Градинарство - моето хоби 35

• 38 649
  • 746
  •   1
Отговори
# 255
А не, не си ги давам. Joy

# 256
Nelina, Sofyia разкошни са станали градинките ви. Нещата наистина се получават по-бавно , но пък резултатът си заслужава и удоволствието докато го правиш разбира се…
Аз се спрях за засаждам храсти , че при мен мястото не е много голямо. Лавандулите са ми достатъчни, а и колкото повече ги режа , толкова повече порастват. И направо ми превземат цветната леха. А аз харесвам цветните си лехи за сезонни цветя . Есен и пролет се окопават основно и творя наволя Simple Smile  есента слагам пролетни луковици , лалета, нарциси и всякакви пролетни цветенца . Края на пролетта - летните. Хамалогията е повечко , но го правя защото ми харесва. Може би се повтарям , но пак качвам буйната ми леха с летни астри

# 257
И аз да попитам за тази снимка- в дъното до стената и около огнището някаква Лоницера ли е?

# 258
  • Пловдив
Да ,Лоницера Нитида .Тази до стената е точно на 1 година .Много бързо расте а сгъстява .
Тази от страни съм я сяла година по-рано ,но май е Лоницера Мейгрин ,пак беше без етикет  .По-различна е ,по не ми харесва .

Тъкмо поглеждам през прозореца .Оказа се ,че поя не само пиленца ,а и чуждите котенца .

Последна редакция: ср, 21 авг 2024, 14:19 от nelina_london

# 259
  • На морето!
И змии също поиш, ако има в района. Wink

# 260
  • Пловдив
Не съм се замисляла ,но никой наоколо не се оплакал от змии .Нямам фобия към тях ,пък и са предимно полезни  в борба с мишките .

# 261
Скоро засадих няколко костилки от една разкошна слива която има комшийката ми. Нейната също е от костилка и затова се реших и аз да пробвам.
Та това излезе, едното е със сигурност трева някаква, а другото дали е трева според вас (отбелязаното със стрелката)?

Скрит текст:

# 262
Не ми прилича на слива на мен, по скоро е пак някаква трева.

# 263
В никакъв случай това не е слива .

# 264
Това със стрелката ми прилича на къпина, а другото на глухарче.

# 265
Здравейте, много се радвам на цветните ви градинки, много добре се справяте. Ние все още нямаме оформен двор и за садене и дума не става. Проблемът при нас е, че къщата е ориентирана на запад, и в нея, и на верандата е адска жега, което обезсмисля стоенето навън. Иска ми се да направим нещо хем да е красиво, хем зелено и да не ни скрива гледката към двора. Варианти _тента, влечащи растения на някаква конструкция, дърво с много листа и не голяма коренова система, да не пречи на къщата. Вие как смятате, че ще е добре? Също да попитам, кога се залагат части на  поливна система, сега, преди да е оформен двоеът, или може и после?

# 266
Поливната може да се направи веднага след като изясниш концепцията какво къде ще расте. Ако нямаш опит с градина досега, вероятно в първите години ще променяш и разместваш доста, докато си дойде всичко на мястото.
За сянка бих засадила дърветата веднага, още тази есен. Трябва им време да пораснат. Но пак трябва да е ясна концепцията къде какво да садиш.
Докато пораснат дърветата, сложете и една пергола с пълзящи растения за лятото, още догодина ще си седите на сянка под нея.

# 267
Юг, запад - всичко става щом има вода. Просто подходящи растения. Мисли за Средиземноморска градина?
Нашата сянка е от 2 чадъра. Ако беше преди 20 г, когато мислехме къщата, щях да мисля за пергола. И сега не е късно де…
Само не залитай по лозички и грозде …
Ума бързорастящи дървета.
И друг път съм писала - консултация, проект от ландшафтен специалист е добре да има. Така или и сме озеленяването е задължителна част от всеки проект. Защо си го спестяват хората?
За да не е спам - дърво червено Франджипани от един друг край на света:)

# 268
Може да помислиш и за някаква площадка с масичка на североизток. Така ще имаш сутрешното лятно слънце и после сянка. Ако там е трева, може да се направи с плочи, да се украси със сенколюбиви цветя, примерно хоста.
На лятната веранда, аз не бих слагала тента, защото под нея е задушно. Единствено зеленината дава малко хлад, а и ще засенчва и охлажда къщата. Наскоро гледах, специалист каза, че едно дърво се равнява на няколко климатика. Евентуално може от навиващите се тенти, за да ползвате и когато вали, но д се съобразят височините на тента, когато е пусната и зеленината, за да не си пречат.
Верандата може да озеленяваш с едногодишни увивни, така лятото ще е сянка, а зимата ще има слънце. Например ипомея. Вярно, че ще има поистване, като изсъхне, но си заслужава, според мен.

Последна редакция: сб, 24 авг 2024, 10:17 от Diorela

# 269
Може да помислиш и за някаква площадка с масичка на североизток. Така ще имаш сутрешното лятно слънце и после сянка. Ако там е трева, може да се направи с плочи, да се украси със сенколюбиви цветя, примерно хоста.
На лятната веранда, аз не бих слагала тента, защото под нея е задушно. Единствено зеленината дава малко хлад, а и ще засенчва и охлажда къщата. Наскоро гледах, специалист каза, че едно дърво се равнява на няколко климатика. Евентуално може от навиващите се тенти, за да ползвате и когато вали, но д се съобразят височините на тента, когато е пусната и зеленината, за да не си пречат.
Верандата може да озеленяваш с едногодишни увивни, така лятото ще е сянка, а зимата ще има слънце. Например ипомея. Вярно, че ще има поистване, като изсъхне, но си заслужава, според мен.
Мислих за тента, но идеята за зеленина за сянка повече ми допада. Размерите обаче са 11х3 м на верандата и ако е пергола, много голяма ще е. Стилът на къщата е модерен и дървена пергола не би стояла добре. Мисля, има от алуминий, може да е антрацит като дограмата. Виждала съм дива лоза увивно, доста добре засенчва, но не цъфти. Рози увивни  не знам как ще покрият площ от 33 кв.м, ипомея също. Честно казано, и аз си мислех за ландшафтен проект, но не знам добър проектант. От арх., която ми прави проекта за къщата, не съм доволна. Кой знае на какъв ще попадна. Предпочитам аз да си измисля всичко, като прочета повечко. Много искам да засадя смокиня, харесваме плода, как се грижите за нея?

Общи условия

Активация на акаунт