Тромбофилия

• 882
  • 23
  •   1
Отговори
Здравейте момичета! Бременна съм в 21 г.с. Според професор Марков и моят АГ бебчето ми върви със седмица назад. Според професор Марков плацентарния кръвоток от ляво е по малко от колкото трябва,но пък от дясно е в повече и реално компенсира. АГ ми назначи изследване за тромбофилия,много съм притеснена ще излязат до 10дни?! Има ли вариант да съм забременяла по късно или просто бебчето да върви по малко Sad

# 1
Имали ли сте ехограф в първия триместър? Тогава най-точно се определя възрастта

# 2
Имали ли сте ехограф в първия триместър? Тогава най-точно се определя възрастта

Да,имам. Тогава беше с 2 дни назад на всички прегледи,сега изостава със седмица.

# 3
Промениха ли ви термина според това? Би трябвало да са го променили, в първия триместър е най-точно да се определи, после бебетата почват д растат с различна скорост. В този случай значи бебето е с 5 дни назад. Не знам дали това е проблем, мисля, че не, но лекарите да кажат. Момиче или момче е?

# 4
Промениха ли ви термина според това? Би трябвало да са го променили, в първия триместър е най-точно да се определи, после бебетата почват д растат с различна скорост. В този случай значи бебето е с 5 дни назад. Не знам дали това е проблем, мисля, че не, но лекарите да кажат. Момиче или момче е?

Момиченце чакаме. Термина ми беше за 12.11.2024 сега е за 18.11.2024 . Ами според мен не може всички бебета да са големи и да се раждат по 4кг или да наддават еднакво,но все пак ме притеснява факта,че ме накара да пусна изследване за тромбофилия. И дали някой е изкарал бременност с нея,какво следва след положителен резултат ?

# 5
  • Sofia
Много момичета са изкарали бременност с тромбофилия (аз цели три). Има си теми за Тромбофилия и бременност във форума : https://m.bg-mamma.com/?topic=1664270

Зависи какви са мутациите и какво е състоянието на кръвотока.
Ако се налага се включват инжекции с НМХ, добавя се Натаспин или Аспирин протект и т.н..

# 6
Много момичета са изкарали бременност с тромбофилия (аз цели три). Има си теми за Тромбофилия и бременност във форума.

Зависи какви са мутациите и какво е състоянието на кръвотока.
Ако се налага се включват инжекции с НМХ, добавя се Натаспин или Аспирин протект и т.н..

Изписа ми аспирин протект и Кламсилин.
Кръвотока е повече в дясно и доста по малко от нормите в ляво. За сега чакаме само резултатите от изследването.

# 7
  • Sofia
В горния си пост, сложих линк към последната тема за тромбофилия.
Ако на изследванията излезнат някакви мутации, няма да е зле да я разгледате.

# 8
В горния си пост, сложих линк към последната тема за тромбофилия.
Ако на изследванията излезнат някакви мутации, няма да е зле да я разгледате.
Сърдечно благодаря Simple Smile

# 9
Здравейте!
След бременна съм и поставям фраксипарин 0.4 всяка сутрин в 9ч., тъй като след седмица ми предстои вземане на кръв от вената за пренатест, бихте ли ме посъветвали дали трябва да го бия по-рано или след вземането на кръв?

# 10
Здравейте ,наскоро откриха тробм на баща ми и се наложи да направя генетични изследвания за тромбофилия.Не съм бременна ,но изследванията ми излезнаха ,не съм се консултирала с лекар ,не разбирам нищо,но ми изглеждат притеснителни
Моля за вашето мнение

# 11
  • Sofia
Имате високорискова мутация (Фактор 5 Лайден). Тоест имате склонност към повишено кръвосъсирване при рискови ситуации : бременност и раждане, операции, обездвижване на крайник с гипс, дълго пътуване със самолет и т.н.

Имате мутации и в гените на PAI, фактор 13 и бета-фибриноген. При мутация в PAI процесът на фибринолизата (естественият процес на разграждане на микротромбчета) може да не работи правилно.

Мутацията в гена на MTHFR означава, че не усвоявате синтетичните форми на някои Б витамини : фолиева киселина за Б9 и цианкобаламин за Б12. Трябва да приемате техните метилирани форми - фолат за Б9 и метилкобаламин за Б12. Ако не усвоявате тези витамини, е възможно нивото им в организма Ви да падне, което може да повиши хомоцистеина, който ако е висок от своя страна повишава риска от тромботични инциденти. Ако искате, можете да си изследвате нивата на тези витамини и хомоцистеина, за да видите какво е положението.

Като цяло изследванията, които сте направили са генетични и показват предразположеност, а не болест.
Но тъй като сте носител на високорискова мутация, комбинирана с още други, е добре да се консултирате с хематолог, за да Ви даде насоки за начина Ви на живот.

# 12
При всички форми на тромбофилия ли има проблем с усвояването на фолиева киселина?

# 13
  • Sofia
При всички форми на тромбофилия ли има проблем с усвояването на фолиева киселина?
Генът MTHFR отговаря за усвояването на фолиевата киселина и Б12.
Ако там имате мутация, значи имате проблем с усвояването на синтетичните форми. До каква степен не ги усвоявате зависи от вида MTHFR (677 или 1298) и дали сте хомозигот (и двата алела на гена са с мутация) или хетерозигот (само единият алел е засегнат).

# 14
А относно останалите мутации - имат ли отношение към фолиевата киселина?

Общи условия

Активация на акаунт