Метфогама

• 1 123
  • 10
  •   1
Отговори
Здравейте, открих темата и пиша с въпрос към хората, които приемат метформин от по-дълго време. По-точно Метфогама от 850.

Започнах да пия по схема изписана от лекар миналата година април месец, като в началото имаше обичайните странични ефекти свързани с гадене и стомашни проблеми. След това отминаха за известно време (4-5 месеца).
От няколко месеца насам отново се появиха проблеми свързани с подуване на корема, газове, разстройство, както не мога да установя дали е от определен вид храна или от метформин.

Искам да попитам, дали някоя от вас е имала такива проблеми?

# 1
  • София
Да, те са често срещани странични ефекти. Сподели с лекарят ти и коментирайте да минеш на глюкофаж с удължено освобождаване. По-добре се понася 🌺

# 2
  • Melmak
Това са типични проблеми. Не знам колко по-добре се понася глюкофаж, можеш да пробваш. При мен обратното - с метфогама е добре. С глюкофажа бях с постоянна диария.

# 3
Благодаря,
странното е, че Метфогамата ми понасяше добре през първите  5-6 месеца, след това започнаха проблемите.

Като цяло не съм всеки ден с разтройство или подуване, но поне веднъж в седмицата ми се случва и винаги ме хваща на неподходящи места и все се притеснявам.
При вас така ли е било?

# 4
Аз съм на глюкофаж, нямам странични ефекти. Подуване имам, когато си наруша хранителния режим.
Какво ти препоръчаха като диета? Спазваш ли я?

# 5
  • Melmak
Аз с глюкофажа не свикнах. Като го смених с метфогамата първия месец имах ужасно гадене. Направо не можех да се наведа. После свикнах и не съм имала никакви проблеми с диария.

Потърсете друга форма, аз пиех по едно време неофромин, защото метфогамата липсваше. Неоформин май е само от 500 мг, с него не съм имала никакви странични ефекти. Гадното при вас е, че от 850 мг няма неоформин и трудно ще докарате точна доза.

# 6
Имам изписана схема за спиране на Метфогама, като трябва да я спра до октомври, ако всичко е наред. Но не знам с тези проблеми, които се появиха како да правя и как да ги овладея, докато я спра.

А и отделно се притесних да не ми има нещо друго на червата и всъщност мефогамата да не е причинителя на тези проблеми.... Ходих на гастроентеролог, който ми изписа пробиотик, но за момента няма промяна.

# 7
Щом симптомите са се появили след време, според мен е от храната. Не отговори как се храниш.

# 8
Храня се съвсем нормално - примерно онзи ден, когато за последно имах разстройство ядох една краставица и лодка от тиквичка пълнена със сирене и запечена с малко кашкавал. Тогава изпих цяло хапче метфогама 850, както ми е по схема.

Обичайно ям картофи, ориз, риба, месо, а сутрин закусвам кисело мляко с безглутенови овесени ядки и някакъв плод. Също така хапвам крем супи веднъж в седмицата, а почти всеки ден салати.
Не се ограничавам и от това да хапвам сандвичи от време на време, или сладолед. Но не ги ям всеки ден.

# 9
При недостатъчно количество храна, повече или неправилно съчетаване, имам и аз подобни реакции.
Обсъдете вида и количеството на храната с лекаря, който ви го е изписал, защото се предписва за различни състояния и е индивидуално.

# 10
  • Melmak
Аз също мисля, че от недостатъчно храна може да се усили ефекта на гадене или диария.

Хранете се редовно.

Общи условия

Активация на акаунт