Градинарство - моето хоби 35

• 38 713
  • 746
  •   1
Отговори
# 405
...Все пак повечето листа са здрави и не съм сигурна дали тези, които излеждат болнави не са просто пред опадване (не е вечнозелен вид).
Аз си помислих същото, като видях снимките. Но ако има заболяване по листата, трябва да се напръска, след като опадат листата, за да не се запазват спори в пъпките. Аз използвам Бордолезов разтвор (Бордо микс, за по-лесно), може да се смеси и със сяра (Акоидал). Един път след като паднат листата, един път напролет преди разлистване, след това може трети път след като прецъфти.

# 406
Лавровишните ми новита напоследък имат едно покафеняване по краищата на листата.Някои листа изцяло покафеняват и опадват. Някой има ли този проблем. В агроаптеката ми дадоха да пръскам със скор, но засега не виждам ефект. Отделно имам две изцяло покафенели.

# 407
Момичета, как се наричат дървета, чиито корони формирани върху плосък каркас? Не мога да открия в никой разсадник. Снимката е за пример

# 408
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
точно тези ми приличат на фикус бенджамин.
не се сещам за листопадно дърво, което да съм виждала оформено така.

# 409
Виждала съм такива, мисля че бяха от рода на клен, платан, нещо с подобни листа беше. Принципно всяко дърво може да се оформи така... и всякак, ако го подхванеш навреме.

# 410
  • Deutschland/HE
В парка на Шонбурн имаше и кестени оформени по подобен начин.

# 411
Наясно съм, че има различни видове дървета. Интересува ме как да търся в търсачка, за да видя в кой градински център ги има така оформени? На руски - дерево на шпалере, има термин.

# 412
Аха, грешно разбрах въпроса. На български също съм го срещала като шпалир.

# 413
  • Пловдив
А,аз го бях срещала онлайн като нещо друго ,просто ,но не мога да се сетя къде .Дървото бе Ликвидамбър ,това го помня  Confused .Ще мъча да се сетя .

# 414
Разбирахте ме )). И съм сигурна, че бях засичала някъде даже на адекватни цени и не намирам (.

# 415
Не мисля, че у нас е навлязла тази мода, още по-малко разсадниците да продават вече формирани дървета.
Поддръжката изисква непрекъснато рязане и увиване на младите клони. Не е лесна.  Това по-скоро ти си го правиш  - купуваш млади дръвчета и започваш да ги оформяш постепенно.
Лозовите насаждения се формират и поддържат по подобен начин върху колове и опънати хоризонтални телове, в няколко реда.
Ако много държиш, подобен ефект можеш да получиш с рамка и увивен храст, което ще е по-просто и бързо.
https://www.ogorod.ru/ru/sad/care/17367/Kak-vyrastit-derevo-na-s … ashchie-sorta.htm

# 416
Работа е там, че не ми се чака тепърва да порасне )). Нановски предлагат хоризонтална черница, например. https://clematis.bg/product/morus-alba-giant-fruit-gigantska-chernica-za-syanka

# 417
Че как ги видя тези чернички да са пораснали?! Те едва са стигнали до горе.
А кк се мести и пресажда пораснало дърво, нали си наясно. Трудно оцеляват.
Затова ти казах рамка и бързо растящ увивен храст. Няма да имаш и толкова трудоемко оформяне и поддръжка.

# 418
# 419
Не мисля, че у нас е навлязла тази мода, още по-малко разсадниците да продават вече формирани дървета.
Поддръжката изисква непрекъснато рязане и увиване на младите клони. Не е лесна.  Това по-скоро ти си го правиш  - купуваш млади дръвчета и започваш да ги оформяш постепенно.
Лозовите насаждения се формират и поддържат по подобен начин върху колове и опънати хоризонтални телове, в няколко реда.
Ако много държиш, подобен ефект можеш да получиш с рамка и увивен храст, което ще е по-просто и бързо.
https://www.ogorod.ru/ru/sad/care/17367/Kak-vyrastit-derevo-na-s … ashchie-sorta.htm

Наскоро бяхме в Копенхаген и по пазарите продаваха така оформени дървета.
Питах домакина ни, как го поддържат това дърво ( имат на входа, вкл имаше и ябълки), каза, че няма идея, а и за последните 4-5 години не е виждал нито да го подрязват, нито да го оформят.

Общи условия

Активация на акаунт