Изчерпан яйчников резерв - Тема 2

• 13 797
  • 237
  •   1
Отговори
# 30
  • София
щом има цикъл нещо расте и узрява.
с какво качество е не е ясно.

# 31
Колко и как расте също не е ясно. Може и да бъде задържан, може и да презрява…

# 32
Здравейте!!!Реших да си пусна изследвания за яйчников резерв ,все още нямям дете.На 39г съм.Имам три естествено настъпили бременности ,и три различни причини за прекратяването им /дълга тема/.Едната на 34г,втора на 36г и последна пролетта на тази година.Вече мисля за инвитро ,само реших да пусна изследвания за яйчников резерв и се отчаян.Не съм очаквала такъв резултат.Като чета из темите и за инвитро не ставам.Незнам. АМХ-  0,15

# 33
  • Пловдив
Изчерпването на яйчниковия резерв е от най-най-коварните тенденции, защото протича без симптоми и докато се усетиш - удар, той изчерпан.

Чак на 41 години лекар ми предписа да си го изследвам, дотогава не съм знаела за този хормон Амх и никой не ме е насочвал, защото забременявах спонтанно. И ако все пак 0.4 е много нисък, само за 6 месеца ми е спаднал 20 пъти на 0.2, което е вече... изчерпан. Сега си пуснах антиовариални антитела, правят се в Германия и догодина ще станат. Автоимунно заболяване е възможно да унищожава яйчниковия резерв. Cry

# 34
Нямаш автоимунно заболяване, просто си на 41 г и е нормално резерва да намалява. Той не е вечен. На 41 г жените са в предменопауза (която е 5-10 г преди менопаузата) и по-често не успяват да заченат нормално, а прибягват до някаква асистирана репродукция

# 35
  • Пловдив
Нямаш автоимунно заболяване, просто си на 41 г и е нормално резерва да намалява. Той не е вечен. На 41 г жените са в предменопауза (която е 5-10 г преди менопаузата) и по-често не успяват да заченат нормално, а прибягват до някаква асистирана репродукция

Алисън, да, нормално е да намалява, но за 6 месеца 20 пъти ли? Като нормални стойности за моята възраст се считат 0.5 - 1.1. А реалните ми в момента отговарят на жена на 46-47 г.

# 36
Няма такова нещо като нормална стойност за твоята възраст… не знам къде си го чела. Казахме ти че амх варира, ако го пуснеш пак ще е друга стойност. Хванала си се за това амх а вече няколко човека ти писаха, че стойността му е без значение. Важни са ти стойностите на е2, фсх и лх както и броя антрални фоликули в яйчниците. За тях не казваш абсолютно нищо. И най-важна винаги е възрастта.

# 37
Аз не виждам какво значение има  защо е нисък. Факт е какъв е и се действа.

# 38
  • Пловдив
Ами не казвам, защото все още не мога да ги направя. Те се правят на 3 ден от цикъла.

"Аз не виждам какво значение има  защо е нисък. Факт е какъв е и се действа." -

Има значение, защото ако някакво заболяване атакува яйчниците, то ще продължава да го прави, ако не се диагностицира и лекува.
Все едно да няма значение, че някакъв показател е отклонен от нормалното.

Няма такова нещо като нормална стойност за твоята възраст… не знам къде си го чела. Казахме ти че амх варира, ако го пуснеш пак ще е друга стойност. Хванала си се за това амх а вече няколко човека ти писаха, че стойността му е без значение. Важни са ти стойностите на е2, фсх и лх както и броя антрални фоликули в яйчниците. За тях не казваш абсолютно нищо. И най-важна винаги е възрастта.

Последна редакция: пн, 16 дек 2024, 22:55 от svetlana manoleva

# 39
Не е отклонен от нормалното. Ако беше на 25 години щеше да е отклонен от нормалното. Не всички жени влизат в менопауза на 50+ години. При теб може да е по-рано, а може и да не е! Аз от 5 години съм с един и същ амх, с един същ брой антрални фоликули и горе долу един и същ фсх. И аз тогава си помислих край, резерва ми свърши, ама не само че не е свършил, ми даже не е и мръднал надолу за толкова време.

# 40
Ами не казвам, защото все още не мога да ги направя. Те се правят на 3 ден от цикъла.

"Аз не виждам какво значение има  защо е нисък. Факт е какъв е и се действа." -

Има значение, защото ако някакво заболяване атакува яйчниците, то ще продължава да го прави, ако не се диагностицира и лекува.
Все едно да няма значение, че някакъв показател е отклонен от нормалното.

Тенденцията е все по рано да влизат в менопауза жените. Стресиращо е колко много са. Стойността е индикатор да, но хормоните и антралните са важни. За съжаление повечето статистики са остарели или прекалено общи. Тук играят роля индивидулни фактори. Няма смисъл да мислиш на тоя етап защо, и не ако имаш заболяване и го лекуваш ще стопираш може би но няма как да го върнеш резерва. Да има резон това което казваш за  автоимунно заболяване. Понякога е така но не е задължително. По скоро пускай хормони и действай зашото нещата се случват бързо след определена възраст. Няма смисъл да се сравняваш с други защото е много индивидуално.

# 41
И аз съм от рано предразположените към менопауза..На 41 съм от 2-3 години, от както се изследвам положението е едно и също. ИЯР, но по 1-2 антрални, високи други хормони, които понякога стигат до нормални граници. Спрях да пускам АМХ, просто не виждам смисъл да си го причинявам, като е ясно че нещата са тръгнали вече. Доста трудно го приех, защото нямам никакви видими причини да влизам, просто е генетично. Имам редовен цикъл, до сега. Не ми личат годините външно, не съм в наднормени кг, не пия, никога не съм пушила, храня се здравословно, спортувам малко.. Много ми беше криво, да го приема, но това е. В същото време моя позната забременя преди няколко месеца на 40 (решила да пробва с новия си мъж), никога не си беше пускала хормони, даже не знае какви.. Бяха и открили проблем с щитовидната, напълня рязко, с високо ТСХ но си забременя от първия опит, буквално. Не приема нищо...дори и хормон.
Беше и все тая дали ще забременява още (има вече едно дете)  Просто ген...
Сега просто искам да задържа нещата, докато имам поне някакъв шанс за забременяване, дори и да е минимален. Имам и хипофункция на щитовидната и много висок естроген.
Приемам добавки, следя се всеки месец и чета литература по темата.  
Това, което трябва да се направи е да се действа, защото никой не може да ни гарантира периода, в който ще спре всичко..

# 42
Ама вие вече сте на нулата( като мен), какво ще лекувате на яйчниците? Няма как да си вдигнете резерва генерално.

# 43
  • Пловдив
Той не може да се вдигне, но поне да не се унищожат и останалите малко на брой фоликули. Или поне човек да знае, че е направил нещо в тази посока.

Ама вие вече сте на нулата( като мен), какво ще лекувате на яйчниците? Няма как да си вдигнете резерва генерално.

# 44
Моите фоликули с 0.01 явно са празни, без Я

Общи условия

Активация на акаунт