Градинарство - моето хоби 35

• 38 699
  • 746
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте,
искам да си сложа две дървета в градинката пред къщи. Не искам да правят голяма коренища и корона, тъй като отгоре има жици, можете ли да препоръчате нещо?
Май съм се спряла на Гинко Билоба, Магнолия, Японски клен или Албиция?
Казаха ми, че албицията капе и щяла да съсипе новите плочки, вярно ли е?
Също и какви цветя да засея в градинките около дърветата, който са ниски и покриват цялата почва - сещам се само за делосперма и флокс.

Йонотера бяла жълта розова , делосперма , флокс .

# 466
Циклами,иглики,кукуряци,аубриета,кампанули,аюга,арабис,армерия,бергения,здравец,хойхери,церастум,хости,иберис,ириси,саксифрага,седуми,винки и т.н.според условията.

# 467
В крайна сметка се спрях на Японска върба и Рустифина.

# 468
  • София
Някои от цветенцата след първата слана.

# 469
Амбицията прави брутални коренища. Трябва да е далече от къщи и огради. Нашата я местихме докато беше малка. На една позната корените пробиха и влязоха в къщата.

# 470
Здравейте, отскоро ви следя. Имам въпрос, елементарен за вас, аз не съм много наясно със зазимяването на съкъзите. Досега съм прибирала в неотоплявано, мрачно помещение както са си в саксиите. Мога ли да ги извадя и да ги провеся нагоре с корените вътре в помещението. Така направих миналата година с мушкатите и те нямаха проблем напролет да се въстановят. Чувам твърде противоречиви мнения за зазимяването на съкъзите. Питам, защото при мен в едно сандъче има посадени заедно мушкати за височина и съкъзи за водопад. Та като извадя мушкатите, да извадя и сакъзите. Но те са ми по неясни

# 471
А защо не си начупиш и засадиш нови? Не знам за сакъзи, но мушкатите цъфтят по-добре и са по-красиви ако е младо растение.

# 472
Нали са многогодишни😊. Но колко точно изкарват не знам🤔 Моите са на 5 години. Може би е време да си ги подновя. Но все пак ми е любопитно могат ли съкъзите като мушкатите да се зазимят провесени?
Съкъзите са някак доста различни, а май са от едно семейство с мушкатите.

# 473
Нямам опит с зазимяване на сакъзи, миналата година ги начупих и през пролетта доста бързо пораснаха и доста цъфтяха … тази година ще опитам в мазето да ти видя за следващата . Мушкатите ще ги съхранявам също в мазето , но пролетта задължително ги начупвам …
Миналата година опитах да начупя част от тях  есента и да съхранявам цялата зима на чепки със слабо поливане , но не видях разлика с тези , които бяха в мазето и начупих пролетта
Aleksandropulis, колко са пораснали на дължина твоите 5 годишни сакъзи? Качи снимки ако можеш..

Последна редакция: пт, 04 окт 2024, 21:26 от driada

# 474
Миналата година за едно лято бяха станали около 1,50 м. Но торене на две седмици с тор за мушкато и цъфтяха много. Но аз ги чупех, защото се влачеха по земята и пречеха. Но при нас тази година всичко не вървеше добре заради продалжителната жега и не бяха така хубави въобще. Та аз преди да ги прибера  също много ги съкращавам, та незнам реално колко дълги стават, ако не се чупят никога. За съжаление нямам снимка на миналогодишния разкош. Никога не са били толкова богати на листа, цветове, хем не бяха млади клонки. Но според мен причината е в торта, благоприятните не така продължителни горещинии мястото, което те си харесват.
Не знам дали вече са стари, но така или иначе пак ще има чепки за садене.

# 475
Скрит текст:

Аз съм доволна от тези дървета - лиродендрон. Това им е втора есен при нас. Купихме ги по на 2 м. Това лято поливахме два пъти в седмицата и къпем короните с маркуча да им опада прахоляка.
Оградата е около 1.80 м

Последна редакция: сб, 05 окт 2024, 00:51 от dariVale

# 476
Желателно е да се подновяват на 2 3 години. Лично аз не мисля да рискувам така защото имам хубави растения. Като ще ги прибирам отчупвам мушкатата, орязвам сакъзите, обирам грозните листа и слагам по прозорците. Поливане веднъж седмично по малко. На пролет се торят, почистват отново и изкарват. Аз подновявам пролетта. Слагам резници и в градината.

# 477
Лиродендронът е много красиво дърво. В Ботаническата има разкошен.
Да те радва и с цветове.

# 478
Лиродендронът е много красиво дърво. В Ботаническата има разкошен.
Да те радва и с цветове.
Чакам ги, дано да дочакам.Някъде пише след 20та година. По външен вид дръвчетата са на около 7-8. Иначе растат бързо. Тази есен ще оформяме короните. Дръвчетата са 5 в редичка и да ги уеднаквим, доколкото е възможно.

# 479
  • Бургас
Да ви се оплача от лигуструма. Много устойчив храст и нищо не хващал. Пълен с белокрилки. И през девет села познати също се оплакаха. Случайно падна топка на децата и като мъгла стана. Пръсках с Моспилан и утре пак ще повтарям, че има още.

Общи условия

Активация на акаунт