Подправки в саксии 4-та тема

• 9 536
  • 207
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Да повдигна пак темата - босилека ми направо полудя Blush

Този домат не е отгледан от мен, но добре го подправих с 2 вида босилек и моцарела, за едно хубаво Капрезе Blush

Сложил съм и трети вид босилек, с аромат на лимон, но е още малък и ще е за следващия пост Blush

# 91
Еха, много свежо изглежда, смятай щом аз дето не съм никак фен на пресен босилек го загледах и ми се видя апетитен Grinning

Наскоро се оглеждах в тая тема дали ще се похвали някой с дивия лук, дето писаха някои че ще сеят. Но нещо е замряла, хем не е чак толкова рано за подправки в саксии, някои трябва да са засяти вече.

# 92
  • In transit
Натка, вчера мислех да снимам ментата, че тръгна чудесно. Обаче забравих. Ще гледам утре да не забравя. Grinning

Exter, чуден ти е босилека. Я сподели в каква почва го гледаш и при какви условия? Аз имам две саксии от есента, все още са добре, но мисля скоро да сложа нови семенца.

# 93
Аз само ви се радвам, без тераса съм от известно време, нямам и къде на прозорци подходящо... А ми липсва да си имам зеленийки в саксии и сандъчета. Досега щях да съм засяла магданоза преди седмици, а руколата вероятно щях вече и да я паса Grinning Тя нали расте с бясна скорост и се показва за дни и тръгва.
А въпросния див лук няколко години го мъчих, та се озъртам ако някой похвали определена марка семена за него, да не би пък да има добра и лесна за гледане, а пък аз да изтърва Joy

# 94
  • София
...Я сподели в каква почва го гледаш и при какви условия?...
В почва за подправки и билки:

Хубаво е да се добави малко перлит, но за вкъщи не ми се взимат чували. Без никакви торове и препарати. Условията са на южен прозорец, температура зимата поддържам около 22-23 градуса, сега само със слънцето са си добре. Назад в темата пусках снимки на стелажите за прозореца, които купувах специално за тях Blush

Имам и засята мента, но ще я запазя за мохитото като стане горещо Blush

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 23:49 от Exter

# 95
  • In transit
Ехтер, благодаря. Ще потърся такава почва.
Южното изложение е ключово май за босилека през зимата и по-топлото, също. Преди години на работа имах една стая-склад с южно изложение и парно. Какъв босилек растеше зимата, разкош. Сега, зимата ми е по-трудно, защото стаята не се отоплява постоянно, в която е босилека и голямо баене пада, докато тръгне и се задържи. Ето го в момента, успя да изкара зимата, криво ляво.

Ментата,

Салвия,

Риган,

Мащерките и магданоз,

Онзи ден взех такава почва за новите семена от билки, но чакам леко да се затопли. Ако някой я е ползвал, ще се радвам да сподели впечатления.

Купих си семена за гигантски магданоз, два вида, естрагон и девисил.
Само да мога да намеря работещ метод срещу трипси, които нон стоп ми нападат билките, ще е супер.

# 96
Мики, мащерката от семена ли успя да я захванеш? Преди две години през 2,3 месеца слагах семенца, но стръкче не ивлезе. Условията са идеални- светло и топло. Възможно е семената да не са били хубави.
И със сибирски лук нямам успех. Също преди 2 години слагах семена, но стръкчета никакви.

# 97
  • In transit
Ясмин, не, готови растения бяха. Едната от Кауфланд, другата от Лидл, от италианските дето ги пускаха наскоро и третата от пазара, тя е лимонена  Даже не съм опитвала със семена. Опитай с друга марка, преди време за подправки бях доволна от семената на Вилморин. В Бриколажа ги има.

# 98
Аз взех една салвия в саксия, но смятам да прехвърля в градината. Защото нямам място за голяма саксия. Обаче се судя къде да я сложа . На сухо, на влажно , на слънце или сянка ?

# 99
На пълно слънце, иначе се изкривява към светлината. Понася засушаване, но по мои наблюдения е по-добре да не пресъхва, обича повече влага от например лавандулата.

# 100
  • София
Аз имам една салвия в лехата с ягодите. На пълно слънце е , сухо е! Честно казано не върви много добре!

# 101
На майка ми салвията е до едни храсти люляк и трендафил в нейната градина. Не е точно под храстите но и не е през цялото време огрята. Добре върви, не съм забелязала да страда. Но може би има значение и почвата каква е, може при въпросните ягоди просто да не е подходяща за нея.

# 102
  • In transit
Салвията, която ми е в градината е изцяло на слънце, лятото я поливаме на от време на време. Издържа си идеално и е с огромни листа. Тази, която показах по-горе на балкона, не мога да ѝ намеря място. На полуслънце, като, че ли най-добре расте и иска по-често поливане лятото.

# 103
Имам едно място зад една от чешмите в градината, но е тясно място между къщата и коритото. Ще е влажно, ще има и слънце и сянка, но е тясно

# 104
Не и трябва много място  в корените, и в саксия съм гледала. Но нагоре доста се разперва, ако говорим за обикновената градинска Салвия. Става към 50см висока и широка. Понася рязане, но и се разваля хубавата форма.

Общи условия

Активация на акаунт