Резултат при болест на Даун - тема 4

• 7 380
  • 88
  •   1
Отговори
# 1
Здравейте! Четох много в темата, заради това, че на БХС резултата за beta HCG е 2.64, а P-APP е 1.87. Лекарката на прегледа в деня на вземането на кръв каза, че всичко е наред, но доколкото разбирам идеалната стойност на МоМ е 1, т.е. са завишени. Въпреки това, изчисления риск е нисък, което е странно.

# 2

Здравейте, според вас има ли някакво съмнение за синдром на Даун и нормални ли са стойностите от УЗ показателите? Благодаря предварително!

Последна редакция: сб, 31 авг 2024, 12:05 от 12344

# 3
Здравейте! Дали има база за притеснение?

# 4
Според мен няма за какво да се тревожите и двете ..и на двете ви се е повишил биохимичния риск за Даун от комбинирания заради разликата в съотношението  на пап и чхг...трябва и двете да бъдат около 1...при мен също така се получи,като дори моето чхг беше над 5 и риска ми стана 1:180 ... Въпреки,че АГ при ,която правих ФМ и бхс ми каза,че по ехограф всичко е перфектно и че бхс е просто статистика аз много се бях притеснила и пуснах пренатест...слава на Бога всичко е наред

# 5
Здравейте! Моля за съдействие от по - запознати момичета. Днес бях на преглед, седмицата според ПРМ е 9гс+ 4дни. На ехографа, както и до сега винаги го изкарва с дни напред и днес по измерване излизаше че в 10гс+2дни. Доктора обаче ме притесни, понеже мери НТ и ми каза че е завишена о е препоръчително да направя ДНК тест за аномалии. Аз принципно съм планирала такъв тест на Cell genetics за последната седмица на септември, т.к тогава по календар  ще съм в 11-12 седмица и за да избегна риска да няма достатъчно фракция. Въпроса е че от направените снимки не разбирам колко см или мм е измереното. Качвам ги ако някой може да ми помогне и да разчете. Не знам как ще изчакам до резултатите от теста и какво следва след това.

# 6
Здравей, не съм лекар, но лично аз бих те посъветвала да отидеш на второ мнение. Доколкото знам ранната ФМ се прави до 12-13 г.с, не знам дали толкова рано ще се види нещо, но при добър и доказан специалист ти измерват всички фактори и ти обясняват какво най-добре да се направи.

Аз съм вече 13 г.с, отидох в 11г.с + 6 дни за БХС в Майчин дом и там АГ от ултра звук ми каза, че имам завишена НТ 2.54мм. На 35 г. съм и разбира се, излезе повишен риск за Даун. Веднага се насочих към пренатест, пуснах основен Vision след консултация с техен представител в Афродита. Помолих отново АГ да ме види и лекарят ми каза, че не може само с един ултра звук да се направи точно изследване, а трябва ФМ , за която аз дори съм закъсняла. Препратиха ме при доц. Игнатов в клиника Оргин и след обстоен преглед, той видя уголемената гънка, като каза, че УЗ преглед преди това въобще ме го взема за сериозен и сподели, че първо е добре да се направи ФМ и на базата на нея да се уточни какъв тест след това. В моя случай той ме насочи към най-разширения пакет, който изследва всички хромозоми или микроделеции, защото гънката може да е симптом за сърдечен проблем. Слава Богу успях да реагирам и да доплатя за разширения пакет, иначе винаги щеше да има съмнение. Всичко друго ми е в норма и чакам сега резултатите.

Надявам се моят опит да ти е полезен и стискам палци за здраво бебе! 🍀

# 7
А кога очаквате да излязат резултатите.
Запазих си час за ФМ, като тогава ще съм в 13 седмица. Надявам се това измерване, да е заради ранната седмица и с напредване на седмицата да се промени показателя.

# 8
А кога очаквате да излязат резултатите.
Запазих си час за ФМ, като тогава ще съм в 13 седмица. Надявам се това измерване, да е заради ранната седмица и с напредване на седмицата да се промени показателя.

Казаха ми до 7 работни дни. И аз се надявам на същото.

# 9
А само да ви попитам, доц. Игнатов всъщност ви извърши ФМ, така ли.
Той какво ви препоръчва да по - нататък или ще се реши с лед резултата от ДНК теста?

# 10
А само да ви попитам, доц. Игнатов всъщност ви извърши ФМ, така ли.
Той какво ви препоръчва да по - нататък или ще се реши с лед резултата от ДНК теста?

Да! Когато отидох при него, аз вече бях пуснала, но по-базовия пакет. След като ме прегледа, препоръча да се пусне (ако е възможно) хромозоми + микроделеции да изключим всякакви възможни варианти. Не сме говорили за по-нататък, каза да изчакаме резултата.

Затова и мое мнение е, че ако може да се отиде на ФМ още преди изследването възможно най-скоро, за мен е най-добрия вариант. Аз не бих чакала 13 г.с. Успех!

# 11
Аз успях да си запиша час за д-р Михова в Надежда.
При мен е по - сложно защото съм от Варна. Реално ще си изчакам резултата от ДНК теста, през това време във Варна ще имам още няколко прегледа и прегледа ми за Михова се пада 16та седмица. Казаха ми ако резултата е лош от ДНК теста да се обадя да обсъдим по - ранен преглед. Това е което успях да си организирам на този етап.
Така или иначе преди 13 гс какво може да се направи, когато нямам резултат от ДНК теста, на базата на ехографска находка и то в такава ранна седмица не бих предприела аборт.
Единствено тук във Варна следващата седмица ще.читам успоредно с ДНК теста ако мога да направя хорионбиопсия, но от всичко което изчетох и търсих като информация май няма кой да направи такава интервенция тук. Така че ще чакам, нямам избор.

# 12
Аз успях да си запиша час за д-р Михова в Надежда.
При мен е по - сложно защото съм от Варна. Реално ще си изчакам резултата от ДНК теста, през това време във Варна ще имам още няколко прегледа и прегледа ми за Михова се пада 16та седмица. Казаха ми ако резултата е лош от ДНК теста да се обадя да обсъдим по - ранен преглед. Това е което успях да си организирам на този етап.
Така или иначе преди 13 гс какво може да се направи, когато нямам резултат от ДНК теста, на базата на ехографска находка и то в такава ранна седмица не бих предприела аборт.
Единствено тук във Варна следващата седмица ще.читам успоредно с ДНК теста ако мога да направя хорионбиопсия, но от всичко което изчетох и търсих като информация май няма кой да направи такава интервенция тук. Така че ще чакам, нямам избор.

Имаше някакви мами, които бяха споделяли за специалисти във Варна, но не съм сигурна.
Но най-добре лекарите ще ти кажат какво да се направи. Стискам палци всичко да е наред!

# 13
Здравейте, Момичета!
Днес беше моята първа ФМ.
Бременна съм след инвитро и скрининга го направих в репродуктивната клиника по препоръка на моята докторка. Към момента безкрайно съжалявам за това, защото за целият преглед получих точно три изречения от доктора. Мозъка, сърцето, пъпната връв и плацентата са добре. NT е 2.01мм. , което разбирам е в граници. Поради разположението на бебето доктора не успя да измери носната костица и поради това ми каза, че риска за Даун ще излезне повишен. Връчи ми една брошура за пренатален тест и до там. Не успя да ми обясни дали не вижда носна костица или не може да я измери. Като бъдат готови кръвните изследвания щял да ми се обади. Не получих никакъв документ от прегледа, само две снимки.
Въпросът ми е кога получихте документи с измервания, и за колко дни стават готови кръвните изследвания?
Като цяло всякаква информация от момичета в сходна ситуация, би ми била полезна.
В момента съм в 12с.+4 дни. Бебето си отговаря точно на седмиците.
Знам, че докато не направя генетичен тест, само ще се гадае, но всяка информация би ми била от полза.

# 14
Здравейте, Момичета!
Днес беше моята първа ФМ.
Бременна съм след инвитро и скрининга го направих в репродуктивната клиника по препоръка на моята докторка. Към момента безкрайно съжалявам за това, защото за целият преглед получих точно три изречения от доктора. Мозъка, сърцето, пъпната връв и плацентата са добре. NT е 2.01мм. , което разбирам е в граници. Поради разположението на бебето доктора не успя да измери носната костица и поради това ми каза, че риска за Даун ще излезне повишен. Връчи ми една брошура за пренатален тест и до там. Не успя да ми обясни дали не вижда носна костица или не може да я измери. Като бъдат готови кръвните изследвания щял да ми се обади. Не получих никакъв документ от прегледа, само две снимки.
Въпросът ми е кога получихте документи с измервания, и за колко дни стават готови кръвните изследвания?
Като цяло всякаква информация от момичета в сходна ситуация, би ми била полезна.
В момента съм в 12с.+4 дни. Бебето си отговаря точно на седмиците.
Знам, че докато не направя генетичен тест, само ще се гадае, но всяка информация би ми била от полза.

Здравей,
Не знам доколко ще ти бъда полезна, но мога да споделя моята история.
На първа ФМ от комбинацията кръвен тест, години и измерена бледа носна костица ми дадоха риск за Даун стряскащите 1:20. Като цяло лекарят беше много мил и обясняваше добре. Каза ми че само по себе си само показател носна костица не може да бъде сигурен показател и може да е просто отклонение и бебето да е здраво. Но явно комбинацията и от години (35 тогава) завишаваха много нещата.
Разбира се веднага направих пренатален тест, който показа отрицателен резултат.
Изкарах остатъка от бременността си спокойно...с много позитивизъм, почивки и като цяло се насладих на момента. И в момента гледам на бебефона своето малко съвършенство...синът ни, който е вече на година и 2 месеца.

Кураж и вярвам, че всичко ще е наред!!! 🩵

Общи условия

Активация на акаунт