НГДЕК - 3

• 33 862
  • 272
  •   1
Отговори
# 75
Тъй като са доста публикувани неща в онлайн магазина, а сме за първи път в училището (5-клас), какво се изисква задължително за момиче?

Блуза с емблема.
Долнището/полата трябва да отговаря на изисквания дължина(да не е неприлично къса) и цвят тъмен или това каре от сайта.

# 76
Може би за новите ще е полезно да прочетат този документ, който е все още действащ:

ПРАВИЛНИК
ЗА ОБЛЕКЛОТО И ВЪНШНИЯ ВИД НА УЧЕНИЦИТЕ
В НАЦИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ЗА ДРЕВНИ ЕЗИЦИ И КУЛТУРИ
„СВЕТИ КОНСТАНТИН КИРИЛ ФИЛОСОФ“
I.    ПРЕДМЕТ
1.1.    Този правилник урежда изискванията относно облеклото и външния вид на учениците в НАЦИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ЗА ДРЕВНИ ЕЗИЦИ И КУЛТУРИ (НГДЕК) „СВЕТИ КОНСТАНТИН КИРИЛ ФИЛОСОФ“ и се прилага, както на територията на учебното заведение, така и по време на провеждане на учебни занятия, извънкласни дейности и училищни мероприятия извън него.
II.    ЦЕЛИ
2.1.    Основните цели на Правилника, чрез въвеждане на стандарти за облекло и външен вид са:
2.1.1.    Учениците да се явяват в училище с униформа,  с облекло и във вид, които съответстват на положението им на ученици и на добрите нрави;
2.1.2.    Да се създаде подходящ академичен климат в училището;
2.1.3.    Да се допълни необходимата атмосфера за провеждане на учебни занятия, извънкласни дейности и училищни мероприятия;
III.    ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ
3.1.    УЧЕНИКЪТ има задължение да се явява в училище с униформа, с облекло и във вид съгласно изискванията на този Правилник;
3.2.    РОДИТЕЛЯТ / НАСТОЙНИКЪТ има задължение да не допуска явяването на ученика в училище без униформа, с облекло или във вид, които не съответстват на този Правилник, положението му на ученик и на добрите нрави; Пълнолетните ученици носят отговорност за себе си.
3.3.    УЧИТЕЛЯТ и РЪКОВОДСТВОТО на учебното заведение имат право и задължение, когато УЧЕНИКЪТ се яви в училище без униформа, с облекло или във вид, които са в нарушение на този Правилник, да отстранят последния от училище до отпадане на основанието за отстраняването му;
3.3.1.    КЛАСНИЯТ РЪКОВОДИТЕЛ се задължава да уведоми РОДИТЕЛЯ / НАСТОЙНИКА на съответния УЧЕНИК, в случай че бъде отстранен от училище;
IV.    СТАНДАРТИ ЗА ОБЛЕКЛО
4.1.    Не се допускат ПАНТАЛОНИ:
4.1.1.    С ниска талия;
4.1.2.    Размъкнати, нарязани, скъсани, увиснали, с кръпки, шалвари, карго;
4.1.3.    По-къси от размер 7/8 (седем осми);
4.1.4.    Клинове, освен ако не са покрити с друга дреха;
4.1.5.    С ярък и натрапчив цвят, различен от тъмната гама, бял и сив;
4.1.6.    Разноцветни, с надписи и/или изображения;
4.2.    Допускат се панталони изработени от дънков плат, доколкото не са в противоречие с изискванията по т. 4.1.
4.3.    Не се допускат РИЗИ, БЛУЗИ И ПУЛОВЕРИ:
4.3.1.    Прозрачни или прозиращи;
4.3.2.    С презрамки – тип потник;
4.3.3.    С дължина, която не покрива кръста и корема;
4.3.4.    С дълбоки деколтета;
4.3.5.    Които оставят гърба непокрит;
4.3.6.    С цвят различен от черен, тъмносин или тъмночервен (бордо), бял или други неутрални цветове;
4.3.7.    Разноцветни, с надписи и/или изображения. ;
4.3.8     Суичърът от униформата може да се носи самостоятелно с едноцветна блуза под него
4.4.    При абсолютна невъзможност за явяване на УЧЕНИКА в училище с ризата – част от официалното униформено облекло утвърдено от педагогическия съвет, тя може временно да бъде заместена с риза в бял цвят, с дълъг ръкав и яка, може с вратовръзката от униформата или без нея;
4.5.    Не се допускат ПОЛИ:
4.5.1.    Прозрачни или прозиращи;
4.5.2.    По-къси от 10 (десет) сантиметра над колената;
4.5.3.    Разноцветни, с надписи, в ярки тонове;
4.5.4.    С цвят различен от черен, тъмносин или тъмночервен (бордо);
4.6.    Допускат се поли изработени от дънков плат, доколкото не са в противоречие с изискванията по т. 4.5.;
4.7.    Не се допускат ОБУВКИ:
4.7.1.    Плажни и джапанки;
4.7.2.    Домашни чехли и пантофи;
4.7.3.    Обувки с токчета по-високи от 5 (пет) сантиметра;
4.8.    Не се допускат АНЦУЗИ, освен при провеждане на учебни занятия и извънкласни дейности по Физическо възпитание и спорт; В часовете по ФВС учениците са с бели фанелки и черни или тъмносини долнища.
4.9.    Не се допускат БАНСКИ КОСТЮМИ;
4.10.    Не се допускат натрапчиви мъжки и дамски БИЖУТА и АКСЕСОАРИ;
4.11.    Не се допускат видими и натрапчиви/фрапиращи ПИЪРСИНГИ;
4.12.    Не се допускат натрапчиви видими ТАТУИРОВКИ; Добре е да бъдат прикрити   
V.    СТАНДАРТИ ЗА ВЪНШЕН ВИД И ХИГИЕНА
5.1.    Не се допуска Тежък ГРИМ:
5.1.1.    Сенки за очи в тъмни цветове, придаващи мрачен вид или в прекалено ярки тонове;
5.1.2.    Очна линия в тъмни цветове, ако е прекалено изпъкваща ;
5.1.3.    Грим, който прави силно впечатление
;
5.2.    Допуска се червило с оттенъци на червено или розово, доколкото не е в противоречие с изискванията по т. 5.1.;
5.3.    НОКТИТЕ НА РЪЦЕТЕ са:
5.3.1.    Къси, чисти и добре оформени;
5.3.2.    За момичета е допустимо оцветяване на ноктите на ръцете в бледи оттенъци или в цветове без излишна екстравагантност;
5.3.3.    Забранява се дългият маникюр в крещящ цвят
5.4.    ПРИЧЕСКИТЕ са:
5.4.1.    Прегледни и не трябва да изискват постоянно наместване на косата;
5.4.2.    Косите да са измити и поддържани.
5.4.3.    Не се допуска цвят на косата различен от естествено срещаните – черен, кестеняв, рус и рижав;
VI.    САНКЦИИ
6.1.    Когато ученикът се яви в училище с облекло или във вид, които са в нарушение на този Правилник, той се отстранява от училище до отпадане на основанието за отстраняването му. (чл.194 от ПДУ)

Правилникът е приет с решение на ПС на НГДЕК на 25.11.2022 г., протокол № 11 с участието и съдействието на ученици от 11  и 12 клас и представители на УС. Правилникът ще бъде сведен до знанието на всички ученици, учители, родители чрез „ШКОЛО“. Същият ще бъде поставен на видно място във всяка класна стая, което задължава и учителите и учениците да го изпълняват стриктно без отклонения от точките в него.

___________________
  25.11.2022 г.                  Мариела ПАПАЗОВА,
  гр. София                  Директор на
НГДЕК „Св. Константин Кирил Философ“

През изминалата учебна година се проведе конкурс за избор на директор. Той беше съпътстван от множество протести, петиции и др. Униформите и редът в училището бяха централна тема. Гоненията за униформа бяха позатихнали до някаква нормална степен. Сега директорът е преизбран. Очаквам безкомпромисност в най-лош вид. Много ми е интересно дали ще позволят да се пришиват емблеми на собствени дрехи. Но най-важното е да не очаквате яснота и еднозначен отговор на въпросите си, ако изобщо има отговор, за да не останете разочаровани. Не става дума само за облеклото.

# 77
За всички, които се чудят относно тениски и емблеми...
Отивате на Раковска 93 и може да си поръчате само емблемата вече срещу 6.50 лв или пък бяла тениска с бродирана емблема  за 16.50 лв, а блуза с якичка тип Лакоста за 26.50 лв.
Аз вече направих поръчка.
Бързо изпълнявят поръчките и няма да ги чакате 2 месеца както Треа. Поне, от там може блузите и емблемите на доста по ниска цена.

Векторното изображение на логото го имат и ще си плащате само поръчката.
Фирмата е Дибико

# 78
  • София
Отивате на Раковска 93 и може да си поръчате само емблемата вече срещу 6.50 лв или пък бяла тениска с бродирана емблема  за 16.50 лв, а блуза с якичка тип Лакоста за 26.50 лв.
Бързо изпълнявят поръчките и няма да ги чакате 2 месеца както Треа. Поне, от там може блузите и емблемите на доста по ниска цена.

Фирмата е Дибико

Това е вариант, тъй като Треа обявиха срок за доставка края на октомври...

# 79
Много ясно!
Ще имат някъкви задължителни елементи от униформата.
Е, че тениската ще е с бели копчета вместо червени- гОлем праЗ. Една идея по-качествени платове с 8 лв по малко на бройка /визирам блуза с якичка/.
А самостоятелните емблеми, ще си ги сложим където си искаме, на каквито дрехи си искане съобразени с изискванията на училището

Фирмата е Дибико

Това е вариант, тъй като Треа обявиха срок за доставка края на октомври...

# 80

Фирмата е Дибико

MiSNi, имаш ли снимка на тези емблеми? Предлаганите от Треа са тъкани, а не бродирани или печатани (или поне такава информация имам). Всъщност въпросът е колко еднакви изглеждат емблемите, произведени от двете различни фирми?

Иначе и аз звънях вчера в Треа и по телефона ми казаха, че няма да предлагат само емблеми. Определено искам да имам възможност да купя само емблеми.

Директорката идва ли на родителските срещи, т.е. да я очакваме ли за дискусия по темата с униформите на обявената за 5ти септември родителска среща?

# 81
Да, директорката идва на родителската среща.

# 82

Фирмата е Дибико

MiSNi, имаш ли снимка на тези емблеми? Предлаганите от Треа са тъкани, а не бродирани или печатани (или поне такава информация имам). Всъщност въпросът е колко еднакви изглеждат емблемите, произведени от двете различни фирми?

Иначе и аз звънях вчера в Треа и по телефона ми казаха, че няма да предлагат само емблеми. Определено искам да имам възможност да купя само емблеми.

Директорката идва ли на родителските срещи, т.е. да я очакваме ли за дискусия по темата с униформите на обявената за 5ти септември родителска среща?

Далече съм вече, чак след празниците мога да покажа.
А относно еднаквостта- щом вече има изпълнявани поръчки и децата си носят емблемите без проблеми,  дори и съпоставени една до друга да се открият някъкви различия в нюанси на цвят приемрно, едва ли ще е проблем

# 83
Леко изпадам в чуденка относно размерите на униформите. Спрямо мерките трябва да поръчам номер размер, който е носила пред 2-3 години. Имате ли впечатления от тази фирма - кое е водещото, стандартния номер/ размер или този, който се взима с шивашкия метър?

# 84
Блузите с якичка са стандартните,  които се продават навсякъде от този тип, макар че ми идват една идея по- дълги. Ризите и саката са вталени  /говоря за дамските/ и ризите определено дълги.
По-интересното е, че фирмата предлага сака в 4 цвята за избор от училищата-  св.сив, черен и 2 вида тъмно синьо и съответно само сивото и черното са еднакви, другите са със съвсем различна материя, което ги прави и различни на усещане когато се облекат. Тъмно сините, които са нашите, както казах фирмата предлага от два различни вида платове. Единия е доста тънък, другия е по плътен и по-малко еластични от другите два цвята. От кой точно, ще шият нашите, служителките там немогат да отговорят. Нямат хастар.
Панталоните не са лоши, изчистени прави, плътна материя с еластан.

Който има време за губене и повечко нерви може да ги види и да мери ня място за да се ориентира какво да поръча. Фирмата се намира в Илиянци малко след митницата.

Последна редакция: пт, 30 авг 2024, 10:12 от MiSNi

# 85
  • Sofia
Пожелавам успех на всички деца!

Понеже ни предстои кандидатстване след 7ми клас, моля, ако някой е посещавал курсове/частни уроци по история в подготовка за изпита, да сподели координати/име на добър учител или школа.(може на лично, ако не е удобно тук).

# 86
Пожелавам успех на всички деца!

Понеже ни предстои кандидатстване след 7ми клас, моля, ако някой е посещавал курсове/частни уроци по история в подготовка за изпита, да сподели координати/име на добър учител или школа.(може на лично, ако не е удобно тук).

Ако детето е ученик на НГДЕК от 5 клас няма такава нужда , изходното ниво тази година в края на 7 клас беше доста по сложно от изпита. Иначе мисля че правят консултации за външни ученици в края на 7 клас - обявяват се на сайта на гимназията през пролетта.

# 87
  • Sofia
Благодаря, не е ученик, едва сега се насочихме към училището. Непременно ще посетим и този курс, но ми се искаше да започнем по-рано. Надявам се някой от преподавателите на училището да дава уроци или да работи към външна школа Simple Smile

# 88
MiSNi, имаш ли снимка на тези емблеми?

Последна редакция: сб, 31 авг 2024, 09:09 от MiSNi

# 89
  • София
Прави впечатление, ако се замисли човек, че всички читави училища се опитват да имат някакъв тип академична, или поне субкултурно ориентирана към любознателност атмосфера. Така че аз съм за униформите принципно. Още повече ако го има варианта с Раковска 93 и подобните 👍🏻

Общи условия

Активация на акаунт