Изплащане на неизползвана отпуска.

• 1 093
  • 11
  •   1
Отговори
  • В страната на мечтите.
Здравейте, не знам дали съм в правилния раздел, но през месец май ми изтече преддизвестието от фирмата, в която работех, поради закриване на отдела ни, а точно преди това аз имах останали 21 дни отпуска и ме интересува как се изчислява размера на обещетението и колко пари би трябвало да получа за неизползвана отпуска.

Те до последно се опитваха да ме накарат да си взимам отпуска, но нямах причина да го правя и сега се чудя дали няма нещо да ме излъжат и да не ми платят, защото мениджърката ми обясняваше, че докато работя се изчислявал по един начин отпуска, а при прекратяване на договора вече се изчислявал по друг начин?!

# 1
  • София
Изчислява се на база текуща заплата, чл. 220 и някой от КТ, ако не ме лъже паметта. За 2024г. е пропорционално на отработеното време.

# 2
Върти ми се нещо от сорта, че се изчисляваше на база последния работен месец /изцяло изработен или с поне 10 изработени дни/. Основната заплата за този месец се дели на работните дни в него, което дава дължимото обезщетение за 1ден отпуск. Пиша по спомен възможно е да бъркам някой детайл, имах подобна ситуация скоро, но не са ми под ръка документите. Мога да проверя по--късно и ако има неточност ще редактирам.

# 3
Виж Кодекса на труда, член 176, 177 и 224.
За текущата година отпускът се изчислява пропорционално на времето, което ти се признава за трудов стаж до момента на прекратяване на правоотношението ти, а за минали години се гледа дали няма такава част от отпуската, която да е с изтекла давност.

# 4
21 дни от коя година? Ако са стари, трябва да се платят. Но за тази година се полага отпуск до датата на напускане. Пропорционално на времето, по 1.6 дни на месец.
Заплащането е на база предходния месец, но само за частта на основната заплата и клас, евентуално. Бонуси за представяне и резултати, не.

# 5
  • В страната на мечтите.
20 дни от отпуската са от тази година, а един ден е останал от миналата година. Значи да очаквам да получа пари само за около 7-8 дни от общо 21... Малко кофти закон.

# 6
Не е кофти, справедлив е.
Помисли си от гледна точка на работодателя. Той ти плаща 20 дена годишно, за да не работиш. Но ти трябва да си отработила останалата част от годината. Парите не падат от небето, някой ги изработва все пак.

# 7
  • В страната на мечтите.
Кофти е за мен, защото те, както всичко беше уж наред във фирмата един ден ни събраха и ни пратиха.. кой от къде е и ни казаха, че вече нямат нужда от нас, пък ние дали имаме пари, дали можем да се нахраним, никой не го интересува, че 15 човека останахме без работа.

И обезщетение няма да ни дадат между другото, въпреки че закриват отдела, явно направиха някаква схема и нищо няма да ни дадат, въпреки че ни се полага по закон.

# 8
Как така няма да ви дадат обезщетение?
На какво основание ви прекратяват договорите?

# 9
Неприятно, но се случва. Законът обаче в немалка степен защитава служителя.  Предвидени са различни варианти за прекратяване от страна на работодателя, като според точната ситуация и член би следвало или да имаш обезщетение от фирмата или пък възможност за обезщетение за безработица. Това ако си знаеш правата и не подписваш под натиск нещо, което не отговаря на истината и е в твой ущърб. Ако искаш кажи по-подробно как точно действат, по кой член те освобождават,какъв ти е договора и т.н.,  ако можем да дадем съвет.

# 10
Кофти е за мен, защото те, както всичко беше уж наред във фирмата един ден ни събраха и ни пратиха.. кой от къде е и ни казаха, че вече нямат нужда от нас, пък ние дали имаме пари, дали можем да се нахраним, никой не го интересува, че 15 човека останахме без работа.

И обезщетение няма да ни дадат между другото, въпреки че закриват отдела, явно направиха някаква схема и нищо няма да ни дадат, въпреки че ни се полага по закон.
Нищо не подписвай, преди да си прочела какво точно пише в заповедта за освобождаване (и да си проверила какво точно означава това), или подписвай с особено мнение, щом имаш съмнение за незаконни действия. А после можеш да се оплачеш в инспекцията по труда. Но първо, разбира се, напиши и тук, за да погледнем и ние дали е законно. Да не би пък да те накарат да подпишеш някакво твое съгласие за нещо, с което не си съгласна, затова внимавай.

# 11
  • София
Вероятно са ги натиснали да подписват по взаимно съгласие. Ако беше съкращение, щяха да ползват полагащите се обезщетения.

Общи условия

Активация на акаунт