Градинарство - моето хоби 35

• 38 154
  • 746
  •   1
Отговори
# 150
Да ви представя едни диви Хортензии от Японските гори на Нико!
Въобще нагледах се на Хортензии в цветове разби от тъмна магента до бяло и от бяло до тъмно синьо!
А тези са даже от Токийските улици.

# 151
Много бавно расте, може би защото е в саксия. Бил е и на слънчево, и на засенчено място, понася и двете. Понася и засушаване. Пролетта го преместих в по-голяма саксия, за първи път след много години, все още не е избухнал да расте.

# 152
  • густо майна Филибето
Аз за охлюви слагам от сините гранули. На старото място на зеленчука, а и в цялата декоративна градина е пълно с малки голи охлюви, а на новото място на зеленчука има огромни голи, и черупчести. Забравих да сложа гранули на едно гнездо тиквички, и ми ги изгризаха веднага щом излязоха. И с фасула е така. Салвии не ядат. Минала съм само на цветя, които не са апетитни за охлюви, обикновено са с груби мъхести листа. С надупчените хости се примирих. От тази година имаме ново дворче, там преместих зеленчука, и понеже охлювите, макар и огромни, са малко на брой все още, сях цинии и тагетис. Иначе никакъв шанс да ги отгледам.

Хемерокалисите цъфтят вече повече от месец. Тези двата много си харесаха мястото, станаха огромни, и имат страшно много цвят!

Хаутинията е много ефектна, но и много агресивна.

Тази дървовидна ружа, "Син шифон", наистина синее , особено привечер. Пред нея не е фокусирана добре градинската фуксия.

Високото лилавко е блатия. Сега наистина съм я сложила в "блато", до езерото, но я изрових от полето, където за вода разчита на Дядо Господ.

# 153
  • София
Мога ли сега да орежа малко лейландите с цел да се сгъстят? Садени са април месец и не са много големи.

# 154
Снимам и забравям после да пусна снимки, та да пусна поне в момента какво цъфти при мен.

# 155
Страхотни са! ❤
Мога ли да те помоля да споделиш как се казват розовите цветенца на снимка 6 отдолу нагоре? Simple Smile
Имам същите, но не помня как се казват. Благодаря 🌸

# 156
Страхотни са! ❤
Мога ли да те помоля да споделиш как се казват розовите цветенца на снимка 6 отдолу нагоре? Simple Smile
Имам същите, но не помня как се казват. Благодаря 🌸

Розова вечерна иглика. Има още жълта и бяла. Аз имам жълта също, ама съм я изпуснала да в снимам когато е цъфтяла.

# 157
Йонотерата освен, че е инвазивна, се явява убиец на някои насекоми.
https://forthenature.org/dekorativno-rastenie-se-okazva-smartono … e-peperudi-1-9265

# 158
  • София/Варна
Мога ли сега да орежа малко лейландите с цел да се сгъстят? Садени са април месец и не са много големи.
Аз вече я свърших тази работа, но моите едните са садени миналата година август ( в момента са около 170см. високи), а другите октомври (около 100-120см.).
Със сигурност са се вкоренили. Но идея си нямам какво ще са последствията от орязването им.
Нека някой който е в час да каже дали е добре или зле.

# 159
За всички туи и подобни е полезно да се вземат леко връхчетата, точно така се сгъстяват. Но донякъде им се губи естествения вид, заглаждат се твърде. Зависи как ти харесва да изглеждат. Но и да не ти харесат загладени няма страшно, след няколко месеца пак ще се разрошат.
Дали сега е подходящ момент зависи от местния климат, принципно не се реже в много горещо или много студено време.
Само че от април досега може да не са се вкоренили достатъчно добре, не бих ги стресирала тази година и с подрязване, ако не е наложително.

# 160
  • София
Много благодаря за отговора 🤗

# 161
В Прага вчера в това ми останаха очите

Беше в комбинация с това и го търсех сега - Японско анемоне

# 162
Ха, това анемоне по никое време цъфнало. При мен цъфтят пролет или есен, според сорта.

# 163
  • София
Здравейте, да се отчета и аз с малко снимки от новосъздаващата се градинка.
Растенията ми са малки, но на фона на празното място, което беше, много ме радват! Покрай оградата съм заложила доста храсти - Дървовидни ружи, Калина, Спирея Майски сняг, няколко Вайгели, Керия, Будлея, Дрян. Засега съм посадила само едно дръвче - Декоративен Глог(което изобщо не расте!), решила съм да сложа и Каталпа и Червенолистна слива (или ябълка). Имам и няколко рози, които ме зарадваха с първите си цветове. На северозападната страна посадих и две хортензии, но излизат на слънце след 15.30 ч и са видимо затормозени.

Пред двойната неотваряема витрина решихме да има сянка от лоза, затова напролет насадих два десертни сорта, които ще пусна на конструкция от градината към къщата.

От тук назад вече е полусенчесто. Ще сложа няколко Лейланди и Левзонов лъжекипарис, а пред тях - хойхери, хоста, ще преместя и хортензиите наесен.

А тук в момента е пълна сянка от две големи дървета - джанки, които смятаме да махнем. На тяхно място ще сложа Ясеновиден клен и вероятно още някакъв, които дървета след достигане на определена височина трябва да ограничаваме.

Имам нужда от още много растения разбира се, но постепенно превземам голите територии Simple Smile

# 164
Здравейте,
как се казва растението от последната снимка?
Здравейте, да се отчета и аз с малко снимки от новосъздаващата се градинка.
Растенията ми са малки, но на фона на празното място, което беше, много ме радват! Покрай оградата съм заложила доста храсти - Дървовидни ружи, Калина, Спирея Майски сняг, няколко Вайгели, Керия, Будлея, Дрян. Засега съм посадила само едно дръвче - Декоративен Глог(което изобщо не расте!), решила съм да сложа и Каталпа и Червенолистна слива (или ябълка). Имам и няколко рози, които ме зарадваха с първите си цветове. На северозападната страна посадих и две хортензии, но излизат на слънце след 15.30 ч и са видимо затормозени.

Пред двойната неотваряема витрина решихме да има сянка от лоза, затова напролет насадих два десертни сорта, които ще пусна на конструкция от градината към къщата.

От тук назад вече е полусенчесто. Ще сложа няколко Лейланди и Левзонов лъжекипарис, а пред тях - хойхери, хоста, ще преместя и хортензиите наесен.

А тук в момента е пълна сянка от две големи дървета - джанки, които смятаме да махнем. На тяхно място ще сложа Ясеновиден клен и вероятно още някакъв, които дървета след достигане на определена височина трябва да ограничаваме.

Имам нужда от още много растения разбира се, но постепенно превземам голите територии Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт