Детето ми не иска да се храни

• 2 101
  • 59
  •   1
Отговори
Добър ден на всички детето ми е на 1г и 6 месеца пием кисело мляко , имаме голям проблем със храненето на всякакъв вид храна.
Приема от време на време банан, краставица , суха паста не знам какво да правя вече ?

# 1
Като му никнеха зъбите синът ми беше минал изключително на течна храна и то най-вече адаптирано мляко.
На година и половина пробвайте в кисело мляко да натрошите бисквитки или сухарчета.
Предлага ли ли сте попара - сухар, сирене, малко захар и водичка или чай?
Супичка? Може и пасирана.

# 2
Пробвала съм всякаква храна супи , сирене , нишесте каши нищо не иска бута ръцете ми и не и не. Не знам се притеснявам

# 3
От кога е така детето? Със захранването имахте ли проблем?

# 4
Аз бих изхвърлила всякакви солетки, бисквитки и друг детски джънк и ако яде нещо поне да е качествено, полезно и питателно. Моркови на лентички, ябълки, круши,  грозде, диня на малки хапки - такова разнообразие има в момента, че е срамота да не се използва, в малки купички може да се транспортират навсякъде.
Освен това бих махнала и всякакви подхапвания между храненията, ако ще и една хапка да са. Три основни и две междинни закуски са стандарт неслучайно.

# 5
Не,ядеше всичко което и се готвеше и даваше. Изведнъж престана да яде храна кисело мляко само не отказва!

# 6
Моето около тази възраст му избиваха кътници,  ядеше филия масло с вафла, нищо друго. Преди това хапваше от всичко. Най-лошото е, че си остана злояда. Сега яде супа топчета и спагети нищо друго. Съвета ми е да си предлагате храната и нищо друго,  макар и да отказва. Защото свикне ли, край.

# 7
Има моменти насила и давам и пак бута храната и я плюва независимо какво е

# 8
Дъвче ли? Пробвали ли сте да й дадете парче хляб, да гризе сама? Нашето малко дете имаше период, в който ядеше само солени бисквити и пица, беше на около 1.6-2 години. Беше много тегаво, но отмина. В киселото мляко пробвали ли сте да слагате бисквитка (поне)? Или например мусака с кисело мляко, щом обичакисело мляко? Или да сложите пред детето киселото мляко и да редувате хапка храна, хапка кисело мляко?

# 9
Ппобвали сме всичко

# 10
Продължавайте да предлагате упорито. Ориз също върви с кисело мляко, картофи печени с месо също може, домати и краставици със сол, таратор, фрикасе много обичат моите.
Докато не се откаже 10 пъти някоя храна не вярвайте че не се харесва. Много им се променят вкусовете.
Също при нас работи хранене на пейката с храната от кухнята. Сядаме там, гледа децата и яде докато е топло.

# 11
С риск да събера всеобщото неодобрение - нищо не правете.
Спрете да карате детето да яде насила.
Давайте храна , оставете някакво време да седи, после я приберете и толкова. А ако още като види храната започва да крещи за “Не”, то я махнете още тогава.
Нищо не печелите като насилвате или убеждавате детето, то просто ще Ви прави на пук.

Когато има много забрани през ежедневието (Не ходи там, не пипай, не натам а насам, прави това, донеси, остави, прибери),  там където могат да се наложат като кажат “Не” и наистина да е “Не” е точно ханенето, памперса, преобличането и тн…
Детето вижда, че там Ви е слабото място и си държи на ината.
Моят син, щом навърши 1г , започна прогресивно да намаля храната, стигнахме до момент, в който основната му (и единствена храна) беше адаптирано мляко.
Абсолютно всичко съм пробвала, абсолютно нищо не работи категорично и завинаги. Може да започне да яде нещо, но няма да е постоянно, днес пиле му е любимо - утре вече го мрази.
Просто не натискайте излишно, предлагайте поне 2 неща и нека си мисли, че контрола е в неговите ръце. Като каже “не” - тогава Не! 
Щом яде кисело мляко - добре. Можете да добавите неща в него(примерно мюслитата от ДМ са готини), с риск да спре и него да яде (моят така спря и него, НО вашето дете може да му хареса повече).

Във форума съм писала не веднъж, че детето ми не яде, почти никой не ми е казал “спокойно, повечето са така”, на живо когато говоря с други майки , повярвайте ми - повечето деца са така - ядат по 1-2 неща.. Да не кажа, че има случаи покрай мен, на деца ядящи само хляб и мляко до 3-4г възраст.

Та извън перфектните майки и деца на форума, в реалният живот има и нормални хора, които се предават и дават количества солети , само и само да е хапнало нещо детето, дават захар, дават сокове, децата им още пият мляко, спят с биберони, на 2г са с памперси и тн, но са щастливи и здрави.

Няма да е вечно така, горе главата.

# 12
Пържени картофи яде , краставици също но манджи надробя ли и се опитам да давам гледай кво стана , тръскане пискане и край!

# 13
Първото ми дете преживя нещо, което отключи така наречения режим на самоунищожение. При това нямаше адекватен педиатър или друг специалист да ме насочат. В течение на 2 месеца се борих да не умре от глад, защото на почти 3 години и половина можеше да изкара денонощието с половин кофичка кисело мляко или едно бебешко плодово пюре (бурканче) при това тежеше 9 кг! В същото време беше почти нонстоп на антибиотици, болна. Когато синът ми, второто дете , на три години едно лято започна да яде основно таратор и салата казах, ок. Питам, предлагам няколко неща, каквото реши - важното е храна да има в стомаха и да постъпват някакви калории. Тръгна на градина есента и храната започна да не му стига, вземах го гладен, вечеряше в 17 и в 19 часа.... От дете, което ядеше почти всичко стана дете, което яде само няколко неща, днес яде едно, утре вече не го поглежда и минава на друго... В първи клас се наложи да му давам пари и да си купува сам, защото ако сложа нещо от вкъщи го връщаше недокоснато, кетърингът оставаше на близнат, сутрин не закусва, в училище не яде, у дома яде в 16 зверски гладен и до 21.си навакса. Прояде. Не винаги ми харесва, но изборът е негов. Както някой написа, храната е един от малкото начини да имат пълен контрол над нещо. Вече е на 11, здрав е, спортува, слаб е - 145см/34 кг, пълен с енергия.

# 14
Пържени картофи яде , краставици също но манджи надробя ли и се опитам да давам гледай кво стана , тръскане пискане и край!
Ами давайте краставици и картофи. И може би пържено кюфте? И моят на 6 почти не иска манджа, затова и рядко готвя. Супи пък още по-рядко, макар като няма и сготвя да се хапва. Но е рядко.
Лятото сме на пържолки, кюфтета, кебапчета, картофки и така. Зимата запечени във фурната.

Общи условия

Активация на акаунт