Отговори
# 1 080
офф, моето даже сигурно няма да се сети какво е окахъри, тез остарелите думи хич не ги помни
Не ми харесва тезата, не съм доволна, кой знае кви ще ги измъдри моето

# 1 081
И на мен , трудна е, ме знам колко ще разберат за какво става дума....и аз отначало се зачудих за какви става на въпрос...ще отпишем 6 точки...поне 1-2 да хване

# 1 082
Каква може да се пише по този цитат...? Нищо не ми идва наум...
Добра жена, християнка. Въпреки личната си драма с болното внуче, баба Илийца намира сили в себе си да помогне и на човек, който не е от нейното семейство.
Показва смелостта на жената, нейната доброта и силата на характера
"Да хвръкне" мисля, че е метафора.
Уф.....Тва сме го "дъвкали" 100 пъти. Дано се сети.

# 1 083
  • Пловдив
офф, моето даже сигурно няма да се сети какво е окахъри, тез остарелите думи хич не ги помни

Вероятно 2/3 от децата не са я чували тази дума, предполагам и че е диалект от някой край на България.

# 1 084
Уфффф, то и аз все повтарях, че Вазов най-много се пада, ама кой да преговори... Единственото ли успокоение е, че моята му харесва произведенията и все 3 точки ще докара.

# 1 085
Знаем ли задачата на преразказа - герой или неутрален разказвач?

# 1 086
Окахъри е от нашия край, северозапада.

# 1 087
Преди години на моя изпит по БЕЛ се падна  ОЛВ върху Маминото детенце. Това беше единственото произведение, което не бях преговорила. Изсмуках си от пръстите лист и половина, заедно с цитатите. Изкарах 4.25, което си беше супер.
Така че не се притеснявайте за децата. Цяла година са ги учили тези произведения. Дори и да не са ги преговорили в последния момент, все ще се сетят да напишат нещо логично.

# 1 088
  • София
След като баба Илийца иска да "фръкне" - залагам на задача за движение. Примерно, топка на европейското лети с 200 км/ч срещу вятъра Joy
В момента главата ми нещичко те може да измъдри за тезата. Освен желанието на смелата българка са помогне на бунтовника въпреки личните си несгоди. А глаголът "окахъри" подчертава колко присърце приеме чуждото нещастие.

# 1 089
Аааа, хич не си ги стискайте, не ми харесва тезата Rolling Eyes

# 1 090
  • София
Предполагам, че нямаме претенции за задачите, ама ще питам по-късно...  и после ще си стискаме ръцете.... заплащането в бутилки, моля!

# 1 091

Вероятно 2/3 от децата не са я чували тази дума, предполагам и че е диалект от някой край на България.
Да, диалект е. Редовна дума ката денЯ в моя речник.

# 1 092
Каква може да се пише по този цитат...? Нищо не ми идва наум...
- Притеснението на баба Илийца е доказателство за нейната доброта, загриженост и желанието ѝ да спаси бунтовника. (Показват, че знаят значението на "окахъря")
- Може да се сравни с ангел спасител. Селянката е закрилница и спасителка на момчето.
- Стремежът ѝ да помогне надминава физическите ѝ възможности, но въпреки това тя е решена да направи всичко по силите си, за да извърши безкористното добро.

# 1 093
  • Пловдив
Мойта щерка от известно време викаше че според нея тезата ще е върху Една българка. И беше казала че последна ще си я преговори и прочете.  Снощи нещо викаше че не може да заспи и аз й викам да ти прочета приказка, ама нямам приказки. И тя вика: прочети ми Една българка. И й я четох до края на 5 глава и вика стига толкова.
Сега друг въпрос е дали ще я напише тезата.....нищо че искаше точно от това произведение.

# 1 094
Неутрален разказвач - за преразказа.
Ама кой е автор и произведение не се знае още.

Общи условия

Активация на акаунт