Градинарство - моето хоби 35

• 38 720
  • 746
  •   1
Отговори
# 390
Поръчах си парфюмна роза, вдъхновена от Доня Дафина Hug. И сега я чакам да дойде. Нямам търпение. Като пристигне мога ли да я засадя или да чакам пролетта?

# 391
Как отглеждате пампаската трева и каква е тайната? Simple Smile Колко години й трябват да цъфне?
Две поредни години засаждам от купено стръкче и... нищо. Миналата година едната изчезна през зимата. Тазгодишната е пораснала до 1 педя - вижда се, че не вирее с желание. А страшно много ми харесва, но явно не я слагам на подходящо място - много слънце ли обича, торове?
Благодаря Simple Smile
Имам една купена преди около 3 години, тогава много ми харесаха. Сложила съм я почти до оградата, но нещо ми мина мерака и тайно се надявах кротко да се спомине. Веднъж не съм я поляла това лято, за тор дума да не става, цял ден е на слънце, обаче и се живее определено, даже и цъфна. Та от моите наблюдения явно трябва да и допадне местото.

# 392
  • Пловдив
Как отглеждате пампаската трева и каква е тайната? Simple Smile Колко години й трябват да цъфне?
Две поредни години засаждам от купено стръкче и... нищо. Миналата година едната изчезна през зимата. Тазгодишната е пораснала до 1 педя - вижда се, че не вирее с желание. А страшно много ми харесва, но явно не я слагам на подходящо място - много слънце ли обича, торове?
Благодаря Simple Smile
Нищо конкретно не се прави .Обича много слънце  .При нас се полива от пръскачките на тревата и никога не съм я торила .Трябва да се привързва преди зимата ,за да не влиза и замръзва вода ,но аз не го правя .В следствие на това ,всяка пролет като я изрежем на 20тина см .  има изгнило в средата ,но го изчиствам и не се отразява .

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 17:55 от nelina_london

# 393
Много, много, много слънце иска пампаската трева и поливка през лятото. Имам 5 броя, насадени пред един сандвич панел - обърнат на запад. Като почне да пече в 10 сутринта, та до залез. Ламарината на сандвич панела се напича до разтопяване.
Не обича задържане на влагата и течение.
Цъфти на втора, трета година. Но и аз не купувам растение с две листа.
Много много красиви.

# 394
  • Варна
Пускам питане и тук:
Имам нужда от съвет за новозакупена магнолия. В петък я получих и е за подарък, но не ми изглежда добре. Моля за мнение и съвети, че не ми се иска да подарявам болно растение.
Скрит текст:

# 395
Върни им го, щом не отговаря на описанието.
Със сигурност обявата не е била “продавам болна магнолия!”

# 396
Здравейте, искам да ви питам с какво изрязвате пампаската трева всяка година. Имам 4 броя.Търся някакъв инструмент, с който да става по-лесно. Телескопична ножица за клони не ми върши добра работа. Също ми трябва такъв инструмент и за да оформям стъблото на Юката от ниско растящите листа.

# 397
За листни и за тънки клончета ми е най-удобно с електрически храсторез.

# 398
  • Варна
Върни им го, щом не отговаря на описанието.
Със сигурност обявата не е била “продавам болна магнолия!”
Май си права... Малко ме е яд, защото като я поръчвах казах, че ще е за подарък и помолих за съвет кой вид да взема. Едва ли ще я върна, по-скоро ще я оставя за себе си и ще се опитам да я отгледам. Все пак повечето листа са здрави и не съм сигурна дали тези, които излеждат болнави не са просто пред опадване (не е вечнозелен вид).

# 399
  • густо майна Филибето
Здравейте, искам да ви питам с какво изрязвате пампаската трева всяка година. Имам 4 броя.Търся някакъв инструмент, с който да става по-лесно. Телескопична ножица за клони не ми върши добра работа. Също ми трябва такъв инструмент и за да оформям стъблото на Юката от ниско растящите листа.

Юките с ножица с дълги дръжки, за храсти,за да не  доближаваш. Ето такива: https://knifeshop.bg/product/nojica-za-hrasti-okatsune-231-s-dalgi-drajki-57-sm
Пампаската може да опиташ с храсторез. Предполагам знаеш - с ръкавици, дълги ръкави и никакви голи крака.

Аз имах розова като на Нелина, но моята отиваше повече към бежово. Във всеки случай не ѝ беше трайна окраската. Цъфна трета или четвърта година, порадвахме се няколко години, след което имаше една люта зима, при което сърцевината измръзна, и пролетта излязоха околовръст едни тънки стръкове. Решихме, че няма повече да я чакаме, и без това борбата с нея беше до кръв, буквално Simple Smile
Сега имам една доста по-компактна, макар и не така красива. Стрижа си я с лозарската ножица и без чужда помощ.

Днес снимах една розова, която е по-розова, отколкото на снимката. Садена е в края на 2022г, но вече цъфти! Там я грее не повече от половин ден, но изглежда, че ѝ харесва.

# 400
Имаше клипче, което сега не мога да намеря. Накратко - събират се листата на пампаската трева нагоре и се овързват със сезал. Така, както се приготвя за зимата. Нахлузва се отгоре надолу чувал с подходящ размер. Изрязва се в долния край с храсторез (вероятно, че не ги познавам много машините). Така става лесно, бързо и без досег с листата. Поне така изглеждаше на клипа.
Аз лично режа напролет, само изсъхналите и повредени листа. С лозарска и обикновена ножица. Ръцете в платнени ръкавици и с дълъг ръкав.
Зимата овързваме стегнато със сезал при първа прогноза за отрицателни температури.

# 401
В пространството между сградите при офиса ни, има вътрешен двор. Много е красиво и лете и зиме. Не съм сигурна каква е тревата. Късна есен ги овързват.
Лято

Зима

А има и едни магнолии, които сега цъфтят пак. Пълна сянка е това място. Тази снимка е от Април.
От 1 месец пак е в цвят

# 402
Това ми прилича повече на рододендрон.

# 403
Рододендрон е, и моят пусна няколко цвята по никое време.

Съседите са отгледали много красива трева, според гугъл е Miscanthus sinensis. В момента цъфти и е разкош. Снимка от нета

# 404
Това ми прилича повече на рододендрон.
Да извинявам се. За грешката. … едно мисля - друго пиша…

Общи условия

Активация на акаунт