Градинарство - моето хоби 35

• 38 166
  • 746
  •   1
Отговори
# 540
Алиса, кои са тези, които се разрастват бързо, да си взема такива? Място за покриване и разрастване имам предостатъчно на това място.

# 541
  • София
Кити Кет, да се включа и аз за сенчестото място. По принцип алпинеумите се правят с преобладаващи сукуленти, които пък не обичат сянката и влагата.
Мястото целодневно ли е под сянката на ореха? Ако да или в повечето време, според мен трябва да подбереш растения за сянка, а от камъните да оформиш пътеки, или пък някаква площадка за мебелите за отдих.
Аз също имам едно такова сенчесто място, между гаражът и комшиите, а пък от юг има дървета. До момента съм засадила здравец, хости, аукуба. Сега съм взела и астибле.
Ванката също се развива много добре на пълна сянка и бързо заема територии.
Снимките са от юни, сега мястото доста се запълни със здравеца.

Хойхерата ще я местя, тя се измъчи на сянка.

# 542
Единият ъгъл, където е купчината от средно дребни камъни (5-15 см) е извън короната на ореха и има слънце. Под самия орех повечето почва не е камениста, има само една ивица камънак.
Ето това мисля да сложа около дънера на ореха:
https://www.mmtrbg.com/p/vechno-zeleno-pochvopokrivno-za-senches … asarum-europaeum/
Друго, с което мисля да експериментирам:
https://zelena-prolet.com/Aegopodium_podagraria_Variegatum
В момента си правя списък, повечето са ми непознати.

Последна редакция: чт, 17 окт 2024, 12:11 от Кити Кет

# 543
Скрит текст:
Кити Кет, да се включа и аз за сенчестото място. По принцип алпинеумите се правят с преобладаващи сукуленти, които пък не обичат сянката и влагата.
Мястото целодневно ли е под сянката на ореха? Ако да или в повечето време, според мен трябва да подбереш растения за сянка, а от камъните да оформиш пътеки, или пък някаква площадка за мебелите за отдих.
Аз също имам едно такова сенчесто място, между гаражът и комшиите, а пък от юг има дървета. До момента съм засадила здравец, хости, аукуба. Сега съм взела и астибле.
Ванката също се развива много добре на пълна сянка и бързо заема територии.
Скрит текст:
Снимките са от юни, сега мястото доста се запълни със здравеца.

Хойхерата ще я местя, тя се измъчи на сянка.

Ох, София, скъсах се от смях с тази неволна грешка. Laughing Laughing Laughing
Ванката там ли се е изнесъл, на сянка? Явно му е харесало. Има ли си масичка, ракийка?

# 544
Единият ъгъл, където е купчината от средно дребни камъни (5-15 см) е извън короната на ореха и има слънце. Под самия орех повечето почва не е камениста, има само една ивица камънак.
Ето това мисля да сложа около дънера на ореха:
https://www.mmtrbg.com/p/vechno-zeleno-pochvopokrivno-za-senches … asarum-europaeum/
Друго, с което мисля да експериментирам:
https://zelena-prolet.com/Aegopodium_podagraria_Variegatum
В момента си правя списък, повечето са ми непознати.
https://gardeninfo.decorexpro.com/bg/oreh/chto-posadit-pod-gretskim.html
Папратите са добра идея (поне аз много ги харесвам). Пъстролистното дето сте го показали едва ли ще си запази окраската на сянка.
В горната статия пише, че клоните на ореха трябва редовно да се разреждат. Което ме навежда на мисълта, че отглеждането на полезни растения е мисия почти невъзможна. Под един огромен стар орех на село дори трева не растеше. Но не пречи да правите опити.

# 545
# 546
Под ореха има един лапад, който, може би поради липса на конкуренция, става огромен. Белите кремове, командировани там, цъфтят без проблем. Има цикория - и тя става много голяма. Има и много тревисти плевели, чиито имена не зная. Затова мисля, че могат да се намерят и културни растения, които да се развиват добре под сянката.
Алиса, dariVale , благодаря за линковете.

ПП. Но търся и растение, което може да тръгне от семена, защото площта не е малка.

Последна редакция: чт, 17 окт 2024, 12:57 от Кити Кет

# 547
Това е толкова инвазивно, че заема цялата градина. успя за 1 година да напълни сандъче за цвятя и да се пренесе на околните.

# 548
Това е толкова инвазивно, че заема цялата градина. успя за 1 година да напълни сандъче за цвятя и да се пренесе на околните.

То от тия съвсем мъничко да остане след месец става огромно .
Това го имам в кутия от боя и си виси от него .

# 549
И моите сандъчета се напълниха с този и още един вид седум. А колко пъти опитвам да си завъдя испански седум, без успех.

# 550
Намерих ето тук един богат списък с цветя, подходящи за алпинеуми и скални кътове.
https://palazova.wordpress.com/%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%B8-%D0%B7%D … 0%B5%D1%83%D0%BC/

# 551
В моята градина има две купчини с натрупата пръст от шахти и си ги облагородих с камъни от морето. На едната купчина си насях сукуленти, дребни цветни тревички  от Мосю Бриколаж, две-три мини саксии, стана красиво. На другата пак камъни и засях подправки, сега бера копър, магданоз, репички, рукула, риган, маточина.

# 552
Момичета, имате ли опит с кълбовидните саксийни хризантеми Chrysanthemum multiflora, дали оцеляват навън в земята без проблеми, или са по-капризни и не издържат на ниски температури, лятна  суша?

# 553
Diorela, подобна имах няколко години на терасата. На есен я поорязвах доста ниско и на следващата година си покарваше пак. Не съм я прибирала. За съжаление я нападнаха някакви вредители и след доста пръскане накрая я извадих къпах подробно и пресадих здраво изглеждащите стръкчета в нова пръст. В резултат загуби кълбовидната си форма и си изглеждаше като обикновена нискостеблена хризантема. На следващото разболяване вече я изгубих.

# 554
Момичета, имате ли опит с кълбовидните саксийни хризантеми Chrysanthemum multiflora, дали оцеляват навън в земята без проблеми, или са по-капризни и не издържат на ниски температури, лятна  суша?
Не издържат на суша. Колкото повече се поливат лятото толкова по-разкошни стават. Правят огромни туфи. Ще покажа тези дни една такава.
На студ издържат, защото моята е в земята в градината, в крайния СИ на България, не е на морето. (но е от две години, а зимите не бяха с продължителни ниски температури). Пролетта става оскубана със стърчащи сухи клечки вместо стъбла. Режа до долу и избива отново.

Общи условия

Активация на акаунт