Политиката в България - нови избори, нов късмет

• 432 380
  • 13 803
  •   1
Отговори
# 13 425
Възраждане казаха няколко пъти че са ок да влязат в коалиция. А червените линии са важни, защото иначе политическата партия се размива и е доста по-лесно или да бъде контролирана или самата тя да манипулира. Като избирател е важно да се знае партията ти какво защитава. Ако след месец ИТН решат да работят в полза на нещо друго за да "решават проблеми" това не е ли предателство към избирателите които са гласували за тях и техните обещания, които те бързо сменят?

# 13 426
Точно болднатите неща са факти, а не опорки. И Павела Митова не е юрист. Най-голямото й достойнство в биографията й е, че е бивша съпруга на италиански депутат от някаква там партия.

# 13 427
Някакъв скандал има с адвокатурата,президента наложил вето на закон/Закон за изменение и допълнение на закона за адвокатурата/,но понеже грам не отбирам от тази материя ,не разбрах. Вчера слушах Чобанов от Бърд,пак говореше за дългата ръка на ДП и в този закон.Г/д разбрах,че подкрепя ветото на РР.
Няма скандал. Този път е "дългата ръка" на съда, който явно влияе върху президента и правния му секретар Крум Зарков. В указа на Радев е преписано изцяло становището на съдиите, което те повтаряха непрекъснато при обсъждането на законопроекта и бяха против приемането на закона.
Съгласно решение на Съда на Европейския съюз https://news.lex.bg/%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82%D … 0%BD%D0%B8%D1%8F/, минималният размер на адвокатското възнаграждение трябва да отпадне, тъй противоречи на правото на ЕС и съответно в изпълнение на това решение се предвиди уредба, съгласно която - когато размерът на адвокатското възнаграждение не е уговорено в договор между адвоката и клиента, по искане на съда, на адвоката или на клиента, възнаграждението ще се определя от съответния адвокатски съвет с мотивирано решение, като отчита фактическата и правна сложност на случая, засегнатия интерес, условията, при които е възложено и оказано правно съдействие и защита, времето за извършването и спешността ѝ, като критериите за определянето ще са предвидени в наредба на министъра по правосъдието по предложение на Висшия адвокатски съвет. Съдиите искат те да го определят, за да имат контрол. Например по дело за няколко млн. лева интерес, се определя от съда възнаграждение за особения представител 300 - 400 лв., и съответно няма желаещи, да не говорим, че е обидно за труда на адвоката. Съдиите нямат против.
А ДП, напротив, призовава да се отхвърли ветото на РР, т.е не защитава съда, който е негов, а адвокатурата.
Очаква се ветото на президента да не бъде подкрепено. Аз очаквам същото.

# 13 428
Аз пък очаквам адекватен дебат между политическите лидери, в който да ни обяснят визията си за бъдещето на България. Така ще се разбере кой колко мозък има в главата си. То от Жипката и самолета много лесно да се ръсят мъдрости пред мисирките, които не задават неудобни и несъгласувани въпроси. Не да ми обясняват колко лош е този или онзи - как ще се управлява държавата, към какво ще се стреми. Това искам да ми се обясни.

С това съм съгласна на 100%. Трябва да има лидерски дебат - най-добре по БНТ, а защо не комбиниран и по трите големии телевизии едновременно. Без плюене по опонентите, без тропане и крещене "мафия, неможачи" и т.н и без празни приказки, и дежурното "ние ще работим в интерес на народа", че от тази фраза вече ми се повдига, а вярвам не само на мен. Да застанат през този народ, да си представят програмите, да кажат точно и ясно какво предлагат да се направи след изборите, с кои точно партии биха могли да съставят правителство и с кои не, и на хората да им стане ясно, че ако гласуват за партия Х ще получат с нея и партиите Y и Z, и че управлението ще е в едикояси посока.
Защото само с бръщолевене, откъслечни интервюта, постоянни брифинги и каква ли не информация поднесена на парче, нищо няма да стане. И най-вече - това, което ще кажат на дебата, след това да го изпълнят.

# 13 429
В САЩ кандидатите за президенти два часа и половина дебатираха на крака пред избирателите си. Това показва друга политическа култура и уважение към електората. У нас това е пародия някаква, Славчо от диванчето, ББ от джипката, другите от кулоарите или трибунката на НС по две минути ни запознават с гафовете на този или онзи. Не става така. Този народ се измъчи. Лятото попаднах на блокада около село Павелско с протест за безводието. Хората ни се извиниха сто пъти че блокират пътя, раздадоха вода, раздадоха листовки защо е блокажът, след като освободиха пътя ни ръкопляскаха, понеже никой не ги порица, всички ние чакахме чинно и заявихме, че имат пълното право. Не видях политици да отидат там да се заемат с проблема, който бил от 50 години.

# 13 430
Дебат няма да има поради една проста причина. Това значи да сложиш червени линии. В тази политическа нестабилност никой не иска да слага червени линии, освен може би Възраждане, защото не се знае с кого ще си утре. ПП и ДБ са добър пример - на единия ден правят съюз с БСП и ИТН срещу ГЕРБ, на другия другия правят с ГЕРБ и ДПС за да прокарват реформи и отстояват демократични ценности.
БСП са друг пример - водиха война със "сините", после се гушнаха с тях за да воюват с Бойко сега затоплят отношенията с Бойко.

За Герб няма нужда да говорим, те могат с всички. Тежките лидерски дебати ще "оцапат" лидерите, а освен това ще затруднят още съставянето на правителство. И на мен ми липсват, но не очаквам скоро време да има такива.

Предлагам да не се сравняваме със САЩ - нито им имаме традициите, нито политическата система, нито обществената система, нито икономиката

# 13 431
  • София
Каква политическа култура в САЩ, единият кандидат беше изцяло обгрижен от медиите, подготвен с наизустени отговори (и пак не можа адекватно да реагира), с подкрепата на водещите, с техните симпатии.
Никак не са ми за пример там, а Камала едва се нави за дебат, можеше и да няма такъв, тя бяга от това.
Не знам едно и също ли гледаме, наистина Rolling Eyes
Макар че вече минахме по този път, още помним как кметът Терзиев упорито бягаше от дебати, все си намираше някакви извинения, Ваня Григорова особено много го изплаши.

# 13 432
Е чак пък всички да са руски проксита! И тая бленувана партия на Радев няма да може да вземе мнозинство за да управлява, като гледам кои хора се въртят около него - олигарх до олигарха, съветниците ги търси прокуратурата - не вярвам да съберат чак такова мнозинство. Може да станат някакъв фактор в НС, но нещо с процентите на ППДБ най-много. Ако се сдружат с БСП също не вярвам да могат да управляват самостоятелно.

# 13 433
Държавният департамент на САЩ взе решение да одобри възможната продажба на изтребител F-35A Lightning Two на Румъния. Букурещ получи одобрението на САЩ да направи поръчка за 32 изтребителя Lockheed Martin F-35A, двигатели, резервни части и услуги в пакет на стойност 7,2 млрд. долара (12.96 млрд лева).

---
Румъния купува за 12,9 милиарда 32 изтребителя F-35
България купи за 6 милиарда 8 изтребителя F-16
Саудитска Арабия е купила за 7 милиарда 72 еврофайтъра втора употреба....

без думи

# 13 434
От БНТ"Денят започва":
-След изборите,г-Балабанов, готвите ли се да управлявате?
-Разбира се,в крайна сметка имаме достатъчно опит и показахме,че имаме достатъчно експертиза..
-И тук въпросът е с кого?
-Е,въпросът е към 6 млн.и половина българи.../малко за избирателните списъци,избирателната активност,изборния кодекс /
Дясна,прозападна партия е ИТН разбрах,разбрах и как са за спазването на препоръките на ЕК, за ойрото/като изключим гласуването им за отпадане на обществените поръчки за лекарства и наказателната процедура срещу нас от ЕК/

Навремето с 67 депутати нямали правото да управляват,дано сега стигнат 121,че да имат.
Който желае ,да си му чуе цялото интервю от днес.

Последна редакция: ср, 25 сеп 2024, 12:37 от Морана

# 13 435
  • София
Намерих обобщено инфо за водачите на листи тук.
Интересно се очертава.
https://epicenter.bg/article/Vizhte-liderskite-bitki-za-izborite … omvri/361703/11/0

Ето инфо само за София, но има за всички райони в материала:
23 МИР София
ГЕРБ-СДС - Рая Назарян
ПП-ДБ - Кирил Петков
ДПС-Ново начало - Едиз-Ханиф Саидов
"Възраждане" - Цончо Ганев
БСП - Обединена левица- Габриел Вълков
ИТН - Павела Митова
Алианс за права и свободи- Веселин Пенев

24 МИР София
ГЕРБ-СДС - Йорданка Фандъкова
ПП-ДБ - Надежда Йорданова
ДПС-Ново начало - Рахим Юмерефенди
"Възраждане" - Петър Петров
БСП - Обединена левица - Атанас Атанасов
ИТН - Силви Кирилов
Алианс за права и свободи - Павлин Найденов

25 МИР София
ГЕРБ-СДС - Бойко Борисов
ПП-ДБ - Николай Денков
ДПС-Ново начало - Искра Михайлова-Копарова
"Възраждане" - Костадин Костадинов
БСП - Обединена левица- Атанас Зафиров
ИТН - Слави Трифонов
Алианс за права и свободи - Явор Хайтов

София област
ГЕРБ-СДС - Младен Маринов
ПП-ДБ - Атанас Славов
ДПС-Ново начало - Калин Стоянов
"Възраждане" - Ангел Славчев
БСП - Обединена левица- Владимир Георгиев
ИТН - Венцислав Асенов
Алианс за права и свободи - Кристина Александрова

# 13 436
В САЩ има две партии, които се редуват да управляват. Лицето, което се избира следва политиката на тези партии, която е от години и има визия за поне 5 напред. У нас има ен-партии, всяка със своя идея и проект за действие. Всеки, който дойде на власт, отрича предходното, ако може да го разруши го прави, но му остава много малко или почти никакво време да започне нещото, което е обещал или се е стремял. Нямаме приемственост в държавата. Всеки променя, кърпи, маха, слага ..........

# 13 437
Тигър, ти ли си? Време беше с нов профил да се появи.

С това плюене по ИТН, още по-симпатични ми стават. Особено като се заръсят клишетата по техен адрес.

Ако ви харесват безгръбначни и безидейни партии - хубаво. Но това "твърди позиции" наистина не е вярно обективно погледнато.
Партията какво да я квалифицираме сами. Стигат само "избрани" цитати от нейните представители.
Чалгаджийство в  най-чиста форма.

# 13 438
Точно пък САЩ не са ми никакъв пример. Много важно, че са направили дебат, като после единия няколко пъти се опита да отстрани другия физически. Тръмп, ако спечели и успее да оцелее до встъпването си в длъжност, да дойде в България да му направят курбан.

# 13 439
Точно пък САЩ не са ми никакъв пример. Много важно, че са направили дебат, като после единия няколко пъти се опита да отстрани другия физически. Тръмп, ако спечели и успее да оцелее до встъпването си в длъжност, да дойде в България да му направят курбан.
Айде пак инспектор Стрезов се изказа. Моята версия е, че Тръмпи си ги организира тези "атентати", защото нещо рейтингът му куца. Да, курбанът в България е задължителен, той няма търпение сигурно да преживее това изключително събитие. Каквито и да са американците, политиците ако нямат пипе там нямат и бъдеще. За тук това не е сигурно.

Общи условия

Активация на акаунт