Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 26

• 35 997
  • 766
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Sylvanka, при спиране на АП може да се продължи с НМХ, в зависимост от състоянието и коагулацията. Хематолог или АГ може да посъветва.

Кристина, няма специфични изисквания за изследване на аптт, д-димер и фибриноген.

# 541
Здравейте! Може ли някой да ме ориентира за времето на кървене по-добре до горна или долна граница да е? Видях, че се е повишило от 2 мин предния месец, на 4 .30 мин този месец. Референтните ми ги дава от 1 до 5. Бременна съм в 19 г.с. и съм на терапия АП всеки ден и фракси през ден. Както и Д димера ми се е променил от 0.3 mg/L на 0, 4 , но доколкото знам референтните за бременни са различни. Дали има нужда да се променя нещо според вас. Чакам отговор и от АГ-то. Благодаря на отзовалите се🤗

# 542
  • На изток от Ада
фраксипАрин трябва всеки ден

# 543
Здравей!
За времето за кървене не мога да ти кажа нищо. Моето е 2 мин, но никой не го отрази и нищо не каза за него. Според мен колкото по към горната граница е, толкова по-добре? Моят Д-димер беше същият като при теб в 19-та седмица. Казаха ми, че е добре

Здравейте! Може ли някой да ме ориентира за времето на кървене по-добре до горна или долна граница да е? Видях, че се е повишило от 2 мин предния месец, на 4 .30 мин този месец. Референтните ми ги дава от 1 до 5. Бременна съм в 19 г.с. и съм на терапия АП всеки ден и фракси през ден. Както и Д димера ми се е променил от 0.3 mg/L на 0, 4 , но доколкото знам референтните за бременни са различни. Дали има нужда да се променя нещо според вас. Чакам отговор и от АГ-то. Благодаря на отзовалите се🤗

# 544
Здравейте, тепърва ще чета отначало темите, но съм много притеснена и моля за помощ.
Бременна съм в 15г.с и на биохимичния скрининг ми излезе много нисък резултата за papp. От там аз реших да си направя на своя глава изследване за тромбофилия. Прикачвам резултата, но виждам че има отклонения. Чудя се към какъв лекар във Варна да се обърна .

# 545
Здравей!
Хематолог ти трябва. Те се занимават с това и преценяват каква терапия и дали да има терапия. На АГ също трябва да се каже за това.
Мутациите ти все пак според мен не са много опасни - хетерозиготни са всички и са от нискорисковите (надявам се да съм права). За кръвотока към бебето казвали ли са ти нещо?
П.С. С хематолог можеш и по интернет да се свържеш чрез Medrec и Healee. Аз така направих и останах доволна. С доктор Тончев говорих. Тук го бяха препоръчали момичетата.
Здравейте, тепърва ще чета отначало темите, но съм много притеснена и моля за помощ.
Бременна съм в 15г.с и на биохимичния скрининг ми излезе много нисък резултата за papp. От там аз реших да си направя на своя глава изследване за тромбофилия. Прикачвам резултата, но виждам че има отклонения. Чудя се към какъв лекар във Варна да се обърна .

# 546
На този етап кръвотока уж е добре, но май не е гаранция за по нататък.
Аз всъщност стигнах до това изследване заради това което прочетох за ниския papp, че много често се свързва с прееклампсия, лошо кръвоснабдяване и т.н. и че в чужбина доста често предписват аспирин.
И ето, че е имало причина за този нисък хормон papp.
Ще търся сега при кой във Варна да отида, още следващата седмица.

# 547
  • София
Розичке, заедно с БХС не са ли ти пускали тест за прееклампсия? То не не зависи само от PAPP. Мисля, че може да се пусне и по-нататък, но трябва читав АГ, който да го разчете и назначи терапия, ако е необходимо.
https://wiki.cibalab.com/doku.php?id=hormones:preeklampsia

За мутациите - нискорискови са, но е добре да следиш коагулация на всеки 3-4 седмици - аптт, д-димер и фибриноген - и да се консултираш с хематолог как да процедираш. Възможно е да се наложи антикоагулантна терапия, ако ти изпишат аспирин протект, то освен превенция на тромбофилия, е и превенция на прееклампсия. Виж на първа страница на темата има координати.

Освен това едната от мутациите ти е свързана с неусвояване на синтетични витамини от група Б - трябва да приемаш само метилирани форми - фолат вместо синтетична фолиева киселина за Б9 и метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за Б12. Ако приемаш комбинирани витамини, много вероятно в тях да има синтетични форми. Премери нивата на витамините Б9 и Б12 преди консултацията с хематолога, за да обсъдите и тях и да компенсираш нивата, ако са ниски.

Много важно е също на всеки преглед да следите с доплер кръвотока на маточните артерии и размерите на бебето, защото тромбофилията освен проблеми при теб може да предизвика изоставане в развитието на бебето.

За Варна можеш да се консултираш и с генетик д-р Константинова.

# 548
Да, мен по скоро ме притеснява проблеми с бременността, изоставане на бебето и т.н.
Аз точно това четох за ниския papp.
За късмет взимам метилираната форма на фолиевата без да знам за този проблем.
Много ти благодаря за препоръката да пусна двата витамина. Ще ги пусна понеделник, за да са готови когато отида на лекар. Успях да си запиша час за хематолог - д-р Стайкова.
А с д-р Константинова имах една среща да ми разясни резултата от НИПТ.
Сега и писах, че имам нови новини и ако мога да отида следващата седмица пак да се срещнем.
Направо съм в паника, дали ще се развие бременността до края.
Благодаря Ви!

# 549
Розичка, а колко е бил този хормон при теб, ако не е проблем да споделиш?
Питам, защото на мен нищо не ми казаха за него (4,322), а на по късен етап ми изписаха Аспирин протект заради кръвотока.

Да, мен по скоро ме притеснява проблеми с бременността, изоставане на бебето и т.н.
Аз точно това четох за ниския papp.
За късмет взимам метилираната форма на фолиевата без да знам за този проблем.
Много ти благодаря за препоръката да пусна двата витамина. Ще ги пусна понеделник, за да са готови когато отида на лекар. Успях да си запиша час за хематолог - д-р Стайкова.
А с д-р Константинова имах една среща да ми разясни резултата от НИПТ.
Сега и писах, че имам нови новини и ако мога да отида следващата седмица пак да се срещнем.
Направо съм в паника, дали ще се развие бременността до края.
Благодаря Ви!

# 550
Ами при мен papp беше 0.4498 mom, като за нормално се счита 1. А в мерната единица на лабораторията мисля че беше 1935 UI/l.

# 551
Бременна съм в 15г.с и на биохимичния скрининг ми излезе много нисък резултата за papp. От там аз реших да си направя на своя глава изследване за тромбофилия. Прикачвам резултата, но виждам че има отклонения. Чудя се към какъв лекар във Варна да се обърна.

Аз ходих при Миглена Стайкова, назначи ми изследвания (преди да имам реално установена тромб.), съответно и терапия след това. Преглежда в жълтата сграда на окръжна.
Скрит текст:
Моите мутации са същите като твоите първите 3 плюс фибриноген. На фракси съм 0.4 вс ден.

едит. Видях, че при нея ще ходиш.

Последна редакция: пт, 18 окт 2024, 16:29 от flow_rs

# 552
Сега се хванах да чета назад темите и ми направи впечатление, че при хетерозигот на PAI, се препоръчва още изследване на АСЕ и фактор 13, за да е пълна каетината. В моя резултат виждам, че има фактор 13, но това АСЕ не го виждам.

# 553
Здравейте, бременна съм със следните мутации

Има ли други със същите? Говирих с двама хематолози и двамата са на различни мнения-единият казва че трябва да съм на терапия с фраксипарин, а другуят че не трябва. Много съм объркана как да процедирам.

# 554
  • На изток от Ада
Минди, с кой говори?

Общи условия

Активация на акаунт