Подправки в саксии 4-та тема

• 8 772
  • 206
  •   1
Отговори
# 105
Не знам за каква салвия. Взех от оби в саксийка , но съм виждала огромни растения и си мисля, че навън ще и е по-добре. Ще пробвам. Гледах е едно готварско шоу, че най-хубавия сос за спагети било масло със салвия . Ще пробвам , още не съм.

# 106
  • In transit
Белла, маслото със салвия го ползват, като сос за ньоки... за спагети не съм го ползвала. Правила съм го и като "сос" за равиоли със сирена, също е вкусно. Сос е силно казано, просто салвията се запържва и става леко на чипс, като ароматизира маслото. Нищо повече.

# 107
Да, то на това не мога да му кажа сос. Представи си както правиш спагети със зехтин и чесън, само че е масло което е ароматизирано със салвията. Просто да се омасли пастата и да поеме и аромата. За който харесва салвия си е хубаво, че и тя като розмарина си е остър аромат.
Аз я харесвам но около мен май почти никой друг. Майка ми я гледа като билка за чай уж, и то защото зетят ѝ занесъл и нали да не го прати у лево... Никой не я пипва освен аз като си набера, расте си там като бурен от години. И в чая не слагат, не им харесвала.

# 108
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Два пъти се опитвах да отгледам салвия в саксия на балкона, но никое от растенията не издържа повече от две години. Предполагам за да устиска и живее многогодишна коренова система е нужна голяма и дълбока саксия, в която да може да се развива като в градина. Е, нямам място и за такова чудо по терасите. Затова, ако ми се прииска да имам салвия, купувам някаква готова саксия и колкото издържи, толкова.
За разлика от салвията, розмаринът се оказа много корав и си живее прекрасно в една отрязана 10-литрова бутилка от минерална вода вече доста време. Дано продължава така, че много трудно го захванах.

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 12:49 от profi_1

# 109
  • In transit
Профи, при мен се получи обратното. Както си живееше розмаринът ми в една голяма саксия няколко години, взе да съхне и половината умря. Салвията даже не и сменям саксията и не е в голяма 16-18см е саксията. Зимата я отвязвам, на пролет тръгва с нови сили.
Пробвай от семена да я завъдиш, пробвано е, става. 

# 110
Пробвай от семена да я завъдиш, пробвано е, става. 
Със семена може и да се получи, но на мен не ми трябва повече от едно растение. А съм с меко сърце и винаги ми е жал, когато прореждам поникналото.

# 111
Аз съм така с магданоза и с руколата. Сея и хич не ми свиди... и после ми свиди да махам растения дето вече са тръгнали Grinning
Затова почвам като тръгнат и са още съвсем малки, да обирам с една ножица първите растенийца дето има изобщо какво да отрежа - те са по-скоро като микрозелениики още но вече си имат вкуса. Режа цялото растение чак долу до почвата. И продължавам по този начин - те на другия ден други са изпреварили, на другия пак... докато останат някаква по-нормална бройка растения за саксията и ги оставя да си растат вече както си трябва и да си им бера листа само.
По едно време и бейби салати си бях засяла така - в широк съд и на гъсто, добре станаха.

# 112
Аз така едни репички в сандъче посях, ама не успях да извадя много истински наляли се кореноплоди. Голяма част се изродиха в едни криви коренчета и толкоз. Трябва да си вкоравя сърцето в определени моменти, ако искам реколта. Joy

# 113
Е, за тях не става наистина, трябва им място къде да пораснат подземно. И сееш по-рехаво, де. А аз примерно и с руколата понякога нарочно съм мятала на гъсто, за да мога да почна от по-рано с мини растенийцата на по 2-3 листенца и пак да ми останат и достатъчно дето да пораснат Grinning

# 114
  • In transit
Натка, ти пък с ножичката... босилекът редовно го разреждам докато е малък, точно, като микрорастение, ама дърпам директно с коренчетата, така става 2 в 1. Grinning

# 115
А да бе, ако дърпам така, ще разпилея пръст вероятно, ти искаш и да чистя повече Joy
А и на мен ми е навик с ножицата да действам с такива подравки в саксии и си посягам и по инерция към нея.

# 116
  • In transit
Exter, купих си микро киселец от Метро. Много е сладък. Grinning Кажи ми моля те как се поддържа и колко голям може да стане? Предполагам няма да порасне, като нормален киселец или бъркам?
Само подрязвам едрите листенца, като го ползвам за ястия или подред, като магданоз го режа с ножицата?

# 117
  • София
Киселеца е много красив за декорация. Предполагам е от този с червените жилки като кръвоносни съдове, затова му казват "кървав киселец":

Поддържането е всеки ден по малко поливане. Ако са му много къси дръжките, сложи го за няколко дни на тъмно да се издължи. Той е по-труден за отглеждане в началните етапи, отколкото в развитие. Семената са му изключително микроскопични и е нужна специална мини сеялка за семена с дозатор:

Режи по-големите листа при стъблото като за начало, тъкмо като се прореди малко има по-голяма вероятност да израсте повече. А колко голям ще стане не мога да кажа, не съм отглеждал за по-дълъг период от микро, а от микро семена съм отглеждал бейби варианти, но не в саксия. Така че е възможно. Срещам ето такива снимки, което значи, че може Blush

ПП. Всъщност се сещам, че в градината са попадали семена от кървав киселец и си ставаха точно като градинския. Сещам се също, че пускаше много дълбок корен и трудно успявах да го изтръгна целия Blush

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 12:31 от Exter

# 118
  • In transit
Благодаря ти. Хич не са къси, като гледам. Тя пръста е съвсем на дъното на кутийката. Доста са на гъсто. Точно кървав е, аз го имам в голям размер в градината, но беше със семена манголд и мислех, че са просто различни цветове.

# 119
В толкова плитък съд и толкова гъсто засяти не са да ги оставяш да растат още кой знае колко, те са готови да си ги пасеш и поне аз бих гледала за наколко дни да ги изям. Пак първо най-големите, де, особено ако имат съществена разлика в големината.

Общи условия

Активация на акаунт