Детето ми не иска да се храни

• 2 102
  • 59
  •   1
Отговори
# 30
От последните изброени храни, единствено мусаката (и то без заливка) и пилешката и зеленчуковата супа (без застройка) имат някаква добавена стойност за децата. Останалите са пълни с брашна, вредни мазнини, подправки и са нищо друго, освен празни калории.
Не всеки от нас ги консумира в ежедневието си. Вкъщи не консумираме и в голям процент семейства не се консумират. Месото, когато е приготвено в яхния, пълна с брашно, си губи полезните вещества. Месото си приготвя под формата на пържоли, да, без мазнина и то на скара, а не пържено. Детето няма да се запече ако яде месо, изпечено на скара, защото заедно с него в същия ден ще се даде супа, плод, който разхлабва и т.н. Това е т.нар.балансирано хранене
Ако въпросните манджи са чак толкова вредни и гадни, защо тогава са основно меню в държавната кухня, в повечето частни, а също и във всички държавни и частни ясли и детски градини ?
От темата за захранването съм останала с впечатление, че Вашето детенце е още бебе, под 1 годинка. Нали не мислите, че като тръгне на ясла/градина ще му сервират само филе миньон и стек от сьомга ? Grinning
Както и да е, всеки сам решава с какво да храни детето си, за друго е темата.

# 31
Защото за 20 лв на месец държавна кухня, няма как да е друго. Готви се предимно с вода, брашно, ориз, нишесте и замразени меса от държавен резерв. Това, обаче не означава, че е стандарт, а че "за толкова пари, толкова". Аз лично бях на вариант или да готвя сама, или хубава кухня. Обаче нямам възможност да готвя, затова сме на Furisto или Tasty Lab. Там такива манджи няма и се готви по стандарт.

Иначе, никой не говори за филе миньон или стек от сьомга, а за нормална питателна храна, която съдържа полезни вещества и елементи, а не брашно, нишесте и хляб.

И да не съм празнословна, ето това за мен е питателно меню, с полезна храна, чийто произход се знае откъде е.

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 00:58 от KPP

# 32
Сега разбирам защо някои хора казват, че не могат да изкарат дори и един ден без месо.  Защото още от мънички са ги хранели вкъщи всеки ден с пържоли, кебапчета, кюфтета....

Ами, щом смятате, че не е вредно да  яде толкова месо, вие си знаете ...

# 33
Децата трябва да консумират месо през ден, за да си набавят желязо

# 34
KPP, по принцип съм съгласна с написаното, без частта с месо през ден.
Като сме говорили за храненето на детето педиатърът каза всеки ден протеин под различна млечна форма, месо - колкото може по-чисто три пъти в седмицата, поне два пъти риба и два вегетариански дни.
Не претендирам за меродавно мнение, казвам по какво съм се водила.
С растежа става все по-трудно с храненето, така че на авторката - успех.

# 35
Да, за по-големи деца вече, наистина няма нужда през ден месо, но при захранване докъм годинка и нещо-две е така.

# 36
При малките месото е всеки ден. В детската кухня всеки ден има ядене с месо. Децата трябва да приемат мнгоо повече протеин малките, яйца, месо и млечни мисля че бяха всеки ден.

# 37
  • София
Желязото не се набавя само от месо! Старо и остаряло разбиране е това.

# 38
Да, но от месото се усвоява най-добре и най-бързо. А при децата е ключово.
Когато бях бременна, имах голям дефицит на желязо. Пих препарат, но постоянно ми се ядеше месо и то свинско и телешко, пържоли. За закуска дори. Просто организмът ми показваше как да си набавят липсите. Само с хапчета не се чувствах ок, но когато започнах да ям промишлени количества месо и винаги бях свежа.

Имам сигурно 10 вегани и вегетарианци в обкръжението. Всички пият сорбифер, въпреки че са на специална диета за набавяне на желязо. Обаче стават анемични и не става просто без месо. Също и вит Б12 много им пада и си бият инжекционно повечето. А малко дете да го правиш веган или вегетарианец, за мен си е за сигнал до социалните

# 39
  • София
И това не е вярно Simple Smile Това, че е измислица от едно време не означава, че е вярно. Цял живот ям месо и цял живот съм с анемия.

# 40
Не е измислица от едно време, а информация от множество изследвания. Анемия, за съжаление, не се лекува с консумация на месо само

# 41
  • София
И да спорим все тая, защото моето желязо от месо няма да се вдигне. Има доста по-богати храни на желязо. Има и доста вегани и вегетарианци, които достатъчно добре си набавят желязо без месо. Месо крих в храната на децата до доста късно, но не съм разчитала на него, за да имат добро желязо със сигурност.

# 42
При анемия желязото не се вдига от храна, а се лекува с препарати. Храната е помощно средство.

Не знам как си набавят вегани и вегетарианци желязо, без месо, но моя приятелка в момента е с некроза на двете тазобедрени стави, след бременност. На 30 е, вегетарианец от 10 години. Според поставената диагноза от няколко ортопеда, причината е, че въпреки че не е анемична, но винаги е била на долна граница, затова самата и кръв не е достатъчна, за да оросява всичко на 100%. Бебето е натиснало около ставата и така или иначе няма добро кръвоснабдяване, плюс натиска, съответно се е получила некрозата. Сега ще и сменят ставите с тежка операция. Та, толкова за вегетарианците Simple Smile
Сестра ми е веган от 15 години и уж все е на специални диети за набавяне на нужните вещества. Все си има проблеми и постоянно е на хапове и инжекции, за да си набавя веществата. Отделно и горната моя приятелка, и сестра ми постоянно боледуват. Като цяло и аз не съм кой знае какъв фен на месото, но поне два пъти в седмицата консумирам. Но за децата е жизнено важно и не, не е някаква остаряла приумица, а биология.

Последна редакция: вт, 09 сеп 2025, 23:37 от KPP

# 43
Аз бих изхвърлила всякакви солетки, бисквитки и друг детски джънк и ако яде нещо поне да е качествено, полезно и питателно. Моркови на лентички, ябълки, круши,  грозде, диня на малки хапки - такова разнообразие има в момента, че е срамота да не се използва, в малки купички може да се транспортират навсякъде.
Освен това бих махнала и всякакви подхапвания между храненията, ако ще и една хапка да са. Три основни и две междинни закуски са стандарт неслучайно.

Жената казва, че детето НЕ ЯДЕ. Не казва, че се натъпква с "боклуци" и затова не си изяжда, например, обяда.

До автора: Трудно е да се определи причина, съответно решение на проблема, но това, което на мен ми дойде наум, е че е възможно детето да се е уплашило, например, ако се е задавило, или да е имало друго неприятно преживяване с храната (случайно изгаряне на езичето), а ако пие киселото мляко от шише с биберона може би отново причината е психологическа и то търси утеха (смучене, сукане). По логиката със смукането на шише и в зависимост от ситуацията може да се замислите дали не се е чувствало изоставено, ако сте отсъствали за някакъв период.
А други причини са очевидните. Заведете го на изследвания.
Но търсете причината и ще решите проблема.
Успех!!

# 44
Има голяма разлика между това да си веган и да ядеш месо 1-2 в седмицата. Желязо има в ядките и в бобовите растения. Ядките естествено трябва да са смлени за тази възраст, но бобовите са изключително полезни и могат да се дават.

Желязото в рибата също е лесно за усвояване и рибата е по-полезна от месото.

Децата на тази възраст имат нужда от от протеини, но не чак толкова много. Прекалено много протеини (белтъци) преди 2 години, особено от животински произход, са рисков фактор за затлъстяване по-нататък. На тази възраст им трябват много мазнини за изграждане на мозъка.

Който не вярва, ето:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2161831322004756

Общи условия

Активация на акаунт