала документите ми на гинеколог там и той казал, че не съм за операция, а за проследяване. Аз съм с миома, която е с общ размер 11 см, но май са 2 миоми в една капсула. Та, искам да направя мед. консултация по документи с немски, френски или британски доктор, някой дали знае как се случва това? Ако някой има опит с операция на миоми в чужбина, ако може да ми каже как е взето решението за операция, какъв размер е била, местоположение и т. н. Миомата/ите ми нараства/т, откакто са открити, но е/са субсерозна/и - извън матката. Притеснявам се, че не мога да се оперирам всяка година, при поява на нови, ако имам склонност към рецидив.

# 156
  • Бургас
Обръщам се към вас за съвет. Имам миома, която при последния преглед беше 5см. Гинеколожката каза, че за сега трябва да я наблюдавам дали расте. До сега цикъла ми беше малко по обилен отколкото преди, но нищо фрапиращо. Просто втория-третия ден ми беше по-обилен. Но сега в последния цикъл нещата станаха доста сериозни. Днес ми е 12ти ден от цикъла и още продължава. От вчера ми тече по-малко и все си мисля, че ще свърши, но не. Утре ще се обадя на гинеколожката си. Какво се прави в такива ситуаци? Чувала съм, че се бие някаква инжекция за спиране на цикъла. Хормон ли е това или нещо друго?

# 157
  • Б
Миомата може ли да е причина за наличие на кръв в урината?

# 158
  • Бургас
Ако е от влагалището, но дали е от миома, полип, или друго. Дълги години имах прецапване около на овулация, оказа се полип. Махнах го, докарах си други проблеми, но това изчезна.

# 159
И аз имах кръв в урината при изследване, и когато коментирах с лекар, достигнахме до заключението, че вероятно цикълът ми не е бил приключил напълно. Правих изследването 3-4 дни след евентуалното приключване на менструацията. Моята менструация не е много променена откъм количество, защото винаги е била обилна, но пък кървя по 9-10 дни и ми се скъси цикълът - идва на 27-29 дни.
Миомата може ли да е причина за наличие на кръв в урината?

# 160
Здравейте!
Предстои ми отворена операция и ми се иска да си пусна изследвания предварително, ако може да споделите за нещо повече освен ПКК ?
Операцията ще е в Токуда и ще се радвам, ако може някоя дама да сподели повече информация и какво би препоръчала Hearts

# 161
[[b[/b]quote author=Alesanas link=topic=1662451.msg48927887#msg48927887 date=1733139827]
Здравейте!
Предстои ми отворена операция и ми се иска да си пусна изследвания предварително, ако може да споделите за нещо повече освен ПКК ?
Операцията ще е в Токуда и ще се радвам, ако може някоя дама да сподели повече информация и какво би препоръчала Hearts
[/quote]
В болницата ви взимат кръв при прием и изследват каквото им е необходимо и незнам дали има смисъл вие предварително да си пускате изследвания. А повече информация за операцията в Токуда ще мога  да споделя след няколко дни, тъй като ми предстои и на мен.

# 162
Желая ви успех и всичко да мине! 🍀

# 163
Операцията при доц Танчев струваше 1800. Имаше въпрос за алерголог на мен ми направиха консултация в Токуда. Просто кажете на доктора, че имате проблем. С доц Танчев се свързвам посредством имейл.

1800 лв операцията (отворена/лапароскопска) + цената за стая (около 130 лв/нощ за споделена) + избор на екип (900 лв), правилно ли смятам?

# 164
Мисля, че е 1800 лв., в който влизат и нощувки. Все пак се взимат и около 1000 +/- от НЗОК. Самата операция е около 1400 лв., останалото са нощувките.

1800 лв операцията (отворена/лапароскопска) + цената за стая (около 130 лв/нощ за споделена) + избор на екип (900 лв), правилно ли смятам?

Общи условия

Активация на акаунт