Градинарство - моето хоби 35

• 38 171
  • 746
  •   1
Отговори
# 525
Поразгледай https://gradina.icu/da-si-napravim-alpineym.html

ПС Сега гледах предаване на DW, листните въшки можели да се размножават и безполово, като за отрицателно време бълват много свои копия, които правят същото. Затова е толкова трудно да се справим с инвазията им.

Растенията са развили много начини да се предпазват от вредители. Вкл. и да си съобщават по химичен път, когато се появи вредител. А  ароматите, с които привличат насекоми опрашители, са много по-сложни от всеки парфюм.

Последна редакция: ср, 16 окт 2024, 14:59 от Diorela

# 526
По темата за алпинеумите -това е моя скромен алпинеум. Намира си в ъгъла на двора и има триъгълна форма. Най отдолу наредихме фракция, отгоре пясък и след това почва. Не е на сянка, но и през половината ден не го грее слънце. По-големите камъни го ограждат . Засадих вътре ерика, хохейра, делосперма Отстрани, меджу камъните засадихме здравец. Проблемът , който установих досега е че събира вода при силен дъжд
 -

# 527
  • София
Ами защото е като басейнче, повечето са като хълмче... Доста четох за растения за алпинеум последните седмици, защото имам един гол песачливо, каменист хълм целият на пек... Та повечето растения, които ги водят за алпинеуми всъщност си искат прилична почва, в добри количества, искат си поливките, влагата, може да търпят някакво засушаване, но не безкрайно, обичат си по-умерени температури, не як пек, има и частично - чисто сенколюбиви и тн... В смисъл на чакъл изваден от почвата, без пръст, няма много растения, които да растат щастливо... Ще трябва да се култивира мястото. По-точно алпинеумите, оставам с впечатление, са си плодородни места, украсени с камъни за по-планинско скален фасон, но толкова, реално са си култивирана градинка...

# 528
driada, с тези камъни би могло да стане хубаво алпинеумче във височина и да не се събира вода след дъжд.

Тук трябва да има големи и хубави алпинеуми. Нямам ФБ профил и не мога да видя всички снимки, но се виждат поне детайли от алпинеумите. За съжаление, вече н е ктивен и сайта, само ФБ страницата.  
https://www.facebook.com/WildBeautyBulgaria/photos?locale=bg_BG

Тук също има разни идеи
https://gardensandroses.com/Thread-%D0%A1%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%B … 1%82%D0%B0?page=3

Последна редакция: ср, 16 окт 2024, 19:59 от Diorela

# 529
Та, да взема да ги преподредя , пишете? Не е лошо като идея, може да се обмисли. Така  или иначе комшиите ни гледаха странно , като ме сме луди, когато на порции носихме камъните от една стара каменоломна Joy

# 530
Аз бих ги преподредила - струпвам пръст, камъните хоризонтално, отгоре пак пръст, да се подава само част от камъка, за да е стабилен. И така, докато бъдат наредени. Разбира се, гониш красива подредба. А между камъните в процепите слагаш сухоустойчиви.  Така няма да се събира вода при дъжд и ще стане красиво. Може да сложиш и диви растения, примерно туфи мащерка. Трябва да са така, че камъните да се подават под туфите растения.

Разгледай на тази снимка и околните, там са доста големи камъни, но нещо подобно гони като идея и визия.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=845234137795613&set=pb.1 … pe=3&locale=bg_BG

Последна редакция: ср, 16 окт 2024, 20:21 от Diorela

# 531
В какви саксии ги гледате олеандрите? Като размери.

# 532
То хубаво за скален кът да се изберат сухоустойчиви,но в случая трябва и да са сенколюбиви заради ореха.Растенията,които обичат сянка обикновено обичат и влага.Хубаво е и да има и някаква композиция,а не просто да са "нахвърляни" върху купчината камъни.Оглед кога и как е осветеността,съставяне на композиция,избор на растения според изискванията за отглеждане,големина /форма/цвят и т н

# 533
Ей, че се зарадвах. Преди време, дъщеря ми ми беше подарила една хубава бяла хризантема. Клонката остана свежа и след прецъфтяването. Оставих я с надеждата да се вкорени. Долу пусна едно коренче, което се прецака. Но горе, над водата, едно съвсем миниатюрно разклонение опитваше да пусне коренчета. Отчеснах го и го сложих в саксийка и то тръгна. Дадох го на дъщеря ми. Сега ми прати снимка, хубаво напъпила хризантемка между бурените. Simple Smile

Горката, не й стигат време и сили да си направи цветна градинка. Мястото е много стръмно, запуснато, буренясало и къпинясало и се борят да имат зеленчукова градина, а с цветята засега е, което оцелее.

Последна редакция: ср, 16 окт 2024, 23:07 от Diorela

# 534
  • Пловдив
В какви саксии ги гледате олеандрите? Като размери.
Олеандрите виреят успешно и в по-малки саксии, защото кореновата им система не е голяма.

# 535
За дивата лоза да попитам, след окапване на листата как изглежда, не намирам снимки на "гола" дива лоза.
Трябва ми за западна страна на открита веранда, но се чудя след есен или кога опадват листата и как ще стои зимата.

Отделно за плътно покритие на огради колко време е нужно и на какво разстояние трябва да се засажда?

# 536
На моята листата вече започнаха да почервеняват и сигурно скоро ще започнат са капят. Нямам снимка как изглежда, когато това се случи, но ако няма да садиш сега, мога да ти я снимам тогава и да покажа. Ако някой друг няма снимка. Моята е засадена много близо до оградата, но не знам дали трябва така.

# 537
Представлява плетеница от голи пръчки.

# 538
Благодаря на момичетата, които се включиха в темата за скалните кътове. За мен основното е да подбера растенията, защото големи промени в дизайна няма да правя. Има две обособени места, които имат полегата структура и камъни, трябва обаче да изчистя добре всякакви плевели и трънаци преди да се захвана с опитите за садене на растения.

# 539
И на мен ми предстои да правя алпунеум като там ще преместя всички сукуленти , а имам доста , хем ще ги спра , че някой много бързо се разрастват .

Общи условия

Активация на акаунт