Колко често срещана е тромбофилията в България?

• 831
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте,

Виждам много бременни във форума са на някаква терапия за тромбофилия и ми изглежда, че са доста значителен брой. Живея в чужбина и не съм чула никоя бременна около мен с такава диагноза и на терапия. Знам, че Серена Уилямс има тромбофилия и за малко не е умряла след раждането, но жена около мен с такава диагноза не познавам. Докато тук във форума изглежда, че една трета от жените са на терапия. Та ми стана интересно дали тази генетична особеност е много често срещана в България?

# 1
Ъъъ, във форума са концентрирани случаите. Къде ги откара всяка трета!? От моите близки само една има и всичко мина нормално с правилното лечение.

# 2
  • София
Никой не знае колко са, защото надали се събират данни, а огромна част от хората не знаят, че имат такива генетични мутации.
Тук виждате повече, защото жени с такъв проблем търсят информация и се събират.
Друга страна на въпроса е товя, че и бременност, и раждане в България са силно медикализирани. В много случау терапията е излишна, но лекарите я предписват. И там практиките са по много причини. Често лекарите(не само за бременни, но и за деца, по настояване на родителите)изписват медикамент, който е излишем(но няма и да навреди), защото пациента настоява, в паника е, не може да спи спокойно ако не взима нещо.
Прогестерона в начална бременност(който на запад почти не изписват, защото няма данни, че наистина ще спаси бременността) и инжекциите при леки мутации са такова нещо.
Все още върлуват митове и легенди, че бременната и раждащата са с единия крак в гроба. На жените това им се повтаря и те мислят само лоши сценарии. Хиляда и сто фактора и причини, навързани като нишка и водещи до различни проблеми.
Аз самата съм с тромбофилия и трудно забременявам, после трудно износвам.

# 3
Ами моят лекар на запад ми изписа прогестерон, защото ми беше леко нисък, в норма, но пак нисък. Така че това не е нещо нечувано, а и прогестеронът не вреди по време на бременност.

Докато терапията за тромбофилия не е безопасна за всички

# 4
  • София
Конкретно във форума много от списващите са пациенти на репродуктивната медицина, където при процедурите ин витро се приемат големи дози естрогени и прогестерони, а те сгъстяват кръвта. С цел превенция лекарите изписват антикоагуланти. Особено на по-възрастните пациентки.

Последна редакция: пн, 19 авг 2024, 22:41 от Fever Ray

# 5
И на мен, както на авторката,  ми прави впечатление това, живея в чужбина, не съм чула за такива пробеми при бременните.

# 6
  • София/Севлиево
То и в България не са толкова много, защото болшинството дори не е чувало за Тромбофилия.Аз разбрах съвсем случайно,че имам(а бях бременна след инвитро)-просто тук из форума четох,сетих се че баба ми по бащина линия цял живот е на лекарства за разреждане на кръвта,събрах 2 и 2 и реших да се изследвам.Излязох с две мутации,не от най-тежките,но докато реагирам изгубих бебето.А вече имах син на почти 8 години,но четох че тромбофилията рядко прави проблеми преди 30 години и при първа бременност... Извън форума познавам само  една жена с Тромбофилия.

# 7
И аз се срещам с много мами и те въобще не са чували за тромбофилия...аз се изследвах сама...просто така реших,защото бях чела за тромбофилията...излязох с няколко ниско рискови мутации...следях коагулация постоянно и към средата на бременността ми включиха натаспин...

# 8
В България се преекспонира с тромбофилията. Особено популярните специалисти в София в момента карат всяка бременна да си прави изследвания, съответно винаги излизат мутации (няма човек без такива) и се поставя диагноза, без да има заболяване. Отделно в Бг мама много се говори за тази диагноза и доста жени се връзват от форума. Има два гена, които ако са хомозиготни, може да се говори за тромбофилия. Останалото е преекспониране и поставяне на модерни диагнози, на места и печалбарство (договори с лаборатории и т.н)

# 9
  • София/Севлиево
Голямото ми дете е изследвано за Тромбофилия,нищо че е момче,за мое успокоение.Няма нито една мутация.След време ще направя изследвания и на малкия.По-добре да знам дали има проблеми.
По ТВ мине се не мине време и дадат за някоя починала родилка.И познайте-най-честата причина е тромб...За мен това изследване (поне основен пакет) трябва да бъде задължително за всяка жена и да се поема от ЗК.

# 10
  • София
Тромбофилията не е мода и не е от днес.
Дядо ми имаше и беше на терапия с години. Опасността от инсулт или инфаркт е огромна. Той от това си и отиде на 70 г. Майка ми е също с тромбофилия и е поне от 40 г. на терапия. Сега е на 80+ и е жива и здрава, слава Богу. Аз съм от 20+ години. 2 от трите ми дъщери я имат. Едната роди през ноември (в чужбина) и си беше на терапия през цялата бременност.
Други наши близки нямат проблем. Леля ми (сестра на майка ми) и моята сестра нямат проблем. Племенниците ми също нямат.

# 11
Аз познавам 3 такива жени. И трите с по 1 спонтанен аборт. Точно така и са разбрали, че я имат. Практиката е такава - да се загуби поне едно бебе и тогава изследвания.

# 12
  • София/Севлиево
Да за съжаление.Само че лекарите явно не осъзнават каква травма може да  нанесе на психиката на една жена загубата на дете, особено при първа бременност и недай боже ако после дълго време не се получи.Затова би било чудесно още преди да забременее жената да е наясно дали има или не.

# 13
Бях с вирус, не беше корона според теста, но тогава не знаех и ходих в спешното, че беше почивен ден. Казах, че се притеснявам най-вече от сгъстяване на кръвта и че не съм правила изследвания за тромбофилия, отговора беше, че много чета в интернет, а на личната - че ако съм имала нужда от разреждане - то е било в началото на бременността (когато пък въобще не е споменавала, нито ми е задавала въпроси или гледала стари изследвания).
Иначе преди бременността съм си изследвала фолиевата киселина и е била нормална, без никога да съм я пила като добавка.

# 14
Бях с вирус, не беше корона според теста, но тогава не знаех и ходих в спешното, че беше почивен ден. Казах, че се притеснявам най-вече от сгъстяване на кръвта и че не съм правила изследвания за тромбофилия, отговора беше, че много чета в интернет, а на личната - че ако съм имала нужда от разреждане - то е било в началото на бременността (когато пък въобще не е споменавала, нито ми е задавала въпроси или гледала стари изследвания).
Иначе преди бременността съм си изследвала фолиевата киселина и е била нормална, без никога да съм я пила като добавка.
Напротив...колкото повече напредва бременността толкова повече се сгъстява кръвта...това си е физиологичен процес...

Общи условия

Активация на акаунт