Градинарство - моето хоби 35

• 38 130
  • 746
  •   1
Отговори
# 120
И аз режа ако нещо пречи по всяко време, освен зимата. То и за растението е по-добре да отрежеш малкото клонче възможно най-бързо, вместо да му чакаш сезона и дотогава да стане дебел клон. Миналата седмица орязах един клен, сигурно не му хареса, но нямаше как.
Друго е подрязването за цъфтеж, например при рози и всякакви цъфтящи растения. Там спазвам правилата, защото искам да цъфтят обилно.

# 121
  • Пловдив
Много Ви благодаря за мненията !
 Смрадликата ще запълва дупка между две растения .И понеже две клончета дръпнаха много във височина ,предположих че трябва да режа  ,за да сгъсти .Тъкмо ще изсуша листата  .

# 122
Мушкатата не трябва да се поливат много защото започват да гният . Аз поливам по много и макар отгоре да е сухо на долу е влажно , а сакъзите поне през ден . Не се влияят от жегите , но съм забелязала мушкатата , когато е много топло им се свиват листата .

# 123
Да, мушкатите не обичат много вода .. моите саксии си поливат веднъж седмично в добрия случай Simple Smile

# 124
Вчера посетихме отчаяната ми градина - сух вятър и скъсахме листа от краставиците и доматите за консултация в агроаптека. Краставиците имали акари, а доматите - мана и едни химии за пръскане купих с кратък карантинен срок, но не ми е на сърце, ще почета малко за друг начин на справяне.

# 125
Да, мушкатите не обичат много вода .. моите саксии си поливат веднъж седмично в добрия случай Simple Smile
Точно на обратното мнение съм. Южна тераса, поливат се всекидневно

За мана пръскам с мляко с няколко капки йод

# 126
  • Варна
Някой гледа ли лоницера Нитида в саксия? Купих една не много голяма в края на лятото миналата година и я прехвърлих в голяма саксия. Изкара зимата навън с нормално според мен опадване на листата а напролет се разлисти и до скоро си вървеше съвсем добре, но от няколко седмици забелязвам, че започва да съхне. На слънце е почти цял ден, полива се с капково през ден, почвата не пресъхва, засадена е в торф с перлит, саксията е по-широка от колкото дълбока, бетонна е и като я напече се нагрява доста. Обяснявам подробно, за да станат ясни условията при които я гледам.
Какво ще ме посъветвате?

# 127
Аз препоръчвам да засенчиш саксията с нещо, никое растение не обича да му е горещо на корените. Аз пред всички големи саксии слагам ниски сандъчета с рошави цветя, които да стигат горе-долу до ръба на високата саксия. Или във високата саксия по ръба сея нещо, което да се спусне надолу. Ако няма как да засенчиш с цветя, помисли около самата саксия да сложиш някаква рогозка, или декоративна дървена преградка. Или да я обвиеш с алуминиево фолио, също помага.

# 128
  • Пловдив
Не съм сигурна колко дълго може да изкара Лоницерата в саксия,дори и в голяма  .Миналата година гледах Лоницерите около 3 месеца в саксии ,докато им подготвя повдигнатата леха .Бяха на място ,което е  слънчево само половин ден .Изобщо не се чувстваха добре .Не само че не пораснаха в този период ,но и цветът на листата бе по-жълтеникав .
 В разсадник не съм виждала големи лоницери в саксии -най-много са на 1,5г до 2г .
Споделям мнението на Флокс ,че растенията се чувстват най-добре със засенчени корени .

# 129
  • Варна
Phloxx, благодаря за идеите! Ще помисля как да засенча или просто ще преместя саксията, пък да видим дали ще я спася.
Двора не е готов и нямам почти никакво поле за развихряне а иначе от мерак купувам някакви растения, които после се чудя къде да садя и айде в саксии Simple Smile

Нелина, тя е малка, висока е не повече от 30-40см, около 70см диаметър и не е особено гъста, но да, явно не се чуства добре. Само се чудя, щом листата съхнат дали има шанс или е загинала.

Последна редакция: ср, 03 юли 2024, 22:39 от mentolka

# 130
  • Пловдив
mentolka ,не се притеснявай !Куче марка са  .Дори и да не и харесва в саксия ,може да линее ,но  не мисля ,че ще загине .

# 131
  • Между гори и планини
Защо не я засадите в двора?
Моята беше 15 см когато я засадих вън на открито. Иска много вода, първата година малко порасна, като всички храсти, първо прави корени, после клони . На втората година прескочи оградата. Бях ѝ дала пръчка да се катери по нея. Имах две - една на пряко слънце цял ден и една на полу сянка. Зимата оцеля тази която е на пряко слънце. Вече е на 4 години и е огромна, но поливам всяка седмица поне 2 пъти много обилно.

# 132
  • Варна
Защото предстои терасиране на двора и съответно копане, промяна на нива и т.н. а този процес се бави повече от колкото ми се иска. И току забърсявам някое растение от някъде. Купувам мънички,  хем са евтини, хем да има шанс да оживеят в саксии и да не ме е много яд ако умрат, хем да им се радвам на верандата. По същия начин гледам индийски люляк, нандина, божур.
Почти успях да уморя един физокарпус и спирея японика, бяха в малките саксии и ги забравих, 6 дни не бях ходила на мястото. Спиреята я бях отписала, но я преместих на по-сенчесто и от голи пръчки след две-три седмици покараха нови листенца, вече е в двора, дано се прихване и да ѝ пасне мястото.
Благодаря ви момичета! Чета ви постоянно, не се включвам, защото при мен всичко е на проба-грешка.
Да покажа все пак нещичко и да похваля цветето гаура. Възхитена съм Simple Smile
Скрит текст:

# 133
Здравейте!
Поздравления на всички за постигнатите резултати в градините Simple Smile
Аз съм начинаеща в занаята, но имам голям мекар да си направя хубава и зелена градинка.
В нашето населено място почвата е много глинеста - какво бихте порпеоръчали да садя за озеленяване?
Онзи ден взех от кауфланд много Конифери и лавандули. Ще ги наредя едно до друго - едно конифери, една лавандула и така около цялата къща през около 1,25м. Не знам дали ще потръгнат предвид глинестата почва.
След това смятам да сложа текстил против бурени и ограничител за трева. Между тях ще взема да сложа и боров мулч. Мисля, че ще стане красиво.

# 134
На първо търсене в гугъл за глинеста почва - висок флокс, хелениум, бергения, лигустер, бамбук, тис, туя, лавровишна, котонеастер.

Общи условия

Активация на акаунт