Градинарство - моето хоби 35

• 38 695
  • 746
  •   1
Отговори
# 480
Взех от Бриколаж къпини в саксия. Дали мога да ги пусна да растат по мрежеста ограда?

Имаше невероятни лалета. Cupid

Последна редакция: нд, 06 окт 2024, 14:29 от Сийка*

# 481
По принцип можеш, но те правят много издънки във всички посоки. Ако от другата страна на оградата е градината на съсед, няма да е приятно за него.

# 482
От другата страна е циментирано, та няма проблем. Иначе как се гледат? Плъзнали по земята?

# 483
Те не се закрепят сами за оградата и трябва да се подрязват.Не знам ти как си ги представяш.https://www.youtube.com/watch?v=wMQtSn7iN3E

# 484
Да, ако не се намесиш плъзват по земята и става бодлив гъсталак, като в гората. Нито можеш да стъпиш в него, нито да береш, и ще ти превземат двора. Не го казвам за да те откажа, просто всяка година ще си имаш работа покрай тях.

# 485
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Има къпини без бодли. Стават високи и трябва да се предвиди опора като за асма. Вкусът им е като на черница/дуда.
Интересни са.

# 486
Тези са точно такива, без бодли ама малко ме плашат тези размери. Simple Smile

# 487
  • Варна
Да ви се оплача от лигуструма. Много устойчив храст и нищо не хващал. Пълен с белокрилки. И през девет села познати също се оплакаха. Случайно падна топка на децата и като мъгла стана. Пръсках с Моспилан и утре пак ще повтарям, че има още.

Моят лигуструм е на 3 години, само първата нямаше проблем. Втората и тази(трета) година се заразява с нещо и листата стават като попарени, посивяват и някак катос седефени. Във фейсбук групите бяха казали по подобен въпрос, че са трипси, сега чета че са акари... Освен това пък нещо го гризе, май скакалци, че бая виждам тази година. Лятото го пръсках с Нимазал и разни други с каквото пръсках доматите, не забялязах подобрение. Преди 2 седмици със Сумицидин и тор Кристалон и сега има нов, здрав растеж. Така или иначе болните, т.е всички листа ще опадат и се надявам напролет да се разлисти наново. Прави ми впечатление, че това започва след подрязване по някое време лятото. Не знам от горещините ли е, храстореза ли е заразен... ама пък го ползвам само за лигуструма. Та така, за неболедуващия лигуструм...

# 488
Къпините са много ,, луди '' . Моите всяка година яко ги подрязвам , връзват , но пак влекат много . Трябва постоянно да се кастрят , но аз пак не виждам смисъл защото цвета ще се окастри . Трябва им доста място . Моите са покрай мрежа и ги увивам по нея , но пак стават огромни .

П.П - Кажете дали сега да засадя кълбовидни хризантеми или да ги сложа в саксии и на пролет да ги преместя в градината . Чудя се още ..

# 489
Има едно конкретно гъбично заболяване, което е характерно за лигуструма. Не помня как се казва, нито симптомите, но специалист вероятно ще знае. Може да е това, и може наистина храстореза да е заразен или растенията да си го носят и да избива при неблагоприятни условия.

# 490

момичета, тези хризантеми оцветени ли са? В Кауфланд са, аз също в момента и много се двуумя дали да си взема Simple Smile

# 491
Оцветени са.

# 492
Аз харесах едни едри димитровчета имаше само бели миналата седмица. Едри са харесаха ми. Ще си взема утре.

# 493
  • София
Здравейте! И аз искам да си купя димитровче (заради името). Дали на етикета си пише димитровче? Страх ме е да не го объркам с хризантема. 😅

# 494
  • София/Варна
за мен димитровчето си е хризантема

Общи условия

Активация на акаунт