Операция на миома-9

• 23 823
  • 390
  •   1
Отговори
# 240
3350 в Плевен,  Света Марина,  хистеректомия с отстранени и яйчници. Това е ИЗБОР НА ЕКИП, ИНАЧЕ СЪМ С НАПРАВЛЕНИЕ.
Благодаря за отговора, при кой лекар бяхте?

# 241
Токуда ,с направление,отворена операция на миомни възли без премахване на матка ,в самостоятелна стая -2400лв през декември 2024

# 242
Какви са тези 3350 за избор на екип?!

Цитат
https://lex.bg/laws/ldoc/2135527794/
НАРЕДБА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ ПРАВОТО НА ДОСТЪП ДО МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
Чл. 31. (Нов - ДВ, бр. 5 от 2011 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 53 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 22 от 2016 г., в сила от 01.04.2016 г.) Лечебните заведения определят цената за избор на лекар/екип за конкретна дейност по чл. 28, като цената за избор на лекар не може да надхвърля 500 лв., а за избор на екип - 900 лв.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 53 от 2011 г.) Не е допустимо определянето на различни цени за избор на лекар/екип в зависимост от сложността и/или продължителността на манипулацията, интервенцията/дейността, която ще бъде извършена на пациента, както и от заеманата длъжност, в т.ч. академичната длъжност, трудовия стаж и научната степен на лекаря/лекарите от екипа.

Виж и тук
https://www.nhif.bg/bg/online/answers/51802

# 243
Явно има как да го формулират, защото в "Майчин дом" едно момиче е платило 3500 лв. за лапароскопия. В "Токуда", с направление, доплатих 1720 лв. за отворена миомектомия, 4 дни в обща стая.
Какви са тези 3350 за избор на екип?!

Цитат
https://lex.bg/laws/ldoc/2135527794/
НАРЕДБА ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ ПРАВОТО НА ДОСТЪП ДО МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
Чл. 31. (Нов - ДВ, бр. 5 от 2011 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 53 от 2011 г., изм. - ДВ, бр. 22 от 2016 г., в сила от 01.04.2016 г.) Лечебните заведения определят цената за избор на лекар/екип за конкретна дейност по чл. 28, като цената за избор на лекар не може да надхвърля 500 лв., а за избор на екип - 900 лв.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 53 от 2011 г.) Не е допустимо определянето на различни цени за избор на лекар/екип в зависимост от сложността и/или продължителността на манипулацията, интервенцията/дейността, която ще бъде извършена на пациента, както и от заеманата длъжност, в т.ч. академичната длъжност, трудовия стаж и научната степен на лекаря/лекарите от екипа.

Виж и тук
https://www.nhif.bg/bg/online/answers/51802

# 244
В Майчин дом  дъщеря ми плати с направление за лапароскопия на миома по-малко от 1450 лв. Това включваше избор на екип 900, индивидуални инструменти около 450, не помня точно и стандартния болничен престой в обща стая. Платихме ги на касата, като преди операцията платихме само инструментите,  за да ги изпишат от аптеката. Първоначално дори не ги бяха включили, чак като казах, че ще е с индивидуални инструменти, ги допълниха. Другите плащания - при изписването. Без инструментите щеше да е под 1000. Направи ми впечатление, че всичко е много точно, една стотинка допълнителна не са ни тарифирали.

ПС Не е нужно да ме цитираш, ясно е за кой пост се отнася. Моля, сложи цитата в скрит текст, че става  трудно за четене.

Последна редакция: нд, 16 фев 2025, 12:16 от Diorela

# 245
  • Бургас
Какво е индивидуални инструменти?
Еднократни ли? Защото иначе ми звучи като да са взели ползвани инструменти от някоя друга операция Grinning
Иначе за тези 3350лв едва ли всичко е за избор на екип.

# 246
😆
Аз забелязвам, че има разлика в цената, дори между различни лекари от едно отделение. От една страна, може би е титлата. Но дори и да не е титла, по някакъв начин е уредено официално при едни доктори да е една цена, при други да е друга. Доплащане винаги има, явно размерът е различен.

Последна редакция: нд, 16 фев 2025, 16:32 от anmasu

# 247
В наредбата е забранено допълнително заплащане заради титла. Регламентиран е максимума - за лекар 500, за екип 900 лв. Не се спазва това, че избираш лекар, плащаш за екип, но това навсякъде го правят. Може да бъде по-малко, но не и повече. И трабва да са обявени тези цени.

Индивидуални инструменти - да, еднократни.

# 248
Не знам какво гласи наредбата, знам каква е действителността. И на преглед в държавна болница са ми казвали, че защото докторът е вече с някаква титла, цената на прегледа е еди каква си, пак казвам - в държавна болница. Моето доплащане е реално, доплащането от 3500 лв. в "Майчин дом" също е реално. Вероятно и цените в Плевен са съвсем действителни. И се издават съответните финансови/отчетни документи, върху които е печатът на болницата, аз поне имам такива.

# 249
  • Бургас
А как може да се разбере дали са ползвали индивидуалните инструменти или са прибрали парите в джобче.

# 250
3350 в Плевен,  Света Марина,  хистеректомия с отстранени и яйчници. Това е ИЗБОР НА ЕКИП, ИНАЧЕ СЪМ С НАПРАВЛЕНИЕ.
Благодаря за отговора, при кой лекар бяхте?
Д-р Галин Радински

# 251
😆😆😆 То не можеш да бъдеш сигурен в нищо, след като ти сложат упойката. С Господа напред!

# 252
А как може да се разбере дали са ползвали индивидуалните инструменти или са прибрали парите в джобче.

И аз съм си го мислила това, но съдейки по цялата ситуация, предполагам ,че е било така. Освен това ни дадоха протокол от операцията със снимка на миомата. Беше огромно чудо. Чаках в коридора и хирургът излезе и ми каза как е минала операцията, каква е била миомата, всичко. Но по-важно ми беше, че всичко мина добре, дъщеря ми се възстанови бързо. Надявам се да няма нови миоми.

# 253
Здравейте дами
Преди няколко дни ми откриха киста-миома и аз не знам какво е.
Живея в Англия... Тук е под всякаква критика здравеопазването. Първо да кажа че правят цитонамазка на 3 години и не се притесняват от това. Моята последна цитонамазка беше добре. Преди около 6 месеца започна леко зацапване което напоследък ескалира в кървави съсиреци 3-4 дни след като ми е свършил цикъла. Посетих личния лекар и ми даде направление за ехограф,  но то дори не е при гениколог. Жената която ми направи ехографа не е гениколог тя просто прави ехографа и каза че имам киста от дясно  и миома за която знаех.
Говорих с личния лекар след 2 дни когато беше вече получила ехографския репорт и тя каза че мислят че е миома но се чудя жената която ми направи ехографа толкова ли не може да види дали е киста или миома... Сега си мисля най лошото и тъпото е че трябва да чакам всичко е толкова мудно тук....Направо ме побъркват. Много се притеснявам.
В България щях да отида при гениколога ми и щях да знам миома е или не е от първия път. Всичко в Англия е създадено да те разкатава до безобразие. Днес звънях 5 пъти на личния ми лекар защото искам да си уредя частно посещение за ядрено магнитен резонанс и искам да си платя за да мога да мина по- бързо иначе ще чакам месеци... И дори и да искам да си платя не мога просто да си резервирам час и да отида понеже личния ми лекар трябва да изпрати писмо до клиниката в която искам да си уредя платения ЯМР...а личния ми лекар може да ме приеме чак след 2 дни.
Има ли дами от Англия които са се сблъсквали с това и какво бихте ме посъветвали.

# 254
Мои близки, живеещи в Англия, си хващат самолета и си идват, като имат по-сериозни здравословни проблеми. Късметлийка си, че си българка, а не англичанка.  Все пак имаш вариант.

Общи условия

Активация на акаунт