UEFA EURO 2024' GERMANY (14.06 - 14.07)

• 64 706
  • 3 241
  •   1
Отговори
# 3 165
  • София
Честита купа на Испания! Напълно заслужена.
Изпуснах второто полувреме, че бях с температура, но предвидливо си бях навил аларма за 85-а минута да ме събуди .

# 3 166
  • София
csharp, благодаря! 🌹

Очаквам пълните класирания в двете игри и благодарности за положения труд от Тесла и Лорда!

За коментатора снощи по БНТ. Ами на Ники Ибришимов определено не му беше ден снощи. Един от най-добрите ни коментатори е той и аз го уважавам, но поне 3 пъти повтори една и съща грешка (т.е. не е неволно, а незнанение или подценена подготовка, нетипично за него), че Алваро Мората няма гол (точно той откри резултата срещу Хърватия) и че Хари Кейн има 2 гола в първенство (тц, има 3 гола).

# 3 167
Искам и аз да благодаря на Дяволо за страхотната тема и анкетите и на Тесла и Лорда за игрите. Flowers Hibiscus Оценявам времето и труда, които отделяхте за да бъде тази тема още по-интересна за нас. Flowers Rose
Благодарности и на Em Brother за статистиките и на Папурче за инфото от мястото на събитието Flowers Hibiscus както и на всички останали за страхотната компания. Heart
Изкарахме си чудесно и вече нямам търпение да се местим в темата за ОИ.

# 3 168
  • Другата България
И аз благодаря на всички за страхотната компания, позитивното настроение, добрия тон въпреки различните пристрастия, и разбира се - всичката информация, която беше поднасяна тук от хората, които имаха възможност да гледат и следят редовно.
Надявам се ще се видим с повечето от вас в темата за ОИ. Heart

# 3 169
И аз благодаря на всички! Беше изключително приятно споделеното преживяване!
Нямам търпение за ОИ. Там е най-голямата ми страст - художествената гимнастика и понеже имаме големи надежди от българска страна, вълнението ще е огромно вече!

# 3 170
Звездна нощ за  TadaИспания - ЕШ и Шампион на уимбълдън.
Много приятно и весело беше в темата, благодарности на всички за чудесната атмосфера. Flowers Hibiscus
Очаквам с нетърпение класацията на Тесла. Май там съм призьор:yum:Yum

Олимпиадата в Париж ще замести футболния форум достойно. Като заклет спортен фен, гледам всичко Smiley
Има ли вече тема за олимпийските игри?

# 3 171
  • София
Гонг цитира ВВС за случилото се снощи:
BBС: Жестоката реалност за Англия след финала на UEFA EURO 2024
https://gong.bg/football-sviat/anglia/multimedia/video/bbs-zhest … -euro-2024-800531

И малко статистически обобщения:
Освен с титлата на „Ла фурия”, първенството ще бъде запомнено и с някои други постижения, която заслужават внимание.
https://gong.bg/football-sviat/euro/multimedia/video/cifrite-sle … -euro-2024-800532
А стойността на титлата се допълва и от постижението: За първи път отбор спечели и 7-те си мача на европейско.
Снимки от награждаването:
https://www.24chasa.bg/sport/article/18414719

Новият шампион на Европа Марк Кукурея иронизира бившия национал на Англия Гари Невил за направен коментар по негов адрес. Преди началото на еврофиналите в Германия някогашният футболист на Манчестър Юнайтед изказа мнение, че бранителят на Челси не е достатъчно класен, за да бъде част от защитата на испанския национален тим.
Кукурея обаче го опроверга, като не само че беше титуляр още от началото, а и асистира за шампионския гол на Микел Оярсабал в изминалия финал срещу Англия. Сега той стигна до своя реванш, отговаряйки на въпросния коментар с ироничното: “Гари, стигнахме до трофея. Благодаря ти за подкрепата”.

В рекордните записи влиза и фактът, че Англия и Саутгейт са първите с два поредни загубени финала на ЕП.
С гола си снощи, другият симпатяга във Фурията също се записа в хрониките:
С гола си срещу Англия в началото на втората част, Нико Уилямс се превърна във втория най-млад голмайстор в историята, който вкарва на финал на Европейско първенство.
С включването сред титулярите на Люк Шоу, той е първият играч от Евро 2000 насам, чийто единствен мач като титуляр е директно на финала. Точно това направи и Делвекио, който дори се разписа срещу Франция на финала на Евро 2000, впоследствие спечелен от "петлите" с 2:1 след златен гол на Давид Трезеге.

# 3 172
  • София
Пусната е новата и последна анкета!

Оценете първенството / Изберете играч на турнира и гол на турнира. Simple Smile

# 3 173
Добре! Отдъхнахме си. Истината е, че дори и да харесваме и подкрепяме други отбори, всички сме на мнение, че справедливостта възтържествува и футболът победи. Едни от най-щастливите са Шотландците. Grinning Grinning Англичаните също не им остават длъжни и казват, че най-голямата победа, която Шотландия може да постигне на футбол, била загубата на Англия.
Скрит текст:
Крайният резултат е закономерен. Отборът има страхотен потенциал и занапред.
Soccer От няколко години бях загърбила Ел Класико (трябва да си призная, че никак не харесвам двата отбора), но ще гледам следващите издания, особено с откритията на турнира. ЧРД на Уилямс и Ямал, ще се радват на още успехи през следващите 15+ години.
Soccer От статиите за Де ла Фуенте разбирам, че испанският треньор е скромен човек, но успехите му говорят друго - той е единственият наставник, който е ставал европейски шампион и на юношеско, и на младежко, и на мъжко ниво. Извлича максимума от играчите и трябва да е за пример на треньорите на другите грандове.
Soccer Моментът със спасяването на голлинията беше страхотен и настръхващ. Всички изтръпнахме тогава.
Soccer Съдиите се представиха на ниво и не бяха главни действащи фактори в мача.
Soccer Тесла спомена няколко пъти за Финалисима. Мачът между Испания и Аржентина ще е интересен.

Heart Благодаря за страхотната компания на всички и за приятната атмосфера в темата. Благодарности към Diavolo
за темата и анкетите, към Лорда и Тесла за игрите, към  EmBrother за статиите и статистиките, към Папурче за информацията и снимките на стадиона на финала. Чувстваш се на една ръка разстояние. Надявам се с повечето да се срещнем в темата за ОИ. Първенството като цяло не беше много на ниво или по-точно някои отбори играха под очакванията. Дано Олимпиадата предложи много положителни емоции.

# 3 174
Време е за обзор на последният етап в играта Тур Дьо Германия. Мача беше само един, но много промени предизвика в класирането. Победители в последният етап са всички в темата които прогнозираха победа на Испания още в редовното време:

Мей Сий, Грейпфрут, Мария Хрис, Дона Полсен, Ззрр, Елие 0001, Дяволо, Ем Брадър, Прешъс, Жозеа, и Сам Нийл. Това са всички които взимат максималните възможни точки от този мач. И понеже класирането преди него, беше много нагъчкано и с малки разлика, всички се изкачват нагоре. Включително има и промени в позициите в класирането за медалите. Ние с Роналд се прецакахме, увлечени в борбата за първото място, и как да се справим с Елис, и поради това изпаднахме от тройката. Simple Smile Не ни дойде на ума, че тя си е точно като Испания, по добрата е, и каквото и да измислим като прогноза, сме като Англия, няма да е победим. И вместо да се опитаме да гоним първото място, трябваше да копираме прогнозите на най добрият играч в играта, за да си запазим позициите в медалите, вместо да гоним първото място.

Но, правилно постъпихме. Човечеството винаги се е движело напред от вроденият си стремеж, във всяка ситуация да търси максималното. По голям успех, по трудна за постигане цел, по високи цели и стремежи, и дори и това някога да води до провал, залагането на прекалено трудна за постигане цел, това е правилното поведение. Така че Роналд не съжалявай, че дружно вместо да изпреварим Елис, изпаднахме от тройката.

Обявявам за вторият шампион в историята на играта Елис. И тържествено и предавам титлата Trophy шампион в играта по прогнозиране за Евро 24, на форума БГ Мама. И ако Гарет Саутгейт, няма да бъде произведен от краля на Англия в рицарско звание, понеже не можа да донесе титлата. Аз обаче като организатор на играта ще произведа   Елис в званието, най добрият познавач на футбола във форума БГ Мама.

За сребърен медалист в играта, и новият вицешампион наследяващ тази титла от Дяволо, обявявам Сам Нийл. Който заслужено успя да завърши играта със сребърен медал, защото не сме забравили уникалният му рейд от последното място, почти до върха във втората половина на играта. Бронзовият медал се печели от Жозеа, и тя го наследява от........Елис.

Скрит текст:
Тесла 95,40
Дяволо 87,21
Елис 86,95

Ето го и крайното класиране във вторият сезон на играта, озаглавен Тур дьо Германия.

Елис                75,5  Trophy
Сам Нийл      71,2  
Жозеа             69,3
Прешъс          68,5
Роналд           68,1
Тесла              68,1
Лорд Сняг     65,2
Ем Брадър    63,9
Дяволо          61,8
Елие 0001     61,8
Редеми          60,2
Питам 2         57,6
Едел В            57,4
Ззрр                57,1
Дона Полсен57,0
Мария Хрис  56,2
Грейпфрут     55,6
Ливърпул БГ55,0
Фортуна         54,3
ХендЪфДуум53,0
Ралик 1          52,5
Мей Сий        50,6

Както на края на всяко голямо първенство, така и тук трябва да направим не само равносметка за Евро 24, но и в исторически план. Елис трябва днес радостта и да е двойна, подобно на Испания. Защото тя с титлата във вторият сезон, подобно на Испания, не само е шампион, но и става най добрата в цялата история на играта. (Испания също с тази титла измества Германия, като най успешният отбор на европейско за всички времена. Немците имат повече финали, и за това бяха начело във вечната класация по титли, но вече са изместени от върха в класацията, от Испания)

Вечно класиране в играта по успехи в цялата и история:

Елис                              Титла и Бронзов Медал
Тесла                            Титла
Дяволо и Сам Нийл Сребърен Медал
Жозеа                           Бронзов Медал

Важно!!!!! Съобщение от организатора на играта. Обявявам играта с прогнози Тур Дьо Германия за закрита.

Да кажа няколко думи за Европейското. За първи път ще определя голямо първенство за слабо. Така гласувах в анкетата. Марсело Биелса, треньора на Уругвай, по време на Копа Америка каза много истини. Модерният футбол става все по малко привлекателен, и реално звездите в него се увеличават, но футболистите които си заслужава да гледаш стават все по малко. Аз го казах още и на световното, но и сега го повтарям. Меси и Роналдо приключват цяла епоха във футбола, в която имаше истински звезди правещи собственоръчно разликата между отборите. В модерният футбол няма такива, и повече няма да има. Приключва ерата във футбола продължила през целият 20 век, и в началото на 21 век, която приключва с края на кариерите на Меси и Роналдо, в която хората си купуват билет за мач, заради определен футболист. Вече ще се купуват билети от любов към отбора, а не от любов към самият футбол. Такава ера приключва с края на Меси и Роналдо. Звезди естествено по които всички ще ахкат и охкат винаги ще има. Мбапе е такъв. Новите отдолу също се виждат вече: Ямал, Уилямс, Гюлер, Ендрик (в отбора на Бразилия), но те няма да са никога за футбола това което са Меси и Роналдо, или Пеле и Марадона. Или дори Кройф и Зидан. Или Ван Бастен и Пушкаш. Случва се нещо като с Християнството. Съвсем различна религия е било преди да стане масово. Футбола в момента е по гледан от когато и да било. Стадионите са пълни на макс навсякъде по света, освен у нас, но той вече е нещо съвсем друго.

Сигурно и аз с годините вече ставам недоволен от футбола, винаги първият път е най хубав, то всичко първо е най хубаво, защото вече съм изгледал не малко големи първенства като техен съвременник, а пък за предишните съм чел, гледал много. Но футбола в момента ми изглежда като един плей стейшън, в който играчите са като роботи, нямат никаква индивидуалност, не се различават един от друг като игра, че и като тактически прийоми вече, и аз почти няма с какво да запомня това европейско. С какво ще го запомня. С титлата на Испания естествено, и че може би тук почва новата ера на доминация на Испания във футбола, която може и да е по-дълга от предишната. Но с нищо друго. И с гола на Белингам, само с това. Това е голямото първенство, което ще го запомня с най малко неща, които са ми направили впечатление. Оприличавам ставащото с футбола на християнството, защото с масовизацията и комерсиализацията, футбола се превърна в един вид от религия в ритуал.

Днешният футбол е по популярен от когато и да било. Толкова че ФИФА ги прави 48 отборите на Световното, и не е далеч и първото Световно с 64 отбора. Но романтиката в играта, вече е безвъзвратно загубена, и няма да се върне естествено. Както християнството не може да се върне към апостолската църква от първите векове, когато християните са били, само искрено вярващите, а не цялото човечеството, горе долу. Футбола е различен, и не ми харесва, в сравнение с преди, като тръпка, като непридвимост, по предвидим стана, с цялата наука която навлезе в него.

Понеже винаги на голямо първенство се прави равносметка и с футбола изобщо. Моята равносметка като цяло не е добра, но по скоро е каприз, посоката в която върви, а не че изчезне, напротив. Той ще остане най популярният спорт, и даже в момента е по гледан от всякога. Но точно заради това парите, наградните фондове, стават все по големи, следователно победата все по важна, цялата наука зад футбола, прави всичко вече предвидимо, отборите няма с какво да се изненадат, а това прави скучни мачовете. Вчера и по този причина беше скучен финала, не беше само заради напрежението на финала.

И накрая да си кажа и фенските заключения за Европейското:

Естествено гласувах че ми хареса, защото аз като фен на футбола, няма как да кажа че дадено световно/европейско, не ми е харесало, самият факт че съм го доживял и ще го гледам, ме радва. Па дори и да го определя за слабо.

Играч на първенството за мен е Ямал. Играч на първенсвото за мен винаги е този без чиято игра, титлата е невъзможна. За това определих Меси за играч на първенството на Мондиал 22, въпреки че Мбапе отбеляза повече голове, статистически беше по добрият играч от Меси, но футбола не е само статистика. Без Ямал Испания нямаше да е шампион, без всеки друг щяха да са.

Откритието на първенството за мен е Нико Уилямс. Може би правилно е да кажа Арда Гюлер. Ама аз за качествата на Гюлер знаех и преди европейското, и ви говорех в темата още преди началото, че Турция ще направи нещо на европейското заради него, и направиха, 1/4финал играха. Но откритие на първенството, за мен е някой за който не съм знаел преди това за неговите качества, и това е Нико Уилямс. Който го знам по име, и че е брат на Иняки Уилямс, играе в Атлетик Б, и толкоз. Той на това Европейско така игра, че се учудвам че не съм го забелязал досега.

За мен Англия заслужено стигна финал, защото бяха по добри когато трябваше в елиминациите, макар че в групите нищо не играха, но това няма значение, и заслужено го загуби тоя финал защото бяха по слабият отбор в него.

Вторият най добър отбор на това първенство за мен беше Германия, но заслужено отпаднаха на 1/4финал, защото Испания пък бяха по добрият отбор в мача помежду им.

Ако ги накараме отборите в този състав да изиграят едно първенство по системата всеки срещу всеки то крайното класиране за мен вероятно щеше да е такова на база видяното:

Испания
Германия
Англия
Швейцария
Холандия
Франция
Португалия
Турция
Грузия
Дания

Това за мен е реалната класация по сила на това европейско, и при шампионат всеки срещу всеки, такова ще е класирането.

За мое съжаление Италия са извън топ 10 дори, в тази класация. И те са голямото разочарование на това първенство.

Голямата изненада, за мен е Грузия.

Идеален отбор на първенството. Много ми е трудно да го съставя, извън тези които задължително трябва да са в него, като Ямал и Уилямс. Заради това говоря по нагоре, че не ми харесва посоката на футбола.

4-2-3-1

Диого Коща

Кайл Уокър, Лапорт, Упамекано, Букайо Сака

Нголо Канте, Родри

Ламин Ямал, Белингам, Нико Уилямс

.............Напред кой да сложа, то няма голмайстор на това първенсто. Някаква фалшива деветка дето нещо уникално да е направила не се сещам. Ще сложа Хари Кейн, 3 гола има, кой да сложа. Нямаше център-нападател който да впечатли на това Европейско достатъчно че него да сложа. Мората е само с 1, Фюлкрук беше резерва, Вегхорст беше резерва, Коло Муани не направи достатъчно за да е тарана в идеалният отбор. Иде ми да сложа направо Кристиано Роналдо, за цялостни заслуги, голмайстор номер 1 за всички европейски, ама това е идеален отбор на това Европейско, а не на всички, и като тегля чертата, слагам Хари Кейн.

Резерви: Мамардашвили, Тео Ернандес, Марк Кукурея, Джон Стоунс, Кристиян Ериксен, Фабиан Руис, Вегхорст, Мусиала, Коло Муани, Фюлкруг, Джердан Шекири, Дани Олмо, Арда Гюлер.

На Арда Гюлер, мястото му е в иделният отбор, ама такава схема използвам че не мога подходящо място да му намеря. В тази схема в тройката зад нападателя са Ямал, Белингам и Уилямс. Ще дойде неговото време да попадне в идеален отбор на голямо първенство.

И така приключва 17-ото европейско първенство. Да сме живи и здрави за да гледаме и 18-ото Европейско първенство, на което домакини са всички родители на футбола. Британските острови. А дано там вече Англия вземат първата си европейска титла. Simple Smile Може пък за тогава да го е запазила първият триумф на европейска сцена съдбата. Та за това не им се получи на финала с Испания.

Завършвам с думите на Гарет Саутгейт:

Испания заслужено спечелиха европейската титла, бяха най добрият отбор на първенството.

Последна редакция: пн, 15 юли 2024, 18:35 от Никола Тесла

# 3 175
Аз ще бъда по-обран, но ясен. По-слабо европейско не съм виждал през живота си, а гледам европейски първенства от 1996 година. Няма да твърдя, че 1996 бе най-доброто, но напоследък романткита изчезна (то и във формулата изчезна романтиката и затова  от 2010 не гледам Формула 1). Какво видяхме на това евро? - безкрайни спирания на играта,преразглеждане на голове, пребиване на дузпи, даване на дузпи за абсурдни ситуации, подпиране на отбори с 6-7 минути продължения, първенство на тънките сметки и на свирене на засади, затова че някой бил с нокътя на кутрето напред и какво ли още не. Но не и на красивите ситуациии. Жал ми е за Роналдо,Крамарич, Модрич но всяко хубаво нещо си има своя край. Ако не знаеш кога да отстъпиш се превръщаш в пречка за по-младите.

Силно се надявам Мбапе да си върне старата форма, а защо не и Белингам да доказва оттук нататък.  Това обаче няма да върне романтиката на играта, тя е окончателно убита, а включването на повече от 32 отбора се оказа голяма грешка, защото минахме към сметките.

Иначе - благодарност на Тесла, че организира играта, както и на всички участници.
П.С. изключително се радвам че би Испания. Да, заложих срещу тях, ама не че не вярвах, че ще бият, а защото коефицента бе по-висок. Накаря трябваше или да рискувам и да стана трети, или да играя на сигурно. Викам си ако заложа на Испания и всички заложат на Испания и да бият не мога да стана трети - така че ще рискувам. Не съжалявам, че рискувах, не съжалявам и че загубих.

# 3 176
🥇🥉🏆Ех, колко хубаво е да си шампион😀 Благодаря за чудесните думи, Тесла. Играх на сигурно в полуфинали и финал, а миналия път рисково. Вие направихте обратното сега, но шанс за СП има, хвърлям ръкавица от сега😉

Чудесен анализ, бих добавила Варгас от Швейцария- страхотен потенциал и голов усет.
Аржентина драматично печели Копа Америка, в отсъствие на разплакан и контузен Меси- подобно на разплакания Роналдо, на тъжния Лукако- цяло едно поколение титани отстъпва място на нова вълна можещи и силни момчета. Предстоят интересни футболни времена⚽

Вече на вълна Олимпиада-  да се надяваме на интересни състезания и медали🌺

# 3 177
живи и здрави да сме - поемам ръкавицата за световното.

# 3 178
  • "Всички сме в канавката, но някои от нас гледат към звездите" О. Уайлд
Честита титла на Испания и на всички нейни фенове.
Честито на печелившите в игрите, много се радвам, че има дами по върха.
Все така да е, моля да не ми се сърдят момчетата Sunglasses.
Благодарности на Дяволо за поредната прекрасна, информативна и
перфектно направена тема. Поклон за труда, отделеното време и интересните постове
с анализи на Тесла /стягай се момче, че битка ни чака с теб след две години/.
Благодаря и на Лорд Сняг за труда и интересната игра, чакам те на линия и за следващите първенства.
И не на последно място на всички съфорумци, които пишеха, анализираха, вълнуваха се и направиха
темата една от най-приятните и добронамерени в целия форум.
Сега е време за сиеста.

# 3 179
  • София
Лорда открехна врата към световното и рекордната бройка участници, които за пръв път ще видим по терените на Канада, САЩ и Мексико през 2026, а именно - цели 48.

И понеже нееднократно в темата се прави паралел с копа Америка и по-непривлекателния футбол, който се практикува там, ще открехна (по спомен) от кои континенти ще са тези 48 участника на световното:
Европа - 16 (досега, при формат от 32 отбора, се класираха - 13)
Африка - 10 (5)
Азия - 8 или 9 (4 или 5)
Северна и централна америка - 6 (3)
Южна Америка 6 или 7 (4 или 5)
Океания - 1 (0 или 1)

Безспорно, пъстра и интересна палитра ще е, но качеството - ще видим:)

И, да, в крайна сметка ФИФА загърби леко безумната си идея отборите да са е 16 групи по три, и да няма равни мачове в груповата фаза, а да се бият дузпи директно при хикс след 90-та минута и реши да разпредели отборите в 12 групи, по 4, като...напред ще се класират и осемте най-добри трети отбора Wink

Общи условия

Активация на акаунт