Подправки в саксии 4-та тема

• 9 526
  • 207
  •   1
Отговори
# 75
Магданозът и ментата имат вредител - малки, бели пръчици. С какво да ги пръскам?
Две малки увивни цветя бяха въшлясали със зелени тумбести въшки и ги изхвърлих.

# 76
Аз не знам ако подправките имат такива вредители дали е добре да се консумират. Сигурно ли е , че тези вредители не вредят и на хората ?

# 77
  • София
Събуждам темата отново, време е за подправки в саксии Blush
Смених семената, старите нещо спряха да покълват. Засял съм магданоз, босилек, горчица и кейл

Отделно малко за разсад в мини парника за доматки в саксия. Миналата година ме предадоха, дано тази година да станат Blush

# 78
  • София
Зеления ми прозорец се пооформя Blush

...и по всичко изглежда, тази година ще има доматки в саксия Blush

# 79
Здравейте, тази година и аз съм решила да сложа повечко неща на терасата да видим как ще тръгнат. Миналата само следях темата за съвети. Тогава имах магданоз, една клета салата и два корена много недъгави чери домати (набрахме 3 😁). Сега съм се заредила със семена на див лук, мащерка, риган, марула, бейби спанак, босилек, невен, безколов домат трапезица. Много амбициозно, но се надявам да потръгнат 🤞.
И въпрос към @Exter тези стойки на колелца /цветарници от къде са? Идеално ще дойдат на моя вътрешен парапет на прозореца (същия е като гледам).

# 80
  • София
Намерих ги в магазин за домашни потреби https://inhousebg.com/, масово има 25-26 см, но не стъпват от едната страна и не стават. Дълбочината им трябваше да е под 15см., за да не пречат на завесите. Малко цената не ми хареса, по 40 лв. е бройката, но няма други подходящи Blush

Последна редакция: нд, 16 фев 2025, 14:33 от Exter

# 81
За дивия лук ще ми е интересно да споделите марка семена от които сте доволни. През годините няколко съм пробвала и все не ви се получаваше... А на хората им расте като плевел това нещо. При мен нещо все не се получаваше.

# 82
Никога не успях да отгледам и едно стръкче лук от семена. Купувам саксийка и я разделям на няколко туфички в сандъче, постепенно той си напълва цялото сандъче. В саксиите за продажба е много нагъсто и трябва непременно да се раздели. Може да се гледа с години след това.

# 83
Явно затова и от купена саксийка не ми беше чак толкова успешен... Купувах, прехвърлях го в по-голяма и с повече почва, но както си е на цяла туфа. И на следващата година много малко поникна, буквално няколко перца само.
А от семена все почти нищо не ми поникваше, какви такива ги уцелвах и аз не знам. От няколко различни места купувах в продължение на години и се отказах накрая. А много го харесвам.

# 84
Нати, освен да го разделя гледам и да е в по-рехава почва, за да има място да се множи. Никакви други грижи не иска, даже цъфти за красота.

# 85
Абе и на мен ми е цъфтял, те даже са ядливи цветовете му ако речеш да си украсиш храната примерно. Но явно грешката ми е че съм го оставяла така нагъчкан, уж да не го объркам нещо от много ръчкане и разбутване.
Пишман градинарка съм аз, само магданозът ми почти винаги е бил без дертове и такова много съм отгледала и опасла.

# 86
  • София
Не съм слагал див лук, но ще взема да пробвам Blush
А това е чубрицата ми, която е готова за ползване

И въпреки снежния балкон, отвътре прозореца е свеж и зелен Blush

# 87
И аз ще слагам див лук за пръв път. Миналата година пробвах с лучена трева и се получи.
Ей, като ти гледам свежите саксийки ме е яд, че не започнах със засаждането по-рано.
Мен ми е проблем балкона, че е доста отворен и много духа. Мъжо не дава да закривам решетките (гледката ще му се губела 😁) и се чудя какво да сложа само отстрани поне. Да не се налага да гоня летящи саксии.

# 88
  • Банско
Здравейте, някой да знае от къде да си взема семена за подправки, но искам да са български а не холандски и искам да са сорт от едно време?

# 89
Български семена могат да се купят от агро аптеките, от сайтове, на пакетчето пише какъв е произхода.

Общи условия

Активация на акаунт